Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Jednostavno najinovativniji u Dalmaciji!

04.12.2011. 23:00
Jednostavno najinovativniji u Dalmaciji!


Nagradu Simply the best 2011. dodijelili su Udruga Hrvatskih putničkih agencija i turistički magazin Way to Croatia te su uz nagrađeni Muzej soli Solane Nin u kategoriji kreativnost i inovacija muzejskih sadržaja nagrade osvojili Muzej prekinutih veza i Muzej krapinskih neandertalaca


U sklopu održavanja tradicionalne 13. poslovno-turističke burze pod nazivom “PUT” Muzej soli Solane Nin osvojio je nagradu “Simply the best 2011.” za kreativnost i inovacije muzejskih sadržaja. Ova nagrada je dodatna potvrda da je Muzej soli Solane Nin neizostavan destinacijski sadržaj bogate turističke ponude kraljevskog grada Nina. Muzej soli je idejno postavio direktor Solane Damir Oštrić, a interijer je kreativno osmislio uvaženi hrvatski dizajner interijera Filip Gordon Frank. Atraktivnost Muzeja soli očituje se i u činjenici da se posjetitelji kroz vizualno usklađen i dinamičan prostor muzeja mogu kvalitetno upoznati značaje soli kroz povijest, gurmansku poslasticu – hrvatski Cvijet soli i prirodnu proizvodnju ove jedine tržišno usmjerene hrvatske ekosolane.
Nagradu Simply the best 2011. dodijelili su Udruga Hrvatskih putničkih agencija i turistički magazin Way to Croatia te su uz nagrađeni Muzej soli Solane Nin u kategoriji kreativnost i inovacija muzejskih sadržaja nagrade osvojili Muzej prekinutih veza i Muzej krapinskih neandertalaca. U ostalim kategorijama nagrade su osvojili Falkensteiner Hotel & Spa Iadera, Kempinski hotel Adriatic i Hotelsko naselje Solaris za kreativnost i inovaciju hotelskih sadržaja. Putničke agencije “More Mandić” iz Sv. Filip i Jakova, “Danubiumtours” iz Vukovara i “Huck Finn” iz Zagreba nagrađene su u kategoriji “kreativnost programa malih putničkih agencija”.
Svečanosti dodjele nagrada kojoj je domaćin Turistička zajednica Grada Zagreba nazočilo je gotovo 200 predstavnika iz 121 turističke tvrtke i turističkih odredišta iz devet zemalja.


O Solani Nin




Solana Nin jedna je od rijetkih solana koja proizvodi sol na tradicionalan i prirodan, ekološki način. Čisti okoliš, specifični klimatski uvjeti s brojnim sunčanim satima i pogodnim vjetrom, uz izuzetan geografski položaj, osiguravaju ninskoj soli vrhunsku kvalitetu svjetskih razmjera. Povećana koncentracija prirodnog joda zbog alge (petule), koja se nalazi u morskoj vodi, osnažuje okus i povećava kvalitetu ninske soli. Solana Nin prostire se na površini od 55 ha u ninskoj laguni, a datira iz rimskog doba. Od 2002. godine solana posluje kao privatna tvrtka sa sjedištem u Ninu. Solana Nin je, zahvaljujući svojoj bogatoj paleti proizvoda od soli, od industrijske, konzumne do terapijske, prepoznata i kao nezaobilazno turističko odredište koje posjećuju brojni turisti iz svih krajeva svijeta, od Europe do Japana. Premium proizvod Solane Nin je Cvijet soli koji se čak izvozi u daleki Japan. U sklopu solane posjetitelji mogu posjetiti prostor muzeja soli i suvenirnicu koja informira posjetitelje o tradicionalnoj proizvodnji soli, značaju soli za ljudski organizam te nudi pregled asortimana proizvoda Solane Nin. Prostrana polja ninske solane prirodno su stanište raznolikom biljnom i životinjskom svijetu. Ornitološka raznolikost polja oko bazena udomljava preko 280 vrsta ptica, mahom selica koje prelijeću ovaj dio Jadranskog mora na svojim dugotrajnim preletima do zimovališta.


Cvijet soli – fleur de sel


Ljubitelji hrane diljem svijeta Cvijet soli, na francuskom Fleur de Sel, nazivaju “kavijarom soli”.
Cvijet soli ninske solane značajan je nutrijent obogaćen prirodnim mineralima koji intenzivira okus svakog jela i postaje neizostavan prirodni, kulinarski začin. Riječ je o najkvalitetnijoj i najzdravijoj vrsti morske soli koja je, uz povećanu koncentraciju prirodnog joda, bogata kalcijem, magnezijem, kalijem te ostalim mineralima. Cvijet soli je najkvalitetnija, nerafinirana morska sol. Dobiva se isključivo u idealnim vremenskim uvjetima, a skuplja se u ranim jutarnjim satima i kasno navečer kada nema vjetra. Pojavljuje se na površini mora kao tanki sloj listića soli, poput latica cvijeća, koji se ubire ručno, mikronskim sitima. Osim u prehrani, koristi se za regulaciju probave, ublažavanje tegoba kod žena u klimakteriju i za vrijeme menstrualnog ciklusa, za osvježenje organizma i opuštanje napetosti, za osobe koje pate od pomanjkanja kalcija i magnezija. Od svih neprerađenih ekoloških soli, kristali cvijeta soli imaju najživlju, najaktivniju energetsku strukturu jer nastaju isključivo u procesu prirodne proizvodnje soli. Cvijet soli može upiti mnoge toksine u kemijski tretiranoj hrani i okolišu te može pročistiti negativne vibracije u prostoru. Zbog toga je sol u prošlosti bila jako važna u ritualima iscjeljenja i energiziranja prostora.