Sanacija Poliklinike koštala 5,5 mil. kn, a proraditi bi trebala nakon 6. siječnja

Slika korisnika valentinam
Župan Longin i Zvonimir Frka Petešić u obilasku
Na pitanje novinara na koji način su spriječili eventualne buduće poplave ravnatelj OB Zadar Željko Čulina istaknuo je kako su našli mjesta kroz koja je voda prodrla i s krova i iz podruma te su ovom sanacijom to riješili
Marin GOSPIĆ
Predstojnik Ureda predsjednika Vlade bio je zadovoljan viđenim

Do 15. prosinca sanirat ćemo prostor u kojem će biti smještena gama kamera i fizikalna medicina, te ćemo u istom periodu smjestiti svu opremu koju smo dobili preko Razvojne banke, a radi se o 113 aparata u vrijednosti 25 milijuna kuna, rekao je prilikom pregleda Poliklinike Željko Čulina, ravnatelj OB Zadar zahvalivši županu na iniciranju sastanka u Vladi. Na pregled su došli zadarski župan Božidar Longin te Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade, koji je, kako je rečeno, uvelike pomogao pri sanaciji poliklinike. Čulina je dodao kako će iza 6. siječnja pojedine ambulante početi s radom.

- Zadar je doživio katastrofalnu poplavu, a nakon proglašenja elementarne nepogode te prikupljanja procjene štete, 23. listopada održali smo sastanak s predsjednikom Vlade, sedam resornih ministara, županom, dva gradonačelnika, 17 načelnika i tu smo zapravo počeli sa sanacijom šteta, pojasnio je Zvonimir Frka-Petešić i nastavio:

- Danas 40 dana nakon poplave izuzetno mi je veliko zadovoljstvo vidjeti koliko je toga napravljeno. Samo iz Poliklinike je izvučeno 4,5 milijuna litara vode. Danas smo vidjeli kako je saniran gotovo cijeli podrum i prizemlje i za 15 dana bi se trebala instalirati oprema u donjim dijelovima bolnice, a nakon 6. siječnja će Poliklinika proraditi u većem dijelu, što je izuzetno brzo s obzirom da su provedeni i javni natječaji. Ministarstvo zdravlja je dodijelilo 7 milijuna kuna za sanaciju bolnice, od čega je 5,5 milijuna kuna utrošeno za Polikliniku, pojasnio je Frka-Petešić.

- Ova katastrofa koja nas je pogodila poplavila je u potpunosti podrum i dio prvog kata. Radovi su u punom jeku i nadamo se da bi do kraja godine završili s ovim dijelom sanacije te početi s useljavanjem opreme, a potom i ostalih dijelova. U zgradi će dom naći bolnica, Zavod za javno zdravstvo, mnoge županijske ambulante te zdravstvene ustanove, kao i dječji vrtić, najavio je vidno zadovoljan zadarski župan Božidar Longin.

Na pitanje novinara na koji način su spriječili eventualne buduće poplave Čulina je istaknuo kako su našli mjesta kroz koja je voda prodrla i s krova i iz podruma te su ovom sanacijom to riješili.

Longin je pojasnio kako je prva procjena štete bila 9 milijuna kuna, ali prilikom sanacije utvrđeno je kako se neće trebati micati svi zidovi već su inženjeri detektirali kako je dovoljno ispaliti zidove na 70 centimetara visine te je donji dio promijenjen, a što je u konačnici rezultiralo smanjenjem troškova.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno