Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

IGOR MARENIĆ Čudno je bez Šime, ali spreman sam na nove izazove

05.12.2018. 10:02
IGOR MARENIĆ Čudno je bez  Šime, ali  spreman sam  na nove  izazove


Dvije godine je Igor Marenić bio kao "riba na suhom". Nije  imao brod. Nije imao klasu. Čekanju je ipak došao kraj. Bivši olimpijski  pobjednik u klasi 470 sa Šimom Fantelom te osvajač niza svjetskih i europskih odličja, od nedavno je pronašao izazov u klasi "Nacra 17", a partnerica mu je Karla Šavar, članica Yacht Cluba Zagreb.
– Radi se o katamaranu u kojemu mora biti mješovita posada – objasnio je Igor Marenić, dodavši kako je "Nacra 17" izuzetno brza klasa.
– Katamaran je izuzetno brz i atraktivan. Pri većim brzinama se digne  iznad vode, tako da se smanji trenje s morem. Dovoljno je spomenuti da  je kaciga obavezna oprema.
Najbrža klasa?
– Da.
Kako se dogodila suradnja s jedriličarkom iz Zagreba?
– Nakon što je suradnji sa Šimom početkom 2017. godine došao kraj,  više od dvije godine sam tražio novu priliku. Ali moramo biti realni i  priznati da u Hrvatskoj ipak nema mnogo dobrih jedriličara, nije bilo lako pronaći novu klasu. U to vrijeme sam se više okrenuo trenerskom poslu, ali želja za jedrenjem je bila tu. Nije umrla. Stalno me vuklo vratiti se.  Tako da se u konačnici i otvorila ova prilika. Savez je stao uz nas. Također  i olimpijski odbor. I odlučio sam da je ovo pravi izazov za mene.
A vi ste izazov i za cijelo hrvatsko jedrenje, pošto ste prva posada u  ovoj klasi u Hrvatskoj?
– To je istina. Krećemo od nule. Doslovno od nule. Osim toga ja nikada  nisam jedrio u katamaranu. Izazov je velik, ali nije bilo nikakvog razloga  da se ne prihvatim ovog izazova.
Riječ-dvije o partnerici?
– Radi se o mladoj jedriličarki, koja je prije jedrila u laseru i imala dobre rezultate. Svakako ima potencijal, ali sada nam je potrebno vrijeme i  treninzi. Moramo se upoznati, kvalitetno dići u fizičkom smjeru, krenuti  na regate i vidjeti kako funkcioniramo.
Jeli prerano spominjati ambicije? Olimpijske igre u Tokiju su za dvije godine. Može li Igor Marenić ponovo postati olimpijac?
– Tokio se nekako već spominje kao cilj i bit će odlično ako ostvarimo  plasman na Olimpijske igre. Ali ukoliko to ne uspijemo izvesti, neće biti  kraj svijeta. Ipak smo kasno ušli u ovaj projekt, a Tokio je na rasporedu za  manje od dvije godine.


Seniorski rezultati Šime Fantele i Igora Marenića
2005.MI 4.
2006.SP 5.
2007.SP 6.
2008.OI 9., SP 14., EP 7.
2009.SP 1., EP 1., MI 2.
2010.SP 3., EP 6.
2011.EP 1., SP 3.
2012.OI 6., SP 3., EP 1.
2013.SP 19., EP 3., MI 1.
2014.SP 2., EP 3.
2015.SP 2., EP 13.
2016.SP 1., EP 2., OI 1.
OI – Olimpijske igre
SP – Svjetsko prvenstvo
EP – Europsko prvenstvo
MI – Mediteranske igre


Tko je trener posade Karla Šavar- Igor Marenić?
S nama radi trener Theo Pizzul iz Yacht Club Zagreb, i to je veliki ustupak koji  smo dobili od tog kluba. A trener mora biti s nama cijelo vrijeme, jer je jedriti u ovako brzom katamaranu itekako opasno i ukoliko se nešto desi, netko mora biti na licu  mjesta.
Na koji način se financirate?
– Brod je kupio moj klub, dakle Sv. Krševan, ali dobilo se obečanje da će Olimpijski odbor to refundirati. Što se tiče priprema i regata, ja imam pravo na olimpijske  fondove. Ona na te fondove još nema pravo. U svakom slučaju pokrit ćemo se ovu  sezonu, a na dalje ćemo svakako trebati i pomoć sponzora.




Neobično bez Šime
Nakon mnogo godina, nema više jedriličarske posade "Šime Fantela i Igor Marenić". Koliko vam je to neobično?
– Sigurno je neobično. Mi smo doslovno odrastali skupa, dizali se skupa u jedrenju, došli do vrha. Ali, to je sport. Sada je vrijeme za nove izazove.


Hakuna Matata
Ime katamarana je Hakuna Matata, što u prijevodu može značiti "laganini" ili "nema briga". Kako ste došli do tog imena, s obzirom da vam cilj vjerojatno nije jedriti  "laganini".
– Ne. Nećemo jedriti laganini, ali svakako ćemo jedriti bez sekirancije. Ideja je moja. Kako je Kralj Lavova Karlin najdraži crtić iz djetinjstva, odmah mi je to palo na  pamet. Ona se složila i dobili smo ime broda.