Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ne date li mladima da rade – dobit ćete tisuće mladih na ulicama!

Autor: Nives Rogoznica

04.12.2012. 23:00
Ne date li mladima da rade – dobit ćete tisuće mladih na ulicama!

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Hrvatska je po nezaposlenosti mladih na neslavnom trećem mjestu u Europi. Ispred su samo Grčka i Španjolska, istaknuo je Gvozden


Za predsjednika novoosnovane Organizacije mladih HSS-a Zadarske županije jučer je izabran Igor Gvozden, dok su na potpredsjedničke dužnosti izabrani Marko Stošić i Ana Barić. Za tajnika je izabran Hrvoje Čirjak, a za blagajnika Ivan Brala.
– Do prije godinu dana nisam mogao ni pomisliti da ću se baviti politikom, ali koliko god bježali od nje, ona se bavi nama. Politika nam određuje kako ćemo se školovati, hoćemo li plaćati školarinu ili ne, hoćemo li cijeli život živjeti s roditeljima ili ćemo ostvariti san o vlastitom stanu. Određuje nam hoćemo li dobiti posao ili ne. Hrvatska je po tom pitanju na neslavnom trećem mjestu u Europi. Ispred su samo Grčka i Španjolska. Ne želim misliti da su neredi i prosvjedi u tim zemljama povezani isključivo s tim, no ne date li mladima da rade, dobit ćete tisuće mladih na ulicama, a to sigurno neće dobro završiti niti za jednu zemlju i niti za jednu vladu. Poticaji za zapošljavanje mladih u Hrvatskoj još uvijek su nedovoljni. Pozdravljam svaki pokušaj rješavanja problema zapošljavanja mladih, ali taj problem se mora konačno riješiti, a ne ostati na pokušajima. Osnivanjem organizacije mladih HSS-a konačno ćemo se uključiti u dijalog sa Savjetom mladih i različitim udrugama i institucijama i pridonijeti zajedničkom djelovanju na dobrobit mladih u Zadarskoj županiji. Progovarat ćemo o problemima koji nas muče, o projektima koje treba pokrenuti i ostvariti. Nadamo se da će uskoro zaživjeti i Savjet mladih Zadarske županije te da će biti aktivniji i progresivniji nego što je bio ranije. Ako sami ne dignemo glas za sebe, nitko to neće učiniti za nas, rekao je Igor Gvozden.
– Problemi mladih nisu politički obojeni i tiču se svih nas. Naš ćemo rad bazirati na zajedničkom djelovanju, na zajedničkim interesima i dijalogu između udruga mladih, organizacija mladih svih političkih stranaka i institucija. Veseli me što se broj politički aktivnih ljudi povećava iz dan u dan, što omogućuje rad naše organizacije. Upitno je hoće li se rezultati našeg rada ostvariti dok smo mi još mladi, ali nastojat ćemo svojim radom uspostaviti temelje za buduće generacije, rekla je Marina Tomić, predsjednica Sveučilišne organizacije HSS-a.
– Nezaposlenost mladih u Hrvatskoj nije samo problem mladih, već je to ključni problem u hrvatskom društvu i ako vi sami o tome ne progovorite i ne počnete se boriti za ono što bi vam trebalo biti zajamčeno, a to je osnovno pravo na privređivanje za život, taj će se problem sporije rješavati i neće biti toliko prioritetan koliko bi trebao biti, poručila je članovima i članicama novoosnovane organizacije potpredsjednica ŽO HSS-a Zadarske županije Irena Devčić.