Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Prodanović: USKOK mi je podmetnuo provokatoricu

Autor: Boris Pavelić

04.12.2012. 23:00
Prodanović: USKOK mi je podmetnuo provokatoricu

Foto: FAH



Ivana Čalić, predsjednica sudskoga vijeća prekinula je svađu USKOK-a i Sanaderove obrane riječima: “Razjasnit ćemo što se dogodilo zbog ravnopravnosti stranaka u postupku, i više nećemo o tome”


Branitelj Ive Sanadera Čedo Prodanović optužio je jučer u sudnici USKOK da mu je namjerno podmetnuo svjedoka-provokatora koji ga je trebao kompromitirati navodnim kaznenim djelom, u nastojanju da tužiteljima uzvrati udarac za otkriće da je u nedjelju navečer u svom stanu jednoj svjedokinji preporučio neka “uljepša iskaz”.
No Ivana Čalić, predsjednica sudskoga vijeća na suđenju HDZ-u, Sanaderu i ostalima za Fimi mediju, definitivno je prekinula svađu USKOK-a i Sanaderove obrane, koja već dva ročišta ometa koncentraciju na predmet. “Razjasnit ćemo što se dogodilo zbog ravnopravnosti stranaka u postupku, i više nećemo o tome. Postoje institucije koje se time bave”, rekla je sutkinja, i zatražila od zamjenice ravnatelja USKOK-a Željke Mostečak da objasni kako su tužitelji doznali za sastanak u Prodanovićevu stanu. Mostečak je objasnila da je svjedokinja Ida Kavelj, koja je na ročištu u ponedjeljak prepričala sadržaj sastanka, nazvala USKOK i rekla im da ju je Bianca Matković pozvala kod Prodanovića. Nazvala ih je i poslije sastanka, priznala je Mostečak, opovrgavajući da su tužitelji na bilo koji način utjecali na iskaz Ide Kavelj pred sudom.
Sanaderovo dobacivanje
Sanader i njegova obrana tvrde, međutim, suprotno. “I dogovorili ste iskaz”, dobacio je Sanader tužiteljici Mostečak kada je rekla da se Kavelj javila USKOK-u i nakon sastanka kod Prodanovića. “U medijima sam ispao zadnji kriminalac. Prosvjedujem, jer je USKOK podmetnuo svjedokinju koja me trebala kompromitirati tvrdnjom da sam navodno poticao na kazneno djelo lažnog svjedočenja”, kazao je Prodanović. Podsjetio je kako je Kavelj u sudnici sugerirala da je on svjedokinji Željki Canjugi sugerirao neka tereti Ivana Jarnjaka. Sutkinja Čalić pitala je tužiteljicu Mostečak zašto se Kavelj javljala USKOK-u i poslije sastanka, na što je tužiteljica odgovorila neka “pita nju”. “Tužiteljica očito ne poštuje vašu inteligenciju. Samo bi retardiran čovjek povjerovao u to”, kazao je Prodanović sutkinji, na što ga je ova opomenula neka se pristojnije izražava. “Ja USKOK-u ne vjerujem, a vjerujem da ne vjerujete ni vi. Postupak USKOK-a smatram jednim od daljnjih pritisaka na moj rad i prava obrane”, nastavio je Prodanović.
Nije odgovorio
Za naš list poslije ročišta je kazao kako vjerojatno neće prijaviti postupak tužiteljstva, jer misli da bi ih mogao prijaviti samo – njima samima. Nije odgovorio na pitanje kani li pokrenuti postupak pred etičkim povjerenstvo Hrvatske odvjetničke komore. Neslužbeno smo doznali ni USKOK neće ništa poduzimati protiv Čede Prodanovića.
Na jučerašnjem ročištu nastavljen je sada već dugi niz svjedočenja bivši radnika u HDZ-u koji su plaću primali na ruke.
Bivša zaposlenica vladinog Ureda za odnose s javnošću Katarina Marković pristala je svjedočiti usprkos tome što je udata za optuženog Ratka Mačeka, a rođaci optuženika imaju prago odbiti svjedočenje. Iz HDZ-a je 2004. otišla raditi u vladin Ured za odnose s javnošću. No nakon izbora 2007. podnijela je ostavku, prosvjedujući zbog toga što Sanader, Ivan Jarnjak i Jadranka Kosor nisu reagirali na upozorenja marketinških agencija i javnih poduzeća da Fimi media dobiva više od pedeset posto marketinških poslova, što, tvrdilo se, nije dobro ni za stranku ni za vladu.
Suđenje se nastavlja sutra.