Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Pomorska večer snimana u Preku

Autor: Siniša Klarica

04.12.2012. 23:00
Pomorska večer snimana u Preku

Foto: Adam VIDAS



Već 17. kolovoza 1990. na početku “balvan revolucije” došlo je do blokade sustava HRT-a, pa su se morale koristiti rezervne veze. Zapravo je najvažnije bilo kako uspostaviti vezu u slučaju da u neprijateljske ruke padnu odašiljači Ćelevac i Plješivica


Jučer je u Preku obilježena 21. obljetnica uspostave Plave veze Hrvatske radiotelevizije. Protagonisti tih događanja koji su prethodili Domovinskom ratu su tadašnji tehničari Odašiljača i veza HRT-a kojima je zadatak bio pokriti programom hrvatske nacionalne televizije cijeli teritorij Hrvatske. Tim povodom jučer je u Preku sniman prilog za najstariju emisiju HRT-a, Pomorsku večer.
– Već 17. kolovoza 1990. na početku “balvan revolucije” došlo je do blokade sustava HRT-a, pa su se morale koristiti rezervne veze. Zapravo je najvažnije bilo kako uspostaviti vezu u slučaju da u neprijateljske ruke padnu odašiljači Ćelevac i Plješivica, dva ključna objekta za etimiranje programa u ovom djelu Republike Hrvatske. Tako se u najvećoj tajnosti pripremio “by-pass” koji je emitirao RTV-signal sa Sljemena preko Mirkovca u Gorskom kotaru na Pag. S otoka Paga je signal slan odašiljaču Ugljan na tvrđavi Sv. Mihovil s kojeg se nadalje napajao cijeli jug Hrvatske, rekao je jedan od tadašnjih tehničara HRT-a Rade Punoš.
Sve se to događalo još u svibnju 1991. kad se nakon krvavog Uskrsa na Plitvicama i sukoba u Borovu Selu, shvatilo da je rat neizbježan. Kasnije je neprijatelj zaista zauzeo i Ćelevac i Plješivicu, ali je signal HRT-a neometano dolazio do svakog hrvatskog TV prijemnika. Neposredno prije napuštanja Ćelevca zamijenjene su frekvencije na odašiljaču tako da frekvencije s odašiljača na Sv. Mihovilu nisu bile dostupne neprijatelju, dok je srpska strana emitirala program preko starih frekvencija odašiljača ili točnije, reemitirala program Radiotelevizije Srbije.
– Štoviše, na zadarskom predjelu Plovanija na jednoj privatnoj kući instaliran je odašiljač koji je simulirao ulogu odašiljača Ćelevac, puštajući u eter isključivo hrvatske programe. Dakako, veza nije prestajala u Zadru nego se signal prostirao, ‘link-off’ usmjerenim i optičkim vezama sve do odašiljača Labištica i Biokovo. Kako se većina te ‘premosnice’ prostirala morem i obalom, nazvana je u našem žargonu ‘plava veza’, rekao je Rade Punoš.
Akcija nazvana ‘plava veza’ doprinijela je da RTV signala nikad nije bio prekinut, posebice onaj radijski jer je Zadar 79 dana neprekidno bio bez struje i vode. Zbog toga je i urednik Pomorske večeri iz HRT-ovog studija Zadar Gordan Kurtović želio jučerašnjim snimanjem priloga podsjetiti na te ne tako davne, ali slave dane Domovinskog rata.
Plava veza je bila naziv nekadašnjeg projekta međusobnog povezivanja hrvatskih otoka brzobrodskim linijama koji, nažalost, nikad nije saživio. O tome je za Pomorsku večer govorio Mladen Lucin koji je naglasio da bez jeftinog i brzog prijevoza ne samo otoka s kopnom, nego i otoka s drugim otocima, nema razvoja za sve hrvatske otoke. Umjesto takvog razmišljanja, kaže Lucin, mi danas imamo ukidanje nekih otočnih, ali i dužobalnih linja što je u suprotnosti s glavnom zamisli ‘plave veze’.