Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Američka “Adonia” pristala u Zadru

04.12.2011. 23:00
Američka “Adonia” pristala u Zadru


Ove godine je većina kruzera dolazila baš nedjeljom, kada je grad prazniji i zatvoreniji, a što se ljeti u turističkom “šušuru” manje primijeti


Jučer je u Zadar stigao veliki američki kruzer “Adonia”, ujedno i zadnji u ovogodišnjoj kruzerskoj sezoni. “Adonia” je tako zatvorila sezonu koja je bila otprilike na lanjskoj razini, s manje od stotinjak dolazaka.
Prema podacima Državnog statističkog zavoda Zadar je među hrvatskim lukama na trećem mjestu po broju kruzera i njihovih putnika, a daleko iza Dubrovnika koji suvereno drži prvo mjesto i više od polovice svih hrvatskih kruzerskih dolazaka.
“Adonia” spada među veće ovogodišnje kruzere što su posjećivali zadarsku luku, duga je 180 metara i prima 800 putnika. Toliki broj turista opslužuje gotovo 400 članova posade, što govori da je riječ o luksuznom brodu. Jedan podatak govori da trotjedno putovanje ovim kruzerom košta gotovo devet tisuća dolara! Kruzer inače plovi pod zastavom Bermuda, a kruži Sredozemljem pa je ove sezone dotaknuo Zadar dvaput. Prvi put 4. kolovoza i sada 4. prosinca. Ovaj put kruzer je u Zadar uplovio u osam ujutro i otišao u 18 sati navečer. Putnici su, premda je nedjelja i više, manje sve je bilo zatvoreno, obišli i razgledali naš grad.
Ove godine je većina kruzera dolazila baš nedjeljom, kada je grad prazniji i zatvoreniji, a što se ljeti u turističkom “šušuru” manje primijeti. No, nedjeljom zimi u središtu grada je prava pustoš, pa se turistima ne nudi najbolja slika o Zadru.
Podsjetimo da su Zadar ove godine posjećivali i nešto veći kruzeri, pa iako ne i najveći, ali i oni impresivnijih izgleda, poput “The Worlda”, koji je u Zadar stigao drugi put. To je ploveća stambena zgrada, mali grad koji osim 200-tinjak stanova u kojima vlasnici žive, ima sve što i jedan manji grad, tako da putnici nerijetko niti ne izlaze na kopno.