Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

OPTUŽNICA ZA FIZIČKI NAPAD Labrović: Bajlo je bio vidno uznemiren i ozlijeđen, ali je mogao samostalno hodati

05.12.2018. 15:04
OPTUŽNICA ZA FIZIČKI NAPAD Labrović: Bajlo je bio vidno uznemiren i ozlijeđen, ali je mogao samostalno hodati


Na Općinskom sudu u Zadru danas je nastavljeno suđenje  bivšem nogometašu i kapetanu NK Zadra  Jakovu Suraću kojega optužnica tereti da je 24. lipnja ove godine fizički napao novinara Nacionala i  vlasnika portala Zadar News Hrvoja Bajla.
Na drugom ročištu, pod predsjedanjem sutkinje Mitre Meštrović, ispitana su dva svjedoka. Tako je Marin Labrović, policijski službenik u 1.  Policijskoj postaji Zadar svjedočio o okolnostima nakon samog događaja  kada  je, prema optužnici, Surać pretukao Bajla. Labrović je najprije kazao kako je s oštećenim Bajlom poznanik iz školskih dana te da su se navedenoga dana trebali naći na piću.


Kako je ozlijedio ruku?
– Čekao sam Bajla u kafiću „Sol Mar“, kasnio je jer je tražio parking.  Nakon nekog vremena me nazvao i rekao da je napadnut, kazao je svjedok koji je tada otišao u obližnje dvorište gdje se nalazio Hrvoje Bajlo.
– Vidio sam da je vidno uznemiren, naslonjen na zid i da ima ozljede u  predjelu glave i na desnoj ruci. Rekao mi je da ga je fizički napao Jakov  Surać i da mu je prijetio zbog nekakvog teksta i novinarskog posla, ispričao je Labrović i rekao da je tada otpratio ozlijeđenog Bajla do Hitne  pomoći i savjetovao ga da pozove policiju.
Labrović je sudu višekratno potvrdio da je Bajlo bio vidno uznemiren i  ozlijeđen, no da je mogao samostalno hodati do Hitne, da je bio pri svijesti i da nije šepao. Inkriminirajući događaj Labrović nije vidio niti čuo,  te je prenio sudu ono što je čuo od Bajla, kao i svoj dojam nakon što se s  ozlijeđenim Bajlom susreo.
Upit odvjetnika Andreja Korljana, branitelja optuženog, o kakvim se  novinarskim tekstovima radilo koje mu je spomenuo Bajlo, sutkinja je  odmah otklonila, ne dozvoljavajući svjedoku da odgovori, dok je na Korljanovo pitanje je li još netko u tom dvorištu vidio ozlijeđenog Bajla, svjedok kazao kako tamo nije bilo nikoga osim njih dvojice.
Je li mu Bajlo spominjao kako je ozlijedio ruku, upitao je odvjetnik  Korljan svjedoka Labrovića, koji je rekao da se ne sjeća detalja, niti zna  na koji način je nastala ozljeda ruke, ali da mu je Bajlo rekao da je dobio  udarce i nakon što je pao na pod.


Svjedok "po čuvenju"
Odvjetnik optuženog Andrej Korljan istaknuo je da je Labrović zapravo svjedok „po čuvenju“ jer da nema nikakvih neposrednih i direktnih  saznanja o samom inkriminirajućem događaju već je sve iskazivao onako kako mu je oštećeni Bajlo rekao.
Nakon Marina Labrovića na mjesto za svjedoke sjeo je Vedran Vidučić,  vlasnik portala Mega media, koji je u ulozi svjedoka pozvan zbog video  snimke prvog ispitivanja optuženog Jakova Suraća, a koja je objavljena  na tome portalu.
– Video snimku na DVD-u smo pronašli u redakcijskom sandučiću, ne  znam tko ju je dostavio, a uklonjena je nakon što mi je oštećeni Bajlo rekao da je maknemo jer je u tom trenutku još trajala istraga, kazao je Vidučić.
Iako je obrana predložila ispitivanje svjedoka Danijela Prtenjače i Davora Karlovića, zbog njihovih, kako je naveo Korljan, saznanja o predmetnom inkriminirajućem događaju, sutkinja Meštrović taj je prijedlog  odbila s obrazloženjem da su njihova svjedočenja nepotrebna, te da oni  nisu mjerodavni utvrđivati eventualnu nevjerodostojnost iskaza  oštećenog. Odvjetnica Hrvoja Bajla Dalija Orešković je kazala da bi  njihovo svjedočenje bilo usmjereno na odugovlačenje postupka.
– Apsurdