Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Hrvoje Manenica novi kustos u Arheološkom muzeju

04.12.2011. 23:00
Hrvoje Manenica novi kustos u Arheološkom muzeju


Od prošlog četvrtka, dakle od početka mjeseca prosinca Arheološki muzej Zadar ima novog djelatnika. Naime, na radno mjesto muzejskog kustosa za kasni srednji vijek i novi vijek primljen je Hrvoje Manenica, odnedavno bivši ravnatelj jednog od najmlađih hrvatskih muzeja – Arheološkog muzeja Narona.
– Mjesto kustosa za srednji i novi vijek tražili smo, kao uostalom i druga radna mjesta, od našeg matičnog Ministarstva kulture. U posljednje je vrijeme arheologija iskoračila iz nekadašnjih okvira, koji su se kretali otprilike od prapovijesti do dvanaestog stoljeća. Za takvo mjesto tražili smo osobu koja je završila studij povijesti i arheologije, te ima određeno iskustvo rada u struci i u muzeju. Hrvoje Manenica se javio na natječaj, zadovoljio kriterije, te je primljen na ovo radno mjesto. Istina je da je u posljednjih nekoliko godina postojala zabrana otvaranja novih radnih mjesta u državnim službama, ali je ta zabrana od sredine ove godine ukinuta. Iako teško, za ovo smo radno mjesto uspjeli dobiti odobrenje Ministarstva kulture, kazao nam je dr. sc. Smiljan Gluščević, ravnatelj Arheološkog muzeja Zadar.
Hrvoje Manenica je rođen 1976. godine. Studij povijesti i arheologije završio je u Zagrebu, a po završetku studija zaposlio se kao restaurator – konzervator u Državnom arhivu u Zadru. Od osnivanja Arheološkog muzeja Narona, dovršenog 2007. godine, kao jednog od najmlađih muzeja u Hrvatskoj, radi kao njegov ravnatelj. U Zadar, gdje je odmah po dolasku dobio mjesto kustosa u Arheološkom muzeju, je odlučio doći, kazao je za jedan metkovski portal, iz obiteljskih i osobnih razloga.