Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Snimili film za 12 tisuća kuna

Autor: Siniša Klarica

04.12.2012. 23:00
Snimili film za 12 tisuća kuna

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Film civilima približava zvanje pilota, kao i tehniku pilotiranja u tako zahtjevnom poslu kao što je letenje u akroskupini


“Akrobatska grupa Krila Oluje” naziv je filma koji je jučer predstavljen u nekadašnjoj koncertnoj dvorani Kneževe palače u Zadru. Riječ je o najnovijem dokumentarcu o najpoznatijem dijelu Oružanih snaga RH, akroskupini Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koja djeluje u 93. zračnoj bazi Zemunik.
Zadranima su se predstavili članovi skupine: bojnik Matija Vrđuka, vođa Krila Oluje, bojnik Nenad Hasnek, lijevi pratitelj, satnik Josip Čolak, desni pratitelj, satnik Edvard Krišto, repni pratitelj, satnik Božen Tadić, vanjski lijevi pratitelj i satnik Siniša Hucika, vanjski desni pratitelj. Film autorski potpisuje Željko Stipanović, inače glavni urednik Hrvatskog vojnika. Stipanović je podsjetio da su prvi film, još tamo 2004. napravili sami piloti i djelatnici zapovjedništva HRZ-a. Već tad je taj film zaista skrenuo pažnju na ovaj dio oružanih snaga.
– Film je nastao iz ljubavi unatoč nedostatku opreme i tehnike. Ideja o ovom najnovijem filmu traje već nekoliko godina i čekalo se da se poklope svi uvjeti za realizaciju. Film je sniman od travnja do svibnja, za vrijeme redovne obuke pilota Krila Oluje. Montaža je završena prije mjesec dana. Na filmu je radilo desetak ljudi, a stajao je svega 12 tisuća kuna, ako se ne uzmu troškovi redovite obuke pilota.
Bojnik Matija Vrđuka, današnji vođa Krila Oluje, rekao je da je osnovna uloga Krila Oluje promocija države i njenih oružanih snaga.
– Želim istaknuti kako s čašću i ponosom nosimo ime pobjedničke operacije Oluja, i ubuduće ćemo našim nastupima promovirati Grad Zadar i našu domovinu u svijetu. Naš je običaj da svaki put nakon nastupa izvedemo Pozdrav Zadru i to ćemo prakticirati i ubuduće. U 18 minuta film vodi kroz povijest nastanka skupine, kroz ratne snimke te izjave pilota i naraciju pripovjedača. S godinama Krila Oluje promijenila su većinu elemenata svog programa. Time je ovaj film moderniji od onih koji su se prije radili, rekao je Vrđuka.
Njegov zamjenik bojnik Nenad Hasnek dodao je kako film civilima približava zvanje pilota, tehniku pilotiranja u tako zahtjevnom poslu kao što je letenje u akroskupini. Posebno je usmjeren mladim ljudima, budućim pilotima HRZ-a.
– U međunarodnom i vojnom smislu, to je prikazivanje mogućnosti jednog dijela hrvatskih oružanih snaga kroz nastupe na medunarodnim aeromitinzima. Programski, Krila Oluje došla su skoro do samog vrhunca i zadaća im je održati tu razinu vještine letenja, rekao je bojnik Hasnek.
Dosadašnji članovi akrogrupe bili su: Miroslav Franjić, Damir Barišić, Diana Doboš i Saša Joković. Službeni komentator grupe je natporučnik Darko Belančić.