U akcije se uključuje sve više mladih darivatelja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Branko BOŽIĆ
Mještani Ljupča uvijek spremni na plemenitost

U predblagdanskom ozračju ljubački Aktiv DDK i zadarski Crveni križ, uz standardno sudjelovanje medicinskog tima Službe za transfuzijsku djelatnost zadarske Opće bolnice u sastavu dr. Karolina Balajić te medicinske sestre Ana Milutin, Sanja Glavan, Kristina Milošević i Tina Paleka, upriličili su ovih dana u osnovnoj školi u poslijepodnevnim i večernjim satima treću ujedno posljednju ovogodišnju akciju darivanja krvi.

Iznad državnog prosjeka

Darivatelje i mještane Ljupča velikog i plemenitog srca obradovala je i nazočnost dvojice vjernih suradnika, referenta dobrovoljnog davalaštva krvi unutar zadarskog Crvenog križa Branka Kolanovića kao i predsjednika Povjerenstva zadarskog gradskog Crvenog križa Ive Jureška. Pozivu predsjednika aktiva Mladena Duševića i njegovih suradnika odazvala su se 33 darivatelja iz Ljupča, Ljubačkih Stanova, Krneze, Podvršja, Rtine, Poljica Briga i Zadra, a krv je dalo njih 25. Akciju su kao i do sada materijalno i moralno poduprli mještani Ljupča kao i dugogodišnji sponzori među kojima su i ovog puta bili zadarski trgovački lanac Sonik i zadarska pekarnica Foša.

Po okončanju akcije u školskoj učionici priređen je zajednički zahvalni obrok. Tom prilikom predsjednik Aktiva DDK Ljubač ing. Mladen Dušević zahvalio je svima koji su dali doprinos ovoj akciji. S ponosom je ustvrdio da se u akcije uključuje sve više mladih darivatelja dodavši kako čak 25 posto stalnih stanovnika Ljupča daje krv, dok se istodobno ta brojka na razini Hrvatske kreće na razini od 7 do 10 posto.

- Kad bi se akcije provodile petkom odnosno subotom, imali bismo još više sudionika, a time i više krvnih doza. Problem davalaštva krvi nažalost sve se više produbljuje iz razloga što se traže neki europski standardi kojima mi još nismo dorasli. Svjedoci smo da se od strane bolničkih centara često puta traži krv, a ako se ovako nastavi bojim se da će je biti sve manje, istakuo je Dušević dodajući kako su oni ovom akcijom ipak realizirali ovogodišnji plan te se okreću narednoj darivateljskoj godini.

Planovi

- Iduću godinu ćemo otvoriti redovitom godišnjom izvještajnom skupštinom već polovicom veljače na kojoj naše darivatelje, sponzore i sve ostale želimo na transparentan i otvoren način upoznati sa svim našim aktivnostima. Koncem ožujka i početkom travnja na rasporedu je prva akcija darivanja krvi. Druga će biti koncem srpnja u sklopu koje ćemo organizirati i našu tradicionalnu ljetnu feštu na koju planiramo u sklopu sportskih aktivnosti pozvati i aktive iz našeg susjedstva. U planu nam je također organiziranje našeg tradicionalnog trodnevnog izleta kao i prikupljanje humanitarne pomoći za potrebite. Godinu ćemo kao i ovu završiti trećom akcijom početkom prosinca, kaže predsjednik Aktiva Dušević, dodajući kako u Općini imaju njihov plan i program rada te se nadaju većem razumijevanju i potpori Aktiva.

Darivatelji

Krv su dali: Tihomir Perković, Zdravko Ivanac, Mladen Dušević, Stipe Dušević, Milan Perković, Rosa Perković, Mirela Matak, Ante Dušević, Ante Ivanac, Jelena Štulić, Ivan Dušević Roko, Tomislav Ivanac, Joso Ivanac, Zdenko Katić, Marta Bonato, Božana Matak, Šime Knežević, Stevo Vargović, Eliana Zekanović, Ljubomir Tičak, Ivan Marušić, Ivan Matak, Jure Perković, Matej Lazanja, Marin Marelja.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno