KOLEGIJ GRADONAČELNIKA Smanjuju se zakupi prostora, a povećavaju stipendije

Slika korisnika mkvanja
Planirani iznos proračuna je preko 517 milijuna kuna
Autor: 
U prva tri mjeseca sljedeće godine smanjit će se zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu Grada za deset posto, dodjelit će se 115 stipendija koje će se povećati za 100 kuna, otvorit će se punionica za električna vozila na Branimiru...
Zvonko KUCELIN
Planirani iznos proračuna je preko 517 milijuna kuna

Kao i svake godine, nakon sezone i u ovo vrijeme u centru grada nam je sve više izloga pokrivenih bijelim papirima, sve je više prostora zatvoreno. Zbog toga smo donijeli odluku kojom ćemo barem malo olakšati i pomoći zakupcima poslovnih prostora da prezime. Smanjit ćemo iznos zakupnine za deset posto - rekao je na jutrošnjem Kolegiju, gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić, dok je resorni pročelnik zadužen za gospodaranje gradskom imovinom Tomislav Korona objasnio kako ta odluka stupa na snagu s prvim danom nove 2019. godine. 

- Dakle, od 1. siječnja, pa zaključno sa 31. ožujkom, zakupci poslovnih prostora u vlaništvu Grada Zadra plaćat će deset posto manje zakupnine nego do sada. Ta se odluka odnosi na sve zakupce koji uredno plaćaju svoje obaveze naravno, osim banaka i onih koji se bave igrama na sreću - naglasio je Korona.

Još jedna dobra vijest s jučerašnjeg Kolegija gradonačelnika jest i da će se uskoro u Zadru otvoriti i druga punionica za električna vozila koja će biti postavljena na Branimirovoj obali, a zauzimat će dva parkirna mjesta.

Završetak izrade  prometnog Masterplana

Što se pak, tiče prijedloga proračuna za sljedeću godinu, šef gradskih financija Ivan Mijolović je podsjetio kako je u planu niz kapitalnih projekata koji se već realizraju ili su pri završetku. Jedan od njih je i konačni završetak Centra Mocire,  potom početak ulaganja u izgradnju gospodarske zone Crno, redovito održavanje postojeće infrastrukture, novo groblje... Planirani iznos proračuna je preko 517 milijuna kuna.

Šime Erlić pročelnik za EU fondove Grada osvrnuo se na završetak izrade prometnog Masterplana regije Sjeverna Dalmacija naglašavajući kako je zadovoljan dinamikom izrade tog dokumenta poštujući sve naputke i metodologiju koja je bila zadana i koji bi trebao unaprijediti prometni sustav do 2040. godine.

- Prometni Masterplan je osnova za daljnje financiranje i ulaganje i radi se o završnom razdoblju programa projekata EU-a. Vrijednost izrade ovog Masterplana je dva miilijuna kuna, ali mi već pripremamo projekte i radimo kako bismo bilo spremni za iduće razdoblje - dodao je pročelnik Šime Erlić.

Veće stipendije

Grad će dodjeliti i 115 novih učeničkih i studentskih stipendija za učenike slabijeg imovinskog stanja za akademsku 2018./2019. godinu. Stipendija za učenike iznosi 200 kuna mjesečno, za studente koji studiraju u mjestu prebivališta 500 kuna, za one koji se školuju izvan mjesta prebivališta 700 kuna, a za studente koji se školuju za deficitarna zvanja 800 kuna mjesečno.

- Ove godine po treći put, organizirat ćemo i Sajam stipenija i jedan smo od tek tri grada u Hrvatskoj koji to organiziraju. Grad će od sljedeće godine i povisti visinu stipendije za 100 kuna svim učenicima i studentima. Želim još naglasiti kako su naše učeničke zadruge iz tri osnovne škole sudjelovale na Diplomatskom sajmu u Budimpešti u sklopu projekta pod nazivom - Djeca Hrvatske za djecu Mađarske. Oni su tamo izložili svoje rukotvorine, umjetničke radove, likovna djela... Dogodine u svibnju naša će ih djeca na tjedan dana ugostiti u Zadru, tako da se odlična suradnja nastavlja - izvjestio je pročelnik za školstvo Grada Zadra Joso Nekić dodajući, kako se i dalje nastavljaju neprestana ulaganja i u infrastrukturu -  obnovu i rekonstrukciju škola i vrtića.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (1 glasova)