Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Ostaju nepomireni

Autor: Hana Radulić

04.12.2012. 23:00
Ostaju nepomireni

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Postavljanjem štanda pozvali smo ih da donesu igračke iz djetinjstva i prikažu djetinjstvo kakvo je bilo prije. Očekujemo potporu, istaknuo je Oliver Jurić, koordinator građanske inicijative “Nepomireni”


Na Narodnom trgudanas je, kao i u još dvadeset i četiri hrvatska grada, građanska inicijativa nazvana “Nepomireni” održala prosvjednu akcija kojom su se usprotivili zdravstvenom odgoju uvedenom u škole, no početak akcije nije obilježio veliki odaziv.
“Nepomireni”, koji okupljaju pretežno mlade ljude, studente i mlađe znanstvenike, ovom prvom akcijom u nizu željeli su upozoriti na svoje neslaganje s načinom na koji je zdravstveni odgoj uveden u škole jer smatraju da je to učinjeno bez potrebne procedure i šire javne rasprave, a protive se i modelu po kojemu se učenike uči o spolnoj i rodnoj ravnopravnosti.
Na prosvjedu, nazvanome “Ne dirajte im djetinjstvo” glavne uloge pripale su igračkama koje će nakon “odrađenog posla” biti darovane domovima za djecu, vrtićima i siromašnim obiteljima.
– Zadrani bi trebali donositi svoje igračke i ostavljati poruke. Postavljanjem štanda pozvali smo ih da donesu igračke iz djetinjstva i prikažu djetinjstvo kakvo je bilo prije. Očekujemo potporu, istaknuo je Oliver Jurić, koordinator građanske inicijative “Nepomireni” ispred štanda na kojemu je na samom početku akcije bilo tek šest igračaka.
Istaknuto je da oni prepoznaju potrebu uvođenja zdravstvenog odgoja u škole, ali se protive nemogućnosti izbora. Također, smatraju da je postojeći zdravstveni odgoj u kurikulum uveden na neznanstveni način i osmišljen kao ideološki predumišljaj preodgoja budućih generacija i dok se po tom pitanju nešto ne postigne oni će, poručju, ostati nepomireni.