OPĆINA VRSI Ide veliki projekt kanalizacije, uređenje obale Zukve, gradnja vrtića

Slika korisnika valentinam
Načelnik Perinić o općinskim razvojnim projektima
Trenutno se sve fekalne vode ulijevaju u more, a to za razvoj turizma kojem mi težimo nije prihvatiljivo. Ovaj je projekt težak 400 milijuna kuna, a Općina Vrsi će trebati sufinancirati 6 milijuna kuna. Naime, EU fondovi će financirati 80 posto, dok ostatak otpada na četiri jedinice lokalne samouprave, pojašnjava Perinić
Marin GOSPIĆ
Razvoj turizma u Vrsima podrazumijeva čisto more, riješenu kanalizacijsku mrežu

U jednoj turistički još uvijek nedovoljno istraženoj općini - Vrsima, u posljednje vrijeme pripremaju se za projekte koji bi u potpunosti trebali promijeniti kvalitetu života i komunalni standard nešto više od dvije tisuće stalnih stanovnika.

Vatrogasni dom, odvodnja, proširenje groblja

- Do polovine prosinca trebao bi se potpisati ugovor za izgradnju aglomeracije Vir- Nin- Vrsi- Privlaka, a koji se odnosi na izgradnju kanalizacijskog sustava jer se trenutno sve fekalne vode ulijevaju u more, a to za razvoj turizma kojem mi težimo nije održivo niti prihvatiljivo. Ovaj je projekt težak 400 milijuna kuna, a Općina Vrsi će trebati sufinancirati 6 milijuna kuna. Naime, EU fondovi će financirati 80 posto, dok ostatak otpada na četiri jedinice lokalne samouprave, naglašava Luka Perinić, načelnik Općine Vrsi.

Novac za ovaj projekt je osiguran iz namjenskih izdvajanja građana za komunalni doprinos, a koji bi u sljedećem razdoblju trebao biti smanjen, a sve kako bi se potaknula gradnja obiteljskih kuća.

- U sljedećoj godini bi se trebao do kraja realizirati projekt proširenja groblja, vrijedan dva milijuna kuna. Bit će 90 novih grobnica. Staro groblje je puno pa treba razmišljati i o drugoj fazi proširenja. Pri završetku je izgradnja vatrogasnog doma, trenutno se radi na završnim radovima, elektro i vodovodnim instalacijama uz maksimalno ulaganje od još 20 tisuća kuna. Nakon toga ide tehnički pregled vatrogasnog doma i dobivanje uporabne dozvole. Obala Zukve je u katastrofalnom stanju, pa smo za njeno uređenje predali projekt za sufinanciranje jer se na ovoj lokaciji često događaju nesreće u kojima su građani lomili ruke i noge. Na svu sreću nitko nas nije prijavio, jer nema nikakvog znaka. Tijekom ljeta imamo problem s vodom pa želimo i to riješiti, a Vodovod Zadar će preuzeti ovaj projekt i to kroz financiranje iz EU fondova.

Umirovljenicima 500 kn božićnice

U predjelu Kusine postoji veliki problem s infrastrukturom te namjeravamo riješiti probleme stanovnika ovoga dijela Vrsi, naglašava načelnik Perinić.

Uz komunalne i razvojene projekte koje žele realizirati u sljedećem razdoblju velika se briga posvećuje djeci pa se planira gradnja dječjeg vrtića.

- U sklopu našeg pronatalitetnog programa povećali smo jednokratna izdvajanja za novorođenčad i to za prvo dijete 12 tisuća kuna, kao i za drugo, treće i četvrto dijete. Mislimo kako će ovaj novac olakšati barem malo obiteljima, a uz ove mjere svi pokazi za školarce i prvi put za redovne studente su u potpunosti besplatni. Planiramo od 1. siječnja 2018. godine osloboditi roditelje od plaćanja usluga dječjeg vrtića, u kojem se trenutno provodi poludnevni program. Umirovljenicima ćemo i ove godine isplatiti božićnicu i to za starije od 65 godina u iznosu od 500 kuna, a radi se o oko 400 građana. Proveli smo natječaj za stipendiranje, a ugovori će biti potpisani tijekom prosinca, naglasio je Perinić.

Prema planu financiranja u sljedećoj godini za kulturne udruge s područja općine izdvojit će se jednaki iznosi i za one u Vrsima, kao i u Poljicima što ranije nije bio slučaj.

- Projekt mrtvačnice u Poljicima želimo realizirati u sljedećoj godini, plan je rađen prije godinu i pol dana, ali je on izvan gabarita, a vjerujemo kako ćemo i ovaj problem riješiti i objekt dovršiti u 2018. godini, tvrdi načelnik, naglasivši kako ubuduće žele raditi na ravnomjernoj komunalnoj opremljenosti svih naselja jer se to tijekom djelovanja prošle lokalne uprave nije događalo, odnosno neki dijelovi općine bili su u potpunosti zanemareni.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4.5 (10 glasova)