Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadar je najbolji samo kada je kompletan

Autor: Roman Morović

04.12.2008. 23:00
Zadar je najbolji samo kada je kompletan

Foto: Zvonko KUCELIN



Za dobivanje ovakvih utakmica potreban nam je veći broj igrača, a tu pretežito mislim na vanjske pozicije. U utakmici s četrdeset minuta trke i agresije, kao što je bila ova, nemoguće je pobijediti ako imate samo četiri vanjska igrača na tri pozicije, kazao je Petrović
Premda su od poraza protiv Rige prošla već tri dana, a pred košarkašima Zadra već sutra stoji novo teško gostovanje, možda nije zgorega još jedanput analizirati kako je to i zašto Zadar izgubio svoju prvu europsku utakmcu ove sezone. Kažu da se najbolje uči na vlastitim pogreškama, a Zadrani su ih u glavnom gradu Letonije napravili nekoliko.
– Ponukani sjajnim ulaskom u utakmicu kada smo pogodili prvih šest napada prihvatili smo “run and gun” igru Rige, što nam nikako nije bilo u planu niti smo željeli igrati utakmicu na sto poena. No, kada smo pogodili prvih pet-šest napada to je povuklo igrače, osjetili su se moćnima i tu smo ušli u ritam domaćina – istaknuo je prvu pogrešku svoje momčadi trener Aleksandar Petrović i nastavio.
– Drugu četvrtinu smo ipak uspjeli odigrati nekih osam do devet minuta dobre obrane s Perićem na četvorci i nije se više osjećao toliki pritisak na našim vanjskim pozicijama. Tog trenutka smo mislili da je onaj najteži period iza nas, a u nastavku je Perić nastavio s briljantnom igrom. Pogađao je, otvarao šuteve i asistirao svima. Onoga trenutka kada smo izgledali najmoćnije kod +8 dogodile su nam se dvije banalno izgubljene lopte, a kasnije i dvije opravdano dosuđene tehničke Johnsonu i Periću – objasnio je Petrović drugu pogrešku svoje momčadi i onu koja je Zadra na kraju koštala poraza.
Prevelika razlika
– I na kraju umjesto da izgubimo 7-8 razlike, što bi bilo realno s obzirom na snagu Rige i mali broj rotacije koji sam imao mogućnosti vršiti, izgubili smo s najvećom razlikom koju su oni uspjeli napraviti na čitavoj utakmici.
Bile su to tri pogreške u tri različita perioda igre koje će Zadrani morati čim prije ispraviti ne žele li na svim teškim gostovanjima prolaziti na sličan način kao u Rigi. Dakle, Zadar mora pokušati, koliko god je to moguće, igrati svoju igru i ne nasjedati na zamke domaćina, zatim limitirati negativne periode u igri na minimalan broj minuta i na koncu boriti se do posljednjeg napada bez obzira na rezultat i ne pokazivati nervozu, naročito prema sucima koji su na to vrlo osjetljivi. Osim svega toga vrlo je važan još jedan čimbenik, na koji Zadrani ne mogu utjecati, a to su ozljede igrača. Stoga se trener Petrović nada što skorijem oporavku Dixona i Rančića kao i potpunom saniranju ozljede Marlona Garnetta.
– Za dobivanje ovakvih utakmica potreban nam je veći broj igrača, a tu pretežito mislim na vanjske pozicije. U utakmici s četrdeset minuta trke i agresije, kao što je bila ova, nemoguće je pobijediti ako imate samo četiri vanjska igrača na tri pozicije. Garnett igra ozlijeđen i to je njegov najveći problem. On se žrtvuje za momčad u tom smislu jer igra nezaliječen. On ovisi o brzim i kratkim sprintevima, izlascima preko bokova i šutiranju, a ako nije fizički spreman ne može niti pružiti svoj maksimum u igri – kaže Petrović.
Osim ozljeda Zadru se dogodio i problem s vizom kapetana Gečevskog koji bi uistinu trebao biti posljednje upozorenje upravi kluba da se ovakvi propusti u budućnosti ne smiju događati.
Težak raspored
– Gečevski nije bio prisutan na treningu uoči utakmice koji je nama bio izuzetno bitan tako da na tom treningu nismo niti mogli odigrati pet na pet, već samo četiri na četiri. Kod njega se vidjela određena doza dekoncentracije, ali ne bih rekao da je to zbog umora jer je stigao na vrijeme, već čisto iz razloga što dva dana nije imao nikakav trening. Primjerice, već u prvoj akciji protivnički igrač mu uzima loptu iz ruke i zabija koš, a to nisu situacije karakteristične za Gečevskog.
Nakon četiri uzastopna gostujuća poraza ono što zadarske navijače najviše muči jest pitanje je li ova momčad uistinu ima velikih problema s igrom na gostovanjima ili je sve samo slučajan splet okolnosti i teških utakmica?
– Zadar ima najteži mogući raspored od početka sezone do prvog mjeseca jer igramo ili smo igrali protiv pet najjačih momčadi regionalne lige u gostima. Dobili smo Cibonu, protiv Partizana smo pokradeni, od Hemofarma smo sami izgubili, a protiv Budućnosti nismo imali šanse. Pritom valja naglasiti da niti jednu utakmicu nismo bili kompletni, a naročito nam probleme stvara neigranje Dixona jer je vrlo teško na takvim gostovanjima igrati bez dva razigravača. Rok je iznio nevjerojatan teret protiv Maroussija i FMP-a, a protiv Rige je napadački odigrao vrlo dobro, međutim nije se mogao kvalitetno odraditi obranu u tih 35 minuta koliko je bio na terenu. Volio bih da smo sva ova gostovanja mogli biti kompletni – pojasnio je Petrović zašto je njegova momčad izgubila posljednja četiri gostovanja.
Što se regionalnog natjecanja tiče pred Zadrom stoji Zvezda, drugoplasirana momčad lige koja je do sada jedina uspjela pobijediti vodećeg Partizana.
Alibi
– Sada igramo protiv Zvezde koja igra četrdeset minuta “college košarke” gdje se alternira presing po čitavom terenu sa zonskim presingom. Procijenite sami koliko se moguće tome oduprijeti s jednim razigravačem. Žao mi je što se Dixonu dogodila ta ozljeda u trenutku kada mu je forma bila u strašnom porastu. Međutim, slušajući neke novinare, izgleda da nemam pravo čak niti na to kao alibi. Treba pokušati izvući maksimum iz ove dvije utakmice, a jedna pobjeda stavila bi nas u izuzetno povoljnu situaciju što se tiče jednog ili drugog natjecanja. Što se regionalne lige tiče, bit ću zadovoljan ako prvi dio prvenstva završimo s omjerom 9-4. To podrazumijeva domaću pobjedu nad Olimpijom i gostujuću nad Vojvodinom i to bi bio sjajan zalog za nastavak prvenstva kada nam sve jake momčadi dolaze u Zadar.
I za kraj, vrijedi pogledati još nekoliko dana u budućnost kada Zadar gostuje u Francuskoj. U prva dva kola pobjede su odnosili domaćini. Hoće li tako biti i dalje?
– Ne vjerujem da će do kraja pobjeđivati svi domaćini, a gostujuća pobjeda bi se lako mogla dogoditi već u idućem kolu. Ovoga trenutka su svi scenariji mogući pa tako i onaj da sve momčadi na kraju imaju omjer 3-3 te da odlučuje koš razlika. Ipak, nisam siguran ima li Roanne tu kvalitetu da pobijedi sve utakmice kod kuće. Domaći teren je za nas bez sumnje iznimno bitan u ovoj skupini, a zna se koliko bi nam značila jedna pobjeda u gostima – zaključio je Petrović.


