Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Čačić: Prvi i osnovni cilj je financijska stabilizacija kluba

Autor: Roman Morović

04.12.2012. 23:00
Čačić: Prvi i osnovni cilj je financijska stabilizacija kluba

Foto: Zvonko KUCELIN



Klub mora djelovati po principu koliko novaca ima, toliko se troši. Ne može se više ići ni u kakve dubioze i potpisivati igrače prema kojima nećemo moći podmiriti obveze. Trenutno još uvijek imamo financijskih problema i izazova, koje ćemo u budućnosti nastojati riješiti – rekao je Čačić


Popriličan broj predstavnika sedme sile okupio se u press centru dvorane Krešimira Ćosića na predstavljanju Marina Čačića, novog direktora Košarkaškog kluba Zadar i prvoga koji će tu dužnost obnašati nakon preoblikovanja kluba u Športsko dioničko društvo.
Čačić je rođen 8. travnja 1984. u Zadru, diplomirani je turistički komunikolog, a posljednjih pet godina radio je u sektoru prodaje Hrvatskog telekoma.
– Godinama pratim KK Zadar, od 1995., kada sam prvi put otišao na utakmicu. Od 1997. sam redovit na utakmicama. Osim emocija, s vremenom sam počeo razmišljati o tome kako klub funkcionira, kako se to radi i može li se bolje. Kada je nastupilo preoblikovanje, pristupio sam vodećim ljudima kluba s nekim idejama. Oni su ih prihvatili i imenovali me direktorom kluba – kazao je u uvodu novi direktor.
Kojim idejama?
– Klub mora djelovati po principu koliko novaca ima, toliko se troši. Ne može se više ići ni u kakve dubioze i potpisivati igrače prema kojima nećemo moći podmiriti obveze. Trenutačno još uvijek imamo financijskih problema i izazova, koje ćemo u budućnosti nastojati riješiti.
Dugovi i omladinski pogon
KK Zadar je i nakon preoblikovanja u dugu od preko 10 milijuna kuna. Kako to sanirati?
– Točan iznos dugovanja još ne znam. Pokušat ćemo pokrenuti priču tako da će sponzori u njoj prepoznati sebe, te da će novca biti nešto više. Klub treba funkcionirati tako da ne možemo ići do limita budžeta. Neko vrijeme ćemo morati živjeti ispod mogućnosti. Također, razgovarat ćemo s vjerovnicima i pokušati im objasniti da je cijeli taj projekt i za njihovu dobrobit. Nikome nije u interesu da klub propadne.
Hoće li elaborat, koji ste prezentirali Nadzornom odboru, biti dostupan javnosti?
– Elaborat neće biti javno dostupan, ali nadam se da će rezultati svega onoga što je tamo navedeno biti vidljivi što brže. To će naravno ovisiti i o financijskoj situaciji.
Pitanje upućeno obojici direktora, generalnom i sportskom, bilo je ono vezano uz omladinski pogon. Što i kada se planira napraviti po pitanju reorganizacije o kojoj se priča već godinama? Prvi je odgovorio Branko Skroče.
– Promijenili smo trenere, nisu više oni koji su bili. Htio sam da naši kadeti i juniori treniraju na Višnjiku, a ne u Jazinama. Ne mislim da imamo idealne juniore, ali imamo tri-četiri igrača na koje sigurno računamo da će sutra biti prvotimci i to nije malo. Garantiram da će dvojica sljedeće sezone biti u prvoj momčadi, a treći i četvrti sezonu kasnije. Mislim da se sada ne radi toliko loše, iako uvijek može bolje. Bit će promjena. Tamo ima puno trenera i trebamo im pronaći nova zaduženja, novi raspored. Radnički iz Kragujevca, primjerice, nema juniore i kadete. Imaju samo prvu momčad pa su opet duplo bolji od nas.
Promjena će sigurno biti
Čačić se nadovezao.
– Definitivno će se napraviti sistematizacija radnih mjesta u kompletnom klubu pa tako i u omladinskom pogonu. Treba vidjeti kakva je financijska situacija za neke konkretne promjene. Ono što je sigurno je da, kako će Nadzorni odbor tražiti izvješće mog rada, tako ću i ja tražiti izvješće od svih zaposlenika kluba. Promjena će sigurno biti, a u kojem opsegu i vremenskom razdoblju iz ove je pozicije teško reći. Napravit ćemo analizu i nakon toga nam je namjera sazvati press konferenciju, na kojoj ćemo javnost informirati o konkretnim podacima.
O klupskim ciljevima novi direktor kazao je i sljedeće.
– Prvi i osnovni cilj je financijska stabilizacija. Dubioze se ne smiju događati ni pod razno. Sve mora funkcionirati u službi prve momčadi. Treba smanjiti fiksne troškove koliko god je to moguće i reorganizirati omladinski pogon tako da u budućnosti možemo imati što više igrača iz vlastitog pogona. Konkretno, domaći igrač, ako je vrhunski, ne mora nužno biti jeftiniji za klub, dakle s te strane ne govorimo o vrhunskim igračima, nego o solidnim klupskim igračima. Moj stav je da se vrhunski košarkaš rađa, a solidni klupski igrači se stvaraju treningom. Što se ove sezone tiče, strateški cilj prve momčadi je ostanak u ABA ligi i sve će se raditi u tom smjeru – zaključio je Marino Čačić.


 BURGASON: SUIGRAČI SU ME ODLIČNO PRIHVATILI




Na konferenciji za novinare javnosti je predstavljen i Jordan Burgason, novi igrač Zadra.
– Odrastao sam u gradu Ames u saveznoj državi Iowa. Volim košarku. Desetak godina sam igrao košarku u Iowi, a onda sam otišao na sveučilište Lipscomb i tamo proveo sjajne četiri godine. Veselim se priključenju ovoj košarkaškoj obitelji – kazao je Burgason, uz tradicionalnu opasku američkih igrača po dolasku u Zadar.
– Grad je stvarno lijep. Nikada nisam vidio nešto takvo. Vidim da vlada uzbuđenje oko košarke i to mi je drago i motivira me. Jedva čekam prvu utakmicu.
Kakvom vam se čini momčad?
– Ima sjajnih igrača. Svi su mi priredili toplu dobrodošlicu, a mislim da je i njima drago što sam došao. Lijepo je što imam i dva američka suigrača, koji mi puno pomažu u prilagodbi. Igra se drugačije, mnogo brže. Svi imaju dobar šut. Nisam navikao da i visoki igrači imaju tako dobar šut, kao neki ovdje. Definitivno je dobro imati takva rješenja u igri. Vrlo su nesebični i veselim se igranju s njima – zaključio je 23-godišnji američki šuter, koji za sebe kaže da mu je najjače oružje šut za tri poena, a na dresu će nositi broj 42, kao i njegov otac, koji je također bio košarkaš.