Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Obala ili jezero kneza Trpimira?

04.12.2010. 23:00
Obala ili jezero kneza Trpimira?


Stanari zgrada na Obali kneza Trpimira koji žive na brojevima 17, 18 i 19, odnosno u zgradama na dijelu obale od Doma umirovljenika do Marexa, ovih su dana od svojih kuća do ceste mogli doći jedino u gumenim čizmana ili preko sklepanih mostića od dasaka. Naime, njihova dvorišta poplavilo je more koje, ukoliko je malo jače valovito, na cestu nanosi i kamenje, što stvara dodatne poteškoće.
 – Ovo je neizdrživo stanje, katastrofa! U ime stanara svih zgrada pismeno smo se prije godinu dana obratili svim nadležnim službama u Gradskoj upravi, pisali smo i zvali Županijsku upravu za ceste i ostale službe koje bi nam mogle pomoći i još se ništa nije dogodilo. Mi ne možemo izaći iz kuće. More nam dođe do kuća, nanese kamenja na cestu pa kad auti prijeđu preko kamenja ono leti na sve strane, što je opasno. Samo čekamo kad će netko nastradati, rekli su ogorčeni stanari ovih zgrada koji više ne mogu gledati jezero ispred ulaza u svoja dvorišta. Istaknuli su da u njihovim zgradama većinom žive stariji ljudi i da ima mnogo invalida koji ne mogu preskakati lokve i vodu kako bi mogli izaći iz kuća. Osim toga, rekli su, voda i more uništili su im automobile, ali i cipele.
 – Ove poplave ne događaju se samo sada, već se događaju tijekom cijele godine. Nama je ovako i ljeti i zimi, čim dođe veći val on nanese more iznad automobila i kamenje do drugog kraja ceste. Onda dolaze radnici i čiste cestu, a ovih dana je bilo toliko velikog kamenja da su morali doći s manjim ralicama da to počiste, rekli su stanari i dodali da su u gradskoj upravi predlagali da se u moru ispred tog dijela obale ubace velike stijene i da se napravi “školjera” koja bi razbijala valove prije nego se oni razbiju u punoj snazi na cestu. Tada su im rekli da je prije svega potreno napraviti projekt uređenja obale, ali stanari ističu da oni nemaju vremena čekati na projekt, već da se njihov problem treba riješiti što je prije moguće.
 – Veći dio problema nam predstavljaju katamarani, koji brzo voze do samog ulaza u luku i pri tome naprave velike valove. Kad bi oni usporili imali bismo jedan problem manje. Drugi problem je neadekvatno napravljen odvod za vodu, rekli su stanari. Naime, njima se čini da je začepljen odvod koji slivne vode sa ceste nosi u more zbog čega se voda i more na cesti zadržavaju duže nego što treba.
Slijedom ove priče provjerili smo kod nadležnih službi tko je nadležan i odgovoran za ovu cestu.
U upravnom odjelu za komunalno gospodarstvo Grada Zadra rekli su nam da je za održavanje Obale kneza Trpimira nadležna Županijska uprava za ceste.
Mile Fabijan, ravnatelj Županijske uprave za ceste nam je rekao da su oni nadležni za održavanje te ceste, ali ne i za njeno čišćenje od nabacanog kamenja, već bi to trebala raditi jedinica lokalne samouprave. Tomislav Ćurko, direktor Čistoće, rekao je da njegovi djelatnici zajedno s djelatnicima Županijske uprave za ceste čiste taj dio ceste. Naime, prvo radnici ŽUC-a strojevima očiste veliko kamenje, a potom radnici Čistoće počiste ono manje.
 – Naša nadležnost je održavanje i odvodnja, koju smo osigurali. Kanal za odvod vode nije začepljen već zbog visoke plime more i voda ne mogu, odnosno puno teže i sporije otječu u more, rekao je Fabijan. Dodao je da su u dogovorima s Gradom da se taj dio ceste sanira. Jedan pd prijedloga je bio, kako je rekao Fabijan, da se u moru ispred tog dijela obale napravi “školjera” u dužini od 50 do 70 metara koja bi razbijala valove. Ovaj projekt su potvrdili i u Upravnom odjelu za graditeljstvo i zaštitu okoliša.
 – Itekako smo svjesni tog velikog problema za naše sugrađane i tražimo najbolje rješenje. Zajedno sa Županijskom upravom za ceste pristupit ćemo saniranju obale i ceste, ali još nismo definirali detalje, rekli su iz Grada Zadra. Istaknuli su da će sredstva biti osigurana u proračunu za 2011. godinu, kada bi trebao biti cijeli projekt i realiziran.