Šestorica hrabrih nagrađena za spašavanje čovjeka iz gorućeg glisera

Slika korisnika admin
Mate Matacin, Josip Kraljić, Vicenco Luštica, Marin Školjarev i Josip Košta

Šestorica hrabrih djelatnika Cromarisa dobila  su prestižnu nagradu Plava vrpca Vjesnika koja se ove godine dodjeljivala po 51. put. Osim njih, u momčadskoj konkurenciji Plavu vrpcu dobila  je i posada broda „Andrija Mohorovičić", dok je u pojedinačnoj konkurenciji nagrađen Mario Čurkov. Svi nagrađeni pokazali su iznimnu hrabrost i izložili se pogibelji kako bi spasili tuđe živote. Čurkov je puzao 20  metara po zapaljenom brodu kako bi spasio život kolegi Filipincu zarobljenom u požaru. Posada broda „Andrija Mohorovičić" je brodom starim 40 godina i potpuno nepodobnim za spašavanje sudjelovala u  združenoj humanitarnoj akciji EU "Triton", a u 14 akcija traganja i  spašavanja u kolovozu su spasili 2.566 migranata.

Na vezu u Maloj Lamjani

Djelatnici Cromarisa iskazali su se u nesebičnom pothvatu spašavanja  Zagrepčanina Edbina Haramina (57) koji se nakon eksplozije na njegovu  gliseru pretvorio u živu buktinju. Ovaj umirovljeni arhitekt, sudionik Domovinskog rata na Vukovarskom području i nekadašnji zaposlenik Ministarstva graditeljstva pravljao je svoj gliser na vezu u uvali Mala Lamjana kad je nešto krenulo po zlu, na motoru se dogodila eksplozija i zahvatila ga vatra. Dim se vidio miljama daleko, no nitko osim šestorice hrabrih djelatnika Cromarisa - Vicenca Luštice, Josipa Košte, Marina Školjareva, Mate Matacina, Domagoja Gregova i Josipa Kraljića koji su brod u  plamenu ugledali sa dvaju Cromarisovih brodova, nije reagirao. Oni su,  ne štedeći svoj život, uletjeli u plamteći brod i spasili čovjeku život.

- Bili smo na dvije milje od broda, ali smo odmah znali da nešto nije u  redu i uputili smo se tamo. Sa mnom na brodu su bili kolege Košta, Školjarev i Matacin, a Kraljić je došao drugim brodom odmah za nama. Kad  smo došli bliže vidjeli smo da čovjek stoji u oblaku dima i vatre na brodu  i da i on sam gori. Svoj brod vezali smo za njegov, kolega Košta je prvi  ušao na gliser s vatrogasnim aparatom, a onda smo za njim i svi ostali,  uključujući i Kraljića, ispričao nam je Luštica par sati nakon događaja  dodajući kako im je prioritet bio čovjeka s vidnim opekotinama po cijelom tijelu što prije prebaciti na svoj brod i pobrinuti se da dobije liječničku pomoć. Kazao je kako je Kraljić nazvao Hitnu tako da su oni sa  svojim vozilom došli u Cromaris u svega deset minuta koliko je i njima  do tamo trebalo. Na brodu su ozlijeđenom muškarcu s opekotinama visokog stupnja davali da pije vodu.

Istinski junaci

-  Ali on je bio u šoku i nije mogao ni piti. Bio je pri svjesti i kad smo ga  pitali zašto nije skočio u more, odgovorio je kako mu je taj brod sve što  ima, ispričao je tada Luštica koji je na naše pitanje je li ga bilo strah od  eksplozije broda, odgovorio kako o tome ni on, a niti njegovi kolege, tada  nisu ni razmišljali kad su vidjeli da čovjek gori dodajući kako je ljudski  život vrijedniji od ičega. Osim hrabrog pothvata kojim su ugrozili vlastite  živote da bi spasili nepoznatu osobu u nevolji, ova šestorica muškaraca  pokazala su i danas rijetku suosjećajnost i humanost. Zgrozili su se, naime, okupljenim mnoštvom iz susjednih vbrodica koji su umjesto da pomognu čovjeku, pobjegli i sa sigurne udaljenosti promatrali plamen. Kazali su nam kako ih je taj prizor zgrozio te pokazali kako su zaista istinski  junaci. Komisija za dodjelu Plave vrpce Vijesnika to je prepoznala i znala  cijeniti.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno