Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Mjesto gdje izbori ne traju 12 nego 57 sati

04.12.2011. 23:00
Mjesto gdje izbori ne traju 12 nego 57 sati


U pravilu izvještaji stižu faksom, dok e-mailom stižu podatci o glasanju hrvatskih vojnika u Afganistanu i na Golanskoj visoravni…


Dio Državnog izbornog povjerenstva koji najduže provodi izbore smješten je u zgradu Hrvatskoga sabora. Tamo je baza iz koje se pokriva XI. izborna jedinica, a to je izborna jedinica u kojoj sami izbori ne traju 12 sati koliko traju u Hrvatskoj, nego 57 sati. Započeli su u petak u 19 sati navečer, a kad završe u ponedjeljak u četiri sata ujutro, zapravo će se već sve znati.
U saborskoj dvorani “Ivana Mažuranića” pazi se i kako se pozdravlja.
Brojni pozivi
– Dobra večer, Melbourne, govori činovnica DIP-a u podne. Malo kasnije isti je pozdrav upućen Pekingu i tamošnjem biračkom odboru. Sve teče u skladu s očekivanjima, tek tu i tamo poneki problem. Najviše poziva upućeno je zbog birača koji su za izbore u inozemstvu, a nisu pravodobno obavili prethodnu registraciju pa sad ne mogu glasati. U DIP-u se suočavaju i s naizgled bizarnim problemima, ali izbori moraju biti provedeni po formalno strogim proceduralnim pravilima. Mora da je telefonskom operateru ova prostorija u ove dane u četiri godine vrlo draga. Stalno se razgovora s Australijom, Novim Zelandom, Japanom, Kinom, pa koji sat kasnije s Kanadom i Sjedinjenim Državama, na veselje operatera zbog utrošenih impulsa.
Iz Ženeve zovu i raspituju se o kutiji. Jasne su dimenzije kutije – 60 puta 40 centirmetara, ali što znači 60, a što 40 centimetra. Je li 60 centimetara visina kutije, ili je visina ipak 40 centimetara.
Navečer košnica
 Pristiže još jedan problem iz inozemstva, ne prvi te vrste. Biračica bi na izbore, ali je u popisu birača pod jednim prezimenom, a na osobnoj joj je drugo prezime. Gospođica je, očito, postala gospođa, ta je promjena verificirana u popisu birača, ali nije promijenila osobnu iskaznicu. Srećom, nije prezime jedini način pomoću kojega se može identificirati biračicu, pa neažurna promjena dokumenata nakon vjenčanja ne uskraćuje pravo glasa.
U dvorani je pomalo užurbano, živahno. Možda bi za sve koji rade u dvorani bilo bolje da im je prostor malo bolje organiziran. Njihovi kompjuteri su u jednom kutu dvorane, a dežurni telefoni u drugom. Naručuju se sendviči iz dostave, uz nadu da će dostavljač biti efikasniji nego u subotu kad sendviči naprosto nisu isporučeni.
– Navečer će ovdje biti košnica, govori Jozić Ileković. Na svim kompjuterima, o podnevu većinom slobodnim, unosit će se podatci. U pravilu izvještaji stižu faksom. Postoje iznimke, e-mailom stižu podatci o glasanju hrvatskih vojnika u Afganistanu i na Golanskoj visoravni. No, i kad sve završe moguće je da će čekati na javljanje nekog broda s Pacifika koji zbog lošeg vremena ne može uspostaviti vezu i poslati podatke.


Cure faksovi iz Tokija i Canberre




Za XI. izbornu jedinicu zadužena je potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva Aleksandra Jozić Ileković. U njenoj su izbornoj jedinici zapravo izbori za sve izborne jedinice. Moguće je da se netko iz I. ili koje druge opće izborne jedinice na dan izbora zatekne u Tokiju i tamo glasa. Moguće je da i da je taj netko pripadnik nacionalnih manjina i da glasa u XII. izbornoj jedinici Zbog toga, kad počne “curiti” faks iz Melbournea ili Canberre, curi li ga curi. Ne stižu samo formulari i podatci za XI. izbornu jedinicu, nego i podatci i formulari i za sve ostale izborne jedinice u kojima je zabilježen ma i jedan birač.