Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Tri R – red, rad i radost

04.12.2011. 23:00
Tri R – red, rad i radost


Najbolja terapija je držati se reda tijekom dana. Ako se čovjek drži reda, uz to radi, to će stvoriti radost, istaknuo je nadbiskup Puljić


Zadarski nadbiskup Želimir Puljić pohodio je u subotu deset mladića koji su iz cijele Hrvatske, a nalaze se u zajednici sv. Ante Padovanskog Mondo Nuovo u Nuniću. U mjesecu borbe protiv ovisnosti nadbiskup je želio podržati njihovu odluku da postanu dijelom te škole koja poučava vrijednostima istinskog života, u kojoj upoznaju sebe i hrabro se suočavaju s teškoćama života, ostavljajući za sobom nekadašnje iskustvo ovisnosti.
Mons. Puljić je upoznao njihova vrijedna zaduženjima u mnogim radionicama koje imaju, između ostalog, vlastiti su proizvođači meda, bave se i maslinarstvom te je nadbiskup pohvalio njihovu marljivost i razvijene talente.
Dnevni raspored predstavila je Ivana Buterin, voditeljica zajednice; stručno prati rad Mondo Nuova koji u Hrvatskoj svoju jedinu kuću ima u Nuniću, uz još osam kuća u Italiji. Mons. Puljić je izrazio priznanje njihovoj odluci da dođu u tu zajednicu koja im je odskočna daska za povratak u zdravi život te im je čestitao kako im je dan ispunjen smislom i kvalitetno.
– Praćeno molitvom, najbolja terapija je držati se reda tijekom dana. Ako se čovjek drži reda, uz to radi, to će stvoriti radost. To su tri R – red, rad i radost. Posljedica toga je ono što se vidi i osjeća – rod. Red, rad i radost urodili su rodom, rekao je mons. Puljić mladićima, zadovoljan zbog njihova zajedništva i ostvarenog bratstva i otkrivanja smisla života.
Na ta tri R jedan je mladić dodao još jedno – raj, kojeg su mladići zaista stvorili, oplemenivši to nekad zapušteno mjesto gdje se sada rađaju novi životi sposobni nadvladati nevolje i otkrivati životni smisao.
– Nema čovjeka koji ne želi naći smisao u životu. Čovjek može ostvariti smisao stvarajući, radeći, ali i po patnji. Vaša odvojenost od obitelji i sve što ste doživjeli je patnja. Ali ona, kao i Isusova patnja, ima smisla. Vrijeme u zajednici je blagoslovljeno vrijeme kušnje i odluke: kušnje da dođete do spoznaje “mogu” i odluke “hoću”. Sve što tu učite i primate zalog je uspjeha u vašem daljnjem životu, poručio je nadbiskup mladićima.
Uz svakodnevni rad, mladići dnevno i mole, primjerice, ujutro pohvale, svakog dana u 15 sati spomenu se Isusove muke, a navečer aktualiziraju Božju riječ u svom životu.


Blagdanski ukrasi na Relji




Pozivaju se Zadrani da u došašću pohode štand mladića na Relji u Zadru i na taj način podrže njihove aktivnosti; mladići prodaju plodove svojih marljivih ruku, između ostalog i figure za jaslice koje su sami izradili i obojali, a za Božić mogu na najljepši način ukrasiti blagdanski duh obiteljskih domova.