Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Zastupnici HDZ-a bojkotirali glasanje o proračunu za 2013.

Autor: Zlatko Crnčec

04.12.2012. 23:00
Zastupnici HDZ-a bojkotirali glasanje o proračunu za 2013.

Foto: Ognjen ALUJEVIĆ



HDZ smatra da je Vlada postupila protuzakonito, a Vlada se poziva na dopune Poslovnika, prema kojem potvrda odbijanja amandmana na Vladi nije potrebna


Zastupnici HDZ-a bojkotirali su jučerašnje izglasavanje proračuna za 2013. godinu zbog toga jer smatraju da je Vlada postupila protuzakonito budući da nije donijela formalnu odluku o odbacivanju amandmana zastupnika. Proračun je, unatoč tome, izglasan većinom glasova.
– HDZ predlaže da se izglasavanju amandmana prekine, da Vlada donese odluku i da se tek poslije toga rasprava nastavi. Sve drugo je protuzakonito, sve drugo je silovanje demokracije, rekao je uime HDZ-a Ivan Šuker. Nakon što je predsjednik Sabor Josip Leko (SDP) odbacio ovaj prijedlog hadezeovci su napustili sabornicu. Da je Vlada postupili protivno propisima smatra i HDSSB.
Šuker: Ništa službeno
Odmah ujutro nakon početka sjednice Šuker je ustvrdio da “je ovo prvi puta u 12 godina da se u Saboru raspravlja o amandmanima zastupnika, a da svoje mišljenje o tim amandmanima nije dala Vlada”.
– Vlada je predlagatelj proračuna. O svim intervencijama u proračun, bez obzira prihvatile se one ili ne, odluku mora donijeti Vlada. Tako je bilo svih ovih proteklih godina, rekao je Šuker. Odgovorio mu je ministar financija Slavko Linić.
– Na redovnoj sjednici Vlade u četvrtak raspravljeno je i o amandmanima Vlade i o amandmanima oporbe, i svi amandmani su odbijeni, rekao je Linić.
Uslijedila je stanka nakon koje je Šuker ustvrdio da točke o amandmanima zastupnika nema na službenom dnevnom redu sjednice Vlade spomenutog, prošlog četvrtka.
– Vlada je ta koja predlaže proračun. Minimum je pristojnosti da se sazove posebna sjednica Vlade i da se na njoj kaže stav Vlade. Očigledno je da se to ovaj puta nije dogodilo. Jer ni u priopćenju Vlade sa zatvorne sjednice o tome ništa ne piše. Prema tome evidentno je da Vlada nije raspravila amandmane. Izjava ministra financija nije točna jer se to ne vidi ni iz jednog Vladinog dokumenta, rekao je Šuker.
Korigiran tekst
Linić je pak govorio da posebna točka na sjednici Vlade o amandmanima zastupnika nije ni potrebna jer je Vlada prije nekoliko mjeseci promijenila svoj Poslovnik, u smislu da će “Vlada obavezno raspravljati samo o amandmanima kojima se vrši bilo kakva promjena”.
– Prema tome raspravljalo se o proračunu u četvrtak. I utvrđeno je da se odbija ono što nismo kao amandmane predložili. I u tom dijelu gdje su amandmani korigirali tekst proračuna, na sjednici je o tome donesena odluka. Jer je to promjena teksta kojeg je Vlada uputila. Ostalo se nije raspravljalo i odbijeno je, rekao je Linić.
Ministra je podržala i Vlada u svom priopćenju u kome piše da “usvojeni Poslovnik o dopunama Poslovnika Vlade predviđa da u slučajevima kada se želi od strane Vlade odbiti amandmane drugih predlagatelja procedura i potvrda odbijanja amandmana na Vladi nije potrebna”.
– Dakle, nije točno da Vlada nije poštovala proceduru budući da prethodna suglasnost Vlade Republike Hrvatske nije potrebna u slučaju kada se odbijaju amandmani drugih predlagatelja iz razloga što se time ne utječe na tekst konačnog prijedloga zakona kojeg je predlagatelj Vlada, piše u Vladinom priopćenju.