 MACURA NA NULI


Na pitanje o neigranju Jere Macure na utakmici protiv Rige trener Petrović je kratko kazao.
– Perić je svoje najbolje minute odigrao na poziciji četvorke, Ivanov je svojih dvadesetak minuta odigrao korektno tako da je trećeg čovjeka bilo nemoguće rotirati na toj poziciji.
Nema sumnje da je trener, kao onaj koji provodi najviše vremena s momčadi, jedini kompetentan o njoj i govoriti, no ne možemo a da se ne osvrnemo na minimalnu Macurinu minutažu ove sezone. Igrač koji na parketu pokazuje onoliko žara i borbenosti koliko pokazuje Macura definitivno zaslužuje važniju ulogu u igri Zadra i bilo bi šteta ne iskoristiti sav njegov potencijal, naročito u trenucima kada Zadru nedostaje nekoliko vrlo važnih igrača. Neigranje nije nikome nikada donijelo ništa dobro pa tako neće ni njemu, a bilo bi jako loše za momčad kada bi jedan takav igrač izgubio samopouzdanje i vjeru u svoje mogućnosti. Stoga se za Macuru, na ovaj ili onaj način mora otvoriti više prostora u momčadi. A prostor za napredak je nešto čega u igri Zadra ima napretek.




 RANČIĆ I DIXON I DALJE “OUT”


Po svemu sudeći, Damir Rančić i Malik Dixon neće biti spremni za sutrašnju utakmicu, a kada bi i bili…
– Ne treba zaboraviti da je Rančić tri, a Dixon dva tjedna bez treninga. Ako se oni teoretski i oporave do utakmice sa Zvezdom pitanje je koliko na toj utakmici mogu pružiti. Volio bih da čim prije krenu s treninzima jer bi to značilo da će se prije moći vratiti i utakmicama – kaže trener Zadra.


 ALEKSIĆ NAPUSTIO RIGU


Utakmica sa Zadrom bila je posljednja u dresu Rige za srpskog internacionalca Milutina Aleksića. Klub je, naime, odlučio raskinuti ugovor s Aleksićem jer za njega više nema mjesta u trenerovim zamislima igre, a njegovo će mjesto u momčadi preuzeti letonski reprezentativac Aigars Vitols.


 SUĐENJE NIKAD BOLJE


Mnogo smo puta mogli čuti, od zadarskog trenera i njegovih kolega, pritužbe na suđenje. Da ne bi sve bilo tako crno, utakmica protiv Rige bila je jedna od onih gdje su suci na terenu praktički bili nezamijećeni. Još kada bi tako bilo svaki put…
– Ne sjećam se da je ikada Zadar imao bolje suđenje na gostovanju. U Rigi je suđenje s našeg aspekta bilo briljantno i nije bilo nikakve potrebe za prigovor sucu, zbog čega smo u drugom poluvremenu dobili dvije tehničke i to u trenucima kada je utakmica bila maksimalno otvorena. To je bilo pri pet razlike, 6-7 minuta prije kraja, a onda su oni lagano došli do deset poena prednosti – kaže Petrović.