Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Budija: Dalmacija je dala najveći broj boraca NOB-a

Autor: Nives Rogoznica

04.12.2012. 23:00
Budija: Dalmacija je dala najveći broj boraca NOB-a

Foto: Sebastian GOVORČIN



Pedesetak članova i članica zadarske Udruge antifašističkih boraca i antifašista u subotu 8. prosinca boravit će na Svečanoj akademiji koja se u povodu 68. obljetnice oslobođenja Dalmacije u II. svjetskom ratu održava u Splitu u organizaciji Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Splitsko-dalmatinske županije i Udruge antifašista i antifašističkih boraca grada Splita, a pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike. Izvijestio je to Nikola Budija, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Zadra, napominjući kako će se sljedeća obljetnica oslobođenja Dalmacije održati u Zadru.
– Ustaljena je praksa po kojoj je svake godine domaćin obilježavanja ove obljetnice oslobođenja jedna o četiri dalmatinske županije. Nama je jako drago što će se 69. obljetnica obilježiti u Zadru. Bit ćemo domaćini ovog obilježavanja i učinit ćemo sve da pokrovitelj i ove svečanosti bude Predsjednik Republike zbog toga što je Zadar bio, ne samo četiri, nego 24 godine pod fašističkom okupacijom, rekao je Budija dodajući kako članovi i članice zadarske Udruge antifašističkih boraca i antifašista svake godine sudjeluju na obilježavanjima ove obljetnice u drugim županijama.
– Velika je važnost obilježavanja godišnjica oslobođenja Dalmacije u II. svjetskom ratu posebice ako se gleda kroz prizmu doprinosa Dalmacije u oslobođenju naše domovine Hrvatske. Dalmacija je, kad se stavi u odnos broj njezinih stanovnika s brojem stanovnika u svim gradovima bivše zajedničke države, dala najveći broj boraca. U NOB-u su sudjelovala 228.473 građanina Dalmacije od čega i velik broj žena. Dalmacija je dala goleme žrtve i golemi doprinos u oslobođenju u II. svjetskom ratu, istaknuo je Budija.