Zadarski volonteri još bez svoga centra

Slika korisnika admin
tkon_volonteri
Volonterizam kao oblik društvenog djelovanja sve se više prepoznaje i u Hrvatskoj

Na današnji dan, 5. prosinca obilježava se Međunarodni dan volontera. Volonterizam kao oblik društvenog djelovanja sve se više prepoznaje i u Hrvatskoj, shodno svjetskim trendovima, pogotovo od kada je od prije dvije godine na snazi Zakon o volonterstvu, no još uvijek nedostatno. Zaključci su to Volonterskog centra Zagreb, podsredstvom kojeg su i na zadarskom području odrađene neke volonterske akcije.

U Zadru nažalost ne postoji volonterski centar, no suradnja pašmansko-ugljanske udruge Trs i VCZ, u okviru koje je odrađeno nekoliko volonterskih akcija i na našem području ohrabruje, a svakako i nedavna inicijativa osnivanja gradskog volonterskog centra. Iz Trs-a naglašavaju kako su jako zadovoljni suradnjom sa VCZ te reakcijom otočana na ovaj oblik ulaganja u društvenu zajednicu.

Suradnja sa zagrebačkim volonterima

- Od samog početka djelovanja naše udruge, od 2004. godine, za prvog partnera odabrali smo Volonterski centar Zagreb s kojim u kontinuitetu surađujemo posljednjih 5 godina. Suradnja je krenula s organizacijom međunarodnog volonterskog kampa, da bi danas nakon 5 godina suradnje sa VCZ-om, udruga Trs, uz pomoć svojih brojnih partnera na oba otoka (općina Tkon, Pašman i Preko, PZ Drobnica, POU Preko, TZ iz svih otočnih općina) organizirala, osim radnog kampa, i sve brojnije treninge i edukacije volontera kao i studijska putovanja za strane studente, koji redovito dolaze na otok i provode razne ekološke akcije.

Prvi radni kamp organiziran je 2004.godine u Tkonu na otoku Pašmanu, kojom prilikom su se čistile javne plaže od raznog otpada. Naredne dvije godine, 2005. i 2006. radne kampove su također obilježile ekološke teme, prikupljane otpada, izrada i postavljanje zaštitne mreže za kupače na javnim plažama te uređivanje pješačkih staza po otoku. Posljednji kamp, organiziran je na otoku Ugljanu, gdje su volonteri pomagali lokalnoj poljprivrednoj zadruzi oko projekta "Vrt otočne masline", ističe Vlado Jureško iz Trs-a.

Osim s međunarodnim volonterima posredstvom VCZ-a Zagreb, udruga Trs je s američkim studentima Franklin Collegea iz Švicarske u suradnji s partnerom PZ Drobnica iz Preka i Agronomskim fakultetom iz Zagreba ove godine uspješno nastavila spomenuti projekt "Vrt otočne masline", zaštitu autohtone otočne masline, edukacije malih proizvođača maslinovog ulja i kreiranje edukativnih maslinskih staza.

- Volonteri s Franklin Collegea su nastavili akciju koju su započeli međunarodni volonteri na radnom kampu održanom u svibnju 2009., poslove rasčišćavanja maslinika od dugogodišnjih obraslina makijom i korovom kako bi se nakon te faze moglo pristupiti regeneraciji maslinika i ispunjenju svih postavljenih ciljeva u projektu, dodaje Jureško. Od ove godine, udruga Trs uključila se i u projekt HTZ, Galešnjak, Otok Ljubavi. Internetska tražilica Google Earth, naime, početkom ove godine objavljuje vijest da je pretragom satelitskih snimki ustanovljeno da na svijetu postoji pet srcolikih znamenitosti, a jedna od njih je i jedini otok srcolikog oblika, otok Galešnjak. 

Akcije na zaštiti srcolikog otočića

- Kada smo došli do ovog saznanja i nakon provjere članka, a kako su neki članovi udruge Trs i vlasnici ovog otoka, odmah smo kontaktirali Glavni ured HTZ-a i o svemu ih izvijestili te ponudili našu pomoć oko zaštite ovog otočića. Dogovoreno je da udruga Trs preuzme brigu oko organizacija raznih akcija koje doprinose očuvanju i zaštiti otoka. Udruga je odmah organizirala tri akcije; sastavljanje registra svih prisutnih primjeraka flore i faune i promatranje iste kroz sva četiri godišnja doba, istraživanje povijesnih arhiva i bilježenje usmene predaje najstarijih otočana te konačno, organizirane su dvije ekološke akcije prikupljanja raznih naplavina otpada uz obalni pojas otoka. Cilj projekta je očuvanje otoka od eventualnog budućeg utjecaja čovjeka na izvornost otoka odnosno stvaranje uvjeta za stavljanje otoka na listu zaštičenih otoka, objašnjava Jureško.

Suradnja pašmansko-ugljanske udruge za unaprijeđenje života na otocima Trs sa VCZ rezultirala je i organizacijom otočne pustolovne utrke Škraping za koju je u njenom posljednje održanom izdanju bilo uključeno 40 volontera.

Iz Volonterskog centra Zagreb poručuju da su zadovoljni suradnjom na zadarskom području, posebno s udrugom Trs i Pučkim otvorenim učilištem u Preku. VCZ je na zadarskom području do sada organizirao 7 međunarodnih volonterskih kampova, 3 u Tkonu i 3 u Kukljici. Izdvajaju i suradnju s udrugom Krijanca iz Kukljice koja je bila uključena u projekt "Volonterski centri u zajednicama", kao jedna od 5 zajednica u kojoj je podržano osnivanje lokalnog volonterskog servisa.

- Za djelovanje svake udruge na otocima ograničavajući faktor su ljudi. Naime, na polupustim otocima, udrugama je nemoguće djelovati bez pomoći većih centara. Upravo zbog toga, neophodno je imati dobrog partnera na kopnu, kao što naša udruga ima s VCZ, a osim "vanjskih partnera", udruga na otocima mora surađivati sa svim prisutnim institucijama na otoku i tako se aktivno uključiti u razvoj lokalne sredine kako bi uz relativno mala financijska sredstva, ali uz konstruktivno uključivanje uže i šire lokalne zajednice mogli svojim projektima u znatnoj mjeri doprinjeti razvoju otoka i podizanju kvalitete življenja, zaključuje Jureško.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno