Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Burić odlazi u mirovinu, Gaženicu dovršava nasljednik

04.12.2011. 23:00
Burić odlazi u mirovinu, Gaženicu dovršava nasljednik


Danas je objavljen natječaj za ravnatelja Lučke uprave Zadar. Do sad je na njenom čelu bio Ivica Burić, a tako je bilo od osnutka 1997. godine.
– Neću se javiti na ovaj natječaj jer u međuvremenu ću i ispuniti uvjete za mirovinu a posao i traži mlađe energičnije osobe, kazao nam je Burić.
Burić odrađuje četvrti mandat na ovom mjestu. Hrvatska  je prihvatila koncept osnivanja lučkih uprava kojom je ovdje određeno da se formira jedna lučka uprava nacionalnog značenja (odnosno za luku/e nacionalnog značenja) – Zadar te Županijsku lučku upravu koja gospodari preostalim lukama otvorenima za javni promet na ovom području.
Ivica Burić bit će upamćen po graditeljskom zamahu. U njegovo se vrijeme najprije krenulo s obalom starog putničkog i trajektnog pristaništa. Usljedila je tada mega investicija na sređivanju Istarske obale s pristaništem za kruzere ali i sada već svjetskim atrakcijama – Morskim orguljama i Pozdravu suncu Nikole Bašića. Od prvih rješenja Lučka ja uprava proširivala obuhvat od prvotno samo putničke luke preuzimanjem i teretne. Ova je tek sad dobila i prostorne planove koji omogućuju daljnje iskorake.
U međuvrmenu se događa projekt prvotno pokrenut kao Trajektna luka, potom označen kao Nova luka Zadar, vrijedan 236 milijuna eura. U njemu su osim trajektnih i kruzerskih komponenti i ribarska luka. Ivica Burić imao je veliko htijenje, naravno s ljudima i strukturama u samom Zadru koji su definirali projekte, a potom i sreće odnosno spleta okolnosti, da su ideje koje je predstavljao, ma kako neke prvotno izgledale fantastične, dovedene do realizacije.
Upravno vijeće na čelu sa Živkom Kolegom raspisalo je natječaj s rokom od 15 dana. Za sad nemamo informacija o tome tko bi nasljedio Burića. Tko god to bio pred njim je dovršetak posla stoljeća – Gaženice. Procedura imenovanja ravnatelja luka od nacionalnog značaja predviđa da ga na prijedlog Upravnog vijeća imenuje resorni ministar. To će dakle učiniti nasljednik Božidara Kalmete.
Natječaj od kandidata  traži i elaborat ustrojstva Lučke uprave i program rada u iduće četiri godine. Trebale bi to biti najznačajnije četiri godine za nove iskorake u pomorskom Zadru.
Ivica Burić dočekao je dakle obnovu starih lučkih potencijala Grada Zadra, njihovo izmještanje, dolazak prvih kruzera u Grad pa i atrakcijsku a ne tek funkcionalnu slavu projekata koje je provodio. Naravno, ni Burić ni njegov nasljednik nisu imali vlastiti proračun za bilo što od ovih projekata, već su oni provođeni i provodit će se državnim preuzimanjem jamstava za kreditiranje odnosno financiranje. Burić svakako zaslužuje “veliko hvala” pomorskog Zadra.