Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

“Nepomireni” igračkama protiv zdravstvenog odgoja

Autor: Hana Radulić

04.12.2012. 23:00
“Nepomireni” igračkama protiv zdravstvenog odgoja

Foto: PIXELL



Jedan dio roditelja ne slaže se s nekim od segmenata zdravstvenog odgoja te smatraju da je njihovoj djeci takav program nametnut i da oni kao roditelji nisu imali mogućnost kroz širu javnu raspravu izraziti svoj stav i mišljenje, kaže Ranko Artuković


Pod nazivom “Ne dirajte im djetinjstvo” građanska inicijativa mladih “Nepomireni” danas će u 25 hrvatskih gradova, uključujući i Zadar, organizirati prosvjed igračaka. Tako je, naime, nazvana akcija kojom će se “Nepomireni” usprotiviti zdravstvenom odgoju na način na koji je on zamišljen i uveden u škole od strane Ministarstva prosvjete i sporta.
 Pravo na izbor
Skupina mladih okupljena u inicijativi “Nepomireni” protivi se ne samo načinu na koji je zdravstveni odgoj uveden u škole, smatrajući da je to učinjeno preko noći i bez potrebne procedure koja nije uključivala širu javnu raspravu, već se osobito protive modelu po kojemu se učenike uči o spolnoj i rodnoj ravnopravnosti.
Njihova prva akcija koju pokreću protiv zdravstvenog odgoja ministra Željka Jovanovića u Zadru će se održati na Narodnom trgu u isto vrijeme kao i u ostalim hrvatskim gradovima (Dubrovniku, Đakovu, Ivanić Gradu, Karlovcu, Kninu, Koprivnici, Krku, Kutini, Ludbregu, Metkoviću, Osijeku, Petrinji, Puli, Rabu, Rijeci, Sisku, Slavonskom Brodu, Splitu, Šibeniku, Varaždinu, Virovitici, Vukovaru, Zagrebu i Zaprešiću) u vremenu od 15 do 18 sati.
Mirnim prosvjedom “Nepomireni” će tražiti pravo na izbor zdravstvenog odgoja u školama i svojim će najdražim igračkama koje su, kako poručuju, čuvali za svoju djecu upozoriti na zdravstveni odgoj koji je, po njima, nametnut hrvatskim školarcima.
Igračke – neobični sudionici prosvjeda će nakon akcije a povodom blagdana sv. Nikole biti donirane domovima za djecu, dječjim vrtićima i siromašnim obiteljima u mnogim hrvatskim gradovima. Što o najavljenom prosvjedu kažu neki zadarski ravnatelji?
– Demokratsko je pravo prosvjedovati i izraziti svoje mišljenje, pa tako na to ima pravo i skupina koja je za danas najavila prosvjed protiv zdravstvenog odgoja, smatra ravnatelj Gimnazije Jurja Barakvića Ranko Artuković, te ističe:
– I sami imamo dosta zahtjeva od strane jednog dijela roditelja koji se ne slažu s nekim od segmenata zdravstvenog odgoja, te smatraju da je njihovoj djeci takav program nametnut i da oni kao roditelji nisu imali mogućnost da kroz širu javnu raspravu izraze svoj stav i mišljenje, kaže Ranko Artuković, napominjući da je očito riječ i o sukobu svjetonazora.
Različite ideološke pozicije
I ravnatelj Medicinske škole Davor Vidaković smatra da svatko ima pravo mirnim prosvjedom izraziti svoje neslaganje.
– Ipak, još nitko nije proveo ozbiljnu analizu i ustanovio koliko je zapravo ljudi nezadovoljno postojećim zdravstvenim odgojem. Naša škola posvetila je zdravstvenom odgoju veliku pozornost i roditelji su na sastancima od strane nastavnika s ovom problematikom detaljno upoznati. Očito je da oko pitanja zdravstvenog odgoja postoje različite struje koje nastupaju s različitih pozicija, pa i ideoloških, osobito kad je riječ o jednom segmentu zdravstvenog odgoja, a to je spolna i rodna ravnopravnost. Smatram da treba u epicentar staviti isključivo učenike kojima je program i namijenjen. Što se pak tiče najavljenog prosvjeda organizatori bi na njemu trebali iznijeti valjane argumente za stavove koje iznose, zaključuje Davor Vidaković.
Iz građanske inicijative “Nepomireni”, koja okuplja uglavnom mlade ljude, studente i mlađe znanstvenike, ističu da mladi prepoznaju potrebu uvođenja zdravstvenog odgoja u škole, ali zahtijevaju pravo na mogućnost izbora. Smatraju, nadalje, kako je postojeći zdravstveni odgoj instaliran u kurikulum na neznanstveni način i osmišljen kao ideološki predumišljaj preodgoja budućih generacija.
Ne želeći nikome ništa nametati inzistirat će na roditeljskom pravu na zbor i dok to ne postignu, tvrde, ostat će – nepomireni!
Akciji je, inače, podršku dao i predstavnik udruge GROZD, koja se također već dulje vrijeme protivi dijelu zdravstvenog odgoja koji govori o spolnosti.