Oko 1.600 osoba osuđeno na pomoć Pučke kuhinje i Socijalne samoposluge

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
U Pučkoj kuhinji obilježen Dan volontera
U kuhinji su nam ostali oni korisnici koji nemaju mogućnosti skuhati obrok, dok su u samoposluzi oni kojima su namirnice koje dijelimo svaki mjesec jako bitne kako bi preživjeli mjesec, rekla je Tadić
Vedran SITNICA
Obroke korisnicima Pučke kuhinje danas su dijelili zamjenik župana Šime Vicković i gradonačelnik Branko Dukić

U povodu obilježavanja Dana volontera predstavnici Grada i Županije u Pučkoj su kuhinji podijelili hranu korisnicima te istaknuli važnost volontiranja i pomaganja drugima, posebno onima koji su u potrebi.

Radu Pučke kuhinje, uz brojne djelatnike, u velikoj mjeri pomažu i volonteri kako bi svi zajedno skrbili o ukupno 1.600 ljudi koji koriste usluge pučke kuhinje ili socijalne samoposluge na području Zadarske nadbiskupije.

Jučer je tako u vrijeme ručka u kuhinji bila jedna studentica Marijana Babić, koja je pomagala pri podjeli ručka.

 - Volonterskim radom se bavim već tri ili četiri godine, a zadnju godinu sam u Caritasu Zadarske županije. Na volonterski rad me potaknula činjenica da imam dosta slobodnog vremena jer sam apsolventica. Osim toga, potaknuo me i osjećaj unutarnjeg zadovoljstva, ali i dolazak do spoznaje o samoj sebi kroz interakciju s drugim ljudima, rekla nam je Marijana, inače studentica pedagogije i sociologije, tako da je rad u Caritasu blizak njenoj struci. Istaknula je kako korisnici pozitivno reagiraju te se uskoro sprema i na rad s beskućnicima, koji su osjetljiva skupina.

 - Volontiranje vjerojatno svakom znači nešto drugo. Nekima je to unutarnje zadovoljstvo, ali mislim da je prvenstveno prednost volontiranja spoznaja o sebi i želji u kojem smjeru usmjeriti rad. Može se dobiti percepcija o budućnosti - gdje se vidimo - je li to rad s odraslima ili s djecom, zaključila je Babić.

Mirjana Tadić, zamjenica ravnatelja Caritasa istaknula je kako trenutno imaju 300 korisnika koji svakodnevno dođu po obrok.

 - Ovoj instituciji mnogo znači pomoć svakog volontera koji želi sudjelovati, te pozivamo sve one koji žele pripomoći u našim aktivnostima da se jave i uključe. Upravo zbog volontera, svake godine u ovo doba tradicionalno obilježavamo ovaj dan i to upravo u kuhinji koja svakodnevno "živi" među ljudima i skrbi za najpotrebitije žitelje ovoga grada, rekla je Mirjana Tadić, dodavši kako trenutno imaju oko 240 korisnika koji uzimaju obrok u Pučkoj kuhinji, od čega neki jedu tamo, a neki nose hranu doma, te 60 korisnika kojima svakodnevno voze hranu na kućnu adresu.

Dodala je kako je broj korisnika u kuhinji već jedan niz godina isti. Kao velika pomoć pokazala se i Socijalna samoposluga te se broj korisnika razdijelio u dva projekta - kuhinju i samoposlugu.

 - U kuhinji su nam ostali oni korisnici koji nemaju mogućnosti skuhati obrok, dok su u samoposluzi oni kojima su namirnice koje dijelimo svaki mjesec jako bitne kako bi preživjeli mjesec. U Socijalnoj samoposluzi imamo 459 obitelji, što je oko 1.300 članova. Ovo su obitelji s područja cijele nadbiskupije, dok su korisnici kuhinje uglavnom iz grada, rekla je Tadić. Dodala je kako imaju i pučku kuhinju u Benkovcu koja svakodnevno radi obroke za obitelji i osobe koje žive u Benkovcu i okolnim selima. Istaknula je kako je uglavnom riječ o starijim i nemoćnim osobama.

 Na pitanje odskače li Zadar s brojem korisnika od drugih županija, rekla je kako ne odskačemo.

 - Sve institucije koje se skrbe o potrebitima rade zajedno i svi smo umreženi te se nadopunjujemo kako bi ublažili stopu siromaštva na području naše županije, rekla je Tadić. Istaknula je kako je njihova socijalna samoposluga nikada nije bila prazna te je uvijek bilo osnovnih artikala - ulja, brašna, šećera. Pojasnila je kako su se javili na natječaje EU fondova te su na taj način osigurali sredstva kojima kupuju osnovne živežne namirnice. 

- Dolaskom božićnih blagdana ovo je jedna gesta kojom želimo pokazati poštovanje i prema ovim ljudima. Žao mi je da ima ovoliko korisnika i želim da ih bude što manje, da imaju posao i sređen život. Znam da će ovoga uvijek biti, ali želim da bude u što manjoj mogućoj mjeri, rekao je Branko Dukić, zadarski gradonačelnik dodavši kako je zadovoljan radom Pučke kuhinje koja već dugi niz godina radi dobro. Istaknuo je kako grad kao Zadar mora imati instituciju koja će pomoći ljudima kojima ona treba.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (2 glasova)