Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Prihod božićnog sajma ide Udruzi za Down sindrom

Autor: Ivana Burica

04.12.2012. 23:00
Prihod božićnog sajma ide Udruzi za Down sindrom

Foto: Vedran SITNICA



Ove godine ćemo imati tri menija. Počinjemo u petak i tog dana imamo crni rižot, a bit će, naravno, i kolača i kuhanog vina. Osim hrane ćemo, kao i uvijek, prodavati i božićne jelke, a svakako treba spomenuti Dječje vrtiće Vrapčić i Voštarnica te Dom za starije i nemoćne Zadar koji će prodavati svoje rukotvorine, kazao je Rubeša


Udruga Brodarica, na čelu s Antom Rubešom i ovog adventa organizira humanitarni sajam. Riječ je o već trećem humanitarnom sajmu u organizaciji ove Udruge, a održat će se od 14. do 16. prosinca na igralištu ispred Mjesnog odbora Brodarica.
Podsjetimo, prve dvije godine sav prihod sajma bio je doniran teško bolesnoj djevojčici Klari Kalac, a ove godine novac će biti uplaćen na račun Udruge za Down sindrom Zadarske županije.
Tri menija i kuhano vino
– Ove godine ćemo imati tri menija. Počinjemo u petak i tog dana imamo crni rižot, a bit će, naravno, i kolača i kuhanog vina. Osim hrane ćemo, kao i uvijek, prodavati i božićne jelke, a svakako treba spomenuti Dječje vrtiće Vrapčić i Voštarnica te Dom za starije i nemoćne Zadar koji će prodavati svoje rukotvorine. Naravno, i oni će svu zaradu donirati Udruzi za Down sindrom. Bit će i dosta zabavnih točaka. Dosad su nam nastup potvrdili Zaratino band, Blues Deluxe Band i dječji zbor koji pri Benediktinskom samostanu vodi Igor Cecić. Bit će i raznih izlagača poput Jerkina s ljekovitim pripravcima i Raspovića s likerima, nabrojio je Ante Rubeša.
Predsjednica Udruge za down sindrom Zadarske županije Suzana Periša podsjetila je da je ova Udruga od 2007. godine, kada je osnovana, znatno doprinijela integraciji u društvo i poboljšanju kvalitete života djece s Down sindromom u Zadarskoj županiji.
– Naš rad su sve ove godine pratili mediji koji su izvještavali korektno i rekla bih jako benevolentno te im na tomu zahvaljujem. Zaista smo dobro radili i imamo za sobom dosta uspjeha. Prije svega što se tiče zdravstvene zaštite djece s Down sindromom. Uveli smo ranu intervenciju, a postigli smo i integraciju djece u redovne vrtiće i škole. Tako je u Zadarskoj županiji prvo dijete s Down sindromom u redovnu školu upisano 2010. godine, a ove školske godine redovne škole pohađa četvero djece s Down sindromom. Po integraciji u redovne vrtiće i škole Zadarska županija je bila na samom dnu ljestvice u Hrvatskoj, ali se to zalaganjem naše Udruge zadnjih godina lagano počelo mijenjati. No ove godine imamo velikih problema. Naime, Ministarstvo socijalne politike i mladih ukinulo nam je sve projekte. Ne samo nama, nego i drugima, rekla je Periša istaknuvši da rad udruge ovakvog tipa mora biti kontinuiran.
Prodaja humanitarnih jelki
– Kad stanete, sve ide natrag te se poništava i ono što ste postigli. Zahvaljujem stoga Gradu Zadru i Zadarskoj županiji koji nas redovito financijski pomažu, što nam pogotovo sad jako puno znači. Ovaj humanitarni sajam će za nas također biti od velikog značenja te smo iznimno zahvalni organizatorima iz Udruge Brodarica. Nadamo se da ćemo novcem prikupljenim od ove manifestacije uspjeti pokriti neke najosnovnije troškove kao što su nabavka uredskog materijala i podmirenje troškova knjigovođe, rekla je Periša.
Inače, humanitarne jelke će se u dane sajma prodavati cijeli dan od 9 do 20 sati. Zabavni program koji uključuje kuhanje rižota i nastupe zadarskih glazbenika u petak 14. prosinca započinje u 16 sati, a u subotu i nedjelju u 14 sati.
Organizatori su podsjetili da su prve godine kada je u sklopu sajma bila organizirana samo prodaja jelki prikupljene 3.000 kuna, a lani je obogaćenjem programa na sajmu prikupljeno 9.000 kuna. Ove godine iz Udruge Brodarica se nadaju dobrom odazivu Zadrana i prihodu barem na razini lanjskog.