BAZEN KOLOVARE Hoće li se zaštiti skakaonica

Slika korisnika valentinam
Zaštititi njenu sportsku, a ne građevinsku vrijednost
U euforiji okupljanja povodu 60. obljetnice skakaonice nitko iz zadarskih klubova skokova u vodu nije artikulirao problem zaštite 10-m skakaonice. U Gradu Zadru oduševljeni idejom
Siniša KLARICA
Spomenik koji traje 60 godina

Ljetos je na zadarskom bazenu Kolovare proslavljena 60. obljetnica zadarske skakaonice u vodu. Bolje rečeno skakaonice u more. Prema istraživanjima Zadarskog lista, skakaonica na bazenu Kolovare jedina je preostala 10-metarska skakaonica takve vrste na svijetu, a koja ima etaže od 3 i 5 metara. Zbog toga je ljetos i zaslužila suvenir jer njena velika graditeljska vrijednost ipak ne premašuje njenu sportsku i urbanu memoriju. Posljednjih nekoliko godina ona je ikona kultnog zadarskog okupljališta Bazena. Zahvaljujući fotografijama na Google Earthu, ona sve više privlači strane turiste u ovaj dio. Mnogima nije jasno da se sa skakaonice može slobodno skakati u more što je odavno zabranjeno u svijetu svima onima koji ne treniraju skokove u vodu. Skakaonica je i mjesto prvih mladalačkih inicijacija, a posljednjih godina sa sve manje neželjenih događaja zahvaljujući samodisciplini svih njenih korisnika. No istu tu skakaonicu nagriza zub vremena bolje rečeno utjecaj valova.

Blagajna siromašna za sve osim za košarku

Kako je gradska blagajna uvijek siromašna za sportove koji se ne nazivaju košarka, tako je potrebna pomoć države u očuvanju ovog spomenika fizičke kulture. Međutim, u euforiji okupljanja povodu 60. obljetnice skakaonice nitko iz zadarskih klubova skokova u vodu nije artikulirao problem njene zaštiteNaravno da je skakaonicu na Kolovarima moguće zaštiti. No tu se ne treba referirati na njenu graditeljsku vrijednost, nego na sportsku memoriju i njeno značenje u okupljanju zadarske mladeži. Sve to treba dobro obrazložiti u pismenom obliku i podnijeti ustanovama za zaštitu kulturne baštine u Zadru, rekao nam je ukratko glavni konzervator za nepokretnu baštinu Miljenko Domijan.

Rasadnik najboljih skakača u vodu

Zadarska skakaonica izgrađena je 1957. Svečano je otvorena 13. srpnja, Memorijalom Branka Ziherla. Od te godine odgojila je niz generacija izvrsnih zadarskih skakača u vodu koji su desetljećima bili vrh tog sporta u bivšoj državi, ali i u Republici Hrvatskoj. Aldo i Josip Stošić, Bruno Grdović, Petar Butić, Valter Sutlović, Boško Čerina te tad jedina skakačica u vodu Marija Surać bili su obnovitelji zadarskog skakanja u vodu i nukleus budućim sjajnim generacijama kojima su pripadali: Arno Longin, Neven Perković, Velid Jakupović, Žarko Jakšić, Ljerka Kolić, Drita Tarčuki, Dragutin Blaslov, Vele Friganović, Božo Jačan, Tomislav Fabijan, Jurica Kurjak, Šime Perić, Marko Sutlović...pa sve do Marcele Marić. U gradskom upravnom odjelu za sport i koncesionaru Zadarskom športu, oduševljeni su idejom o zaštiti zadarske skakaonice, ali od velebne proslave, do danas, nisu zaprimili inicijativu. Zapravo, inicijativu bi trebalo adresirati na zadarsku Upravu za zaštitu kulturne baštine i njezin Konzervatorski odjel u ZadruU ovoj inicijativi svakako bi se trebalo osloniti na sportsku memoriju, a ne na samu građevinu. Od poznatijih zaštita sportskih građevina možemo istaknuti stari Hajdukov plac. Međutim, takve građevine se zaštićuju, ako su stare barem jedno stoljeće. Zanimljivo je da mi već imamo slične inicijative kao onu o zaštiti Morskih orgulja, ali moram priznati da iako zanimljiva, inicijativa o zaštiti skakaonice na Kolovarima još nije stigla u naš ured, rekao je pročelnik Konzervatorskog odjela u Zadru Igor Miletić.

Miletić je spomenuo mogućnost koju jedinice lokalne samouprave vrlo rijetko koriste. Riječ je o zaštiti kulturnih dobara od lokalnog značaja te je sad loptica u dvorištu onih koji brinu o sportskim građevinama Zadra.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno