POTROŠAČKI PROSINAC Bogata ponuda na zadarskoj tržnici

Slika korisnika valentinam
"Paprena" cijena badema
Prosinac je tradicionalno mjesec u kojem se najviše troši, ali i najviše kuha, svi žele pun stol, a posebno kolača pa je logično kako mnoge zanima cijena orašastih plodova. Za kilogram domaćih oraha treba izdvojiti i 80 kuna, dok je za očišćene bademe potrebno platiti i 100 kuna
Marin GOSPIĆ
Svega ima, a kupaca nema

Katastrofične najave kako će se cijene voća, osobito jabuka, zbog njihove manje količine na tržištu drastično povećati do kraja ove godine, barem prema trenutnom stanju na glavnoj zadarskoj tržnici još uvijek su samo na razini nagađanja jer se trenutačno kilogram jabuka prodaje za desetak kuna. Isto tako, kako navode prodavači, ne bi trebalo biti velikog rasta blagdanskih cijena.

Skuplje nego lani

Prosinac je tradicionalno mjesec u kojem se najviše troši, ali i najviše kuha, svi žele pun stol, a posebno kolača pa je logično kako mnoge zanima cijena oraha i badema, koji su skuplji nego lani.

Cijena je osjetno otišla prema gore, pa se tako za kilogram domaćih oraha treba izdvojiti i 80 kuna, dok je za očišćene bademe potrebno platiti i 100 kuna. Uz orašaste plodove za pripremu kolača potrebni su i agrumi, naranče i limuni, koji su većinom iz uvoza jer je domaćih nažalost vrlo malo. Trenutno se agrumi mogu kupiti za dvadesetak kuna, s tim da njihova korica nije preporučljiva za ribanje, osim ako se ne kupuju kod provjerenih trgovaca za koje se zna odakle to voće nabavljaju.

Jaja od kunu

Među štandovima s voćem ima i onih koji prodaju jaja i mliječne proizvode, koji se u ovo doba godine, kažu nam neki prodavači, kupuju manje nego što je to tijekom turističke sezone. Prodavači se tuže kako su im trgovački centri smanjili prodaju, unatoč tome, ističu oni, kako je razlika u kvaliteti velika.

- Cijene jaja po komadu su kunu, 1,10 i 1,40 kn, ovisno o klasi, a da nema ribarnice ova tržnica ne bi ni radila, kazala nam je prodavačica Jelka, koja u ponudi ima jaja s jedne farme na otoku Pagu.

Dodaje kako kupci, na tržnici mogu platiti jedino gotovinom, za razliku od trgovačkih centara gdje se kupuje na odgodu i kreditnim karticama, što smatra još jednim od razloga zašto nemaju posla kao što je to bilo prije desetak godina. Iako, se vikendom na tržnici kupuje nešto više nego radnim danima jedna od prodavačica s Paga koja svakodnevno ondje prodaje sir i jaja kaže kako mjesečno može zaraditi jednu pristojnu plaću, ali i dodaje kako su u posao uključeni svi članovi obitelji jer drukčije se jednostavno ne može. Na tržnicu dolazi autobusom svakog jutra i kako nam je naglasila zadovoljna je onime koliko toga proda.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno