Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Eto, nula nam je postala cilj!

04.12.2013. 23:00


Dvije godine poslije, Kukuriku koalicija suočena je s referendumima i najavama prosvjeda te prisiljena braniti se sa svih strana, a ono da je za sve kriva prethodna vlada sve manje pali, ma koliko u tome bilo istine. Umjesto rasta gospodarstva i optimizma koji je trebao doći s ulaskom u Europsku uniju, potpredsjednik vlade i ministar regionalnog razvoja Branko Grčić ističe kako će krivulja BDP-a iz minusa teško stići i do nule!?
Dok su ekonomski pokazatelji u padu raste nezadovoljstvo Vladom što je plodno tlo za referendume i prosvjede. Ministri i premijer zalijeću se s prognozama o rastu BDP-a u idućoj godini, no nakon nekoliko loših procjena teško im je vjerovati, tim više što je dogodine predviđen proračunski deficit od 17,5 milijardi kuna. Kakva je to stabilnost proračuna, planiranje i balansiranje državnih financija kada za prosvjetare tek tako nestane 23 milijuna kuna za troškove prijevoza i samo ih se odgodi za siječanj. Ministru znanosti, obrazovanja i sporta Željku Jovanoviću nikako ne treba gnjev prosvjetara, nakon što su liječnici namučili ministra Ostojića, „stožeraši” Milanovića, sindikalci i nezaposleni Mrsića, poduzetnici Grčića, Vrdoljaka i Linića… Kao da se jedna za drugom valjaju nevolje za vladu, a ona umjesto da stane na loptu ide „glavom kroz zid”.
Dobru politiku mora krasiti mudrost i taktičnost, kvalitetna procjena kako bi neka odluka mogla odjeknuti, u suprotnom se i iskreno nastojanje, uvjeravanje i obećavanje doživljava kao nemilosrdno izigravanje, ruganje i ponižavanje.
Primjerice, kako bi se učitelji i nastavnici u samozvanoj zemlji znanja mogli pomiriti s biranjem ili dar za djecu ili prijevoz? Kao da ih ne pripada i jedno i drugo. Kao da su neuki pokornici koji se nisu nagledali kuda je sve curio državni novac pa su se sad oni opet izvukli kao dežurna „moneta za potkusurivanje”. Osim toga, kako su zaprijetili oko ovog pitanja udruženi sindikati prosvjetara, postoje zakoni i ugovori koje oni poznaju, a postoji i pričuva iz koje im se može isplatiti trošak prijevoza, u protivnom slijedi još veći trošak za državu, a može se dodati i velika šteta po vlast kojoj u postojećoj situaciji nikako ne trebaju sindikalne zviždaljke pod prozorima.
Možda je to pravovremeno shvatio ministar rada Mirando Mrsić pa je, kako se obrazlaže, samo privremeno povukao prijedlog Zakona o radu koji u zemlji malih plaća i velike nezaposlenosti, sindikati odbacuju.
Posve je izgledno da u drugoj polovici mandata, ukoliko se nastave loši ekonomski trendovi, vladu očekuje sukob s raznim grupama nezadovoljnika.
Zato je razumljiva i Linićeva izjava kako mu je u ovih dvije godine mandata najžalije što nije bilo investicija. Zna iskusni politički lisac da je bilo investicija, gospodarskog rasta i novca u proračunu da bi sve prolazilo s manje buke. Ne bi se onda dogodilo da se ponovno priča o krađi Božića, ovoga puta prosvjetarima. Bit će zasigurno i onih kojima će biti ukraden i Uskrs pa tako u krug.
Rast će i vojska nezaposlenih kojoj su ukradene cijele godine i bez ulaganja, proizvodnje i zapošljavanja bit će samo zvižduka, besplodnih polemika i svjetonazorskih ratova, a dragocjeno vrijeme će prolaziti.
Kad vlada već ne može ispunjavati blagdanske želje, neka se njoj što prije ostvari ona da stopa rasta dosegne zasad nedostižnu nulu!