Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Urlali na birački odbor zbog prekrivenog križa

04.12.2011. 23:00
Urlali na birački odbor zbog prekrivenog križa


Supružnike je ogorčilo jer je na biračkom mjestu u društvenom domu u Češljakovcima raspelo bilo skriveno. Smirila ih je policija, ali i prijava za remećenje javnog reda i mira


Prema prvim izvještajima s birališta, parlamentarni izbori protekli su bez većih incidenata.
Najozbiljniji incident dogodio se u Češljakovcima, gdje su supružnici starosti 54 i 56 godina vikali na članove izbornog povjerenstva jer im je smetalo što je raspelo na biralištu, društvenom domu, bilo prekriveno. Ogorčeni vjernici su se smirili nakon dolaska policije. Nisu bili alkoholizirani, zaradili su prijavu za remećenje javnog reda i mira. Drugi ozbiljniji incident zabilježen je u Starim Mikanovcima, gdje je član HDZ-a ispred biračkog odbora anketirao i bilježio kome su birači dali svoj glas. Slična situacija prijavljena je u Iloku, gdje su 10 metara od biračkog odbora sjedila četiri muškarca, tvrdeći da bilježe tko je izašao na izbore, kako bi poslijepodne zvali ljude i nagovarali ih da ipak izađu. Iz Slavonskog Broda, pak, u GONG je stigla dojava da HSP-ovci obilaze građane i bilježe kako su glasali. Neozbiljni birački odbor u Karlovcu dozvolio je glasanje bez osobne ili putovnice, ali uz predočenje braniteljske iskaznice.
Manjinski problemi
Do jučer poslijepodne, GONG je zabilježio nekoliko problema prilikom glasovanja pripadnika nacionalnih manjina. Tako je u Novoj Gradiški birački odbor dobio samo jedan glasački listić za određenu nacionalnu manju, na po jednom biračkom mjestu u Osijeku i Slavonskom Brodu nedostajali su listići za manjine. Na riječkom području, u Banderevu i Kantridi manjinama nisu nuđeni listići za opću listu pripadnika nacionalnih manjina, dok u Kastvu jedna pripadnica nacionalne manjine nije bila upisana na manjinskom popisu. Na Gornjem Zametu pripadniku nacionalne manjine nije ponuđeno glasanje za opću listu, a na biračkom mjestu u Čavlima prijavljeno je da je osoba hrvatske nacionalnosti upisana na listi pripadnika nacionalnih manjina. Jednak problem imali su pojedinci u četiri biračka mjesta u Zagrebu.
Općenito, GONG je dobio najviše pritužbi na izbore predstavnika nacionalnih manjina, među kojima su i pritužbe na biračke odbore koji su nerijetko tražili pripadnike manjina da javno identificiraju svoju nacionalnost. Česte su primjedbe bile i da birački odbori, ali i građani, ne znaju precizno koja su prava birača iz nacionalnih manjina.
Prepisivanje podataka
GONG-ovi promatrači zabilježili su i da nekolicina biračkih mjesta nisu bila na vrijeme otvorena, te da biračko mjesto u Zlarinu nije bilo uopće označeno. U Tovarniku je uočeno da jedan član biračkog odbora prepisuje podatke birača s njihovih osobnih iskaznica, što je prestao raditi na upozorenje GONG-ove promatračice. U Muenchenu u Njemačkoj birač nije uspio glasati, jer ga nema u biračkom popisu po drugi put, iako se osobno došao registrirati. Na dva biračka mjesta u Dubrovniku, na Sustjepanu i Mokošici, te u Vratišincu u Međimurju, promatrači izbora primjetili su dolazak policije na biračka mjesta, iako nije bilo razloga za bilo kakve intervencije. Birački odbor u Dubojevici, pak, dobio je jednog dodatnog člana, osobu koja nije bila na popisu, ali se predstavljala kao član proširenog biračkog odbora. Na četiri biračka mjesta na sjeveru Hrvatske, paravani nisu bili postavljeni tako da zaštite birače od pogleda članova biračkih odbora.


Kršena izborna šutnja




Blok umirovljenici zajedno – Primosko-goranski savez i Hrvatska radnička stranka prijavili su DIP da se u VII. izbornoj jedinici distribuiraju letci kojima se njihov kandidat i nositelj liste Lazar Grujić difamira kao lažni umirovljenik. Taj je letak bio distribuiran dan prije izbora. DIP je upozorio da takvi letci nisu dozvoljeni u izbornoj promidžbi.
Dan prije izbora DIP je zabilježio dijeljenje promidžbenog materijala HSP-a na biračkom mjestu u Sarajevu, kao i umetanje letaka HSP-a u dnevne novine Oslobođenje i Dnevni Avaz. GONG je 3. prosinca dobio dojave o ljepljenju plakata u gradskim infocentrima, dijeljenju letaka, pojavljivanju letaka u pošti, telefonskom, SMS i Facebook agitiranju s uputama za glasovanje, kao i agitiranje jednog svećenika tijekom mise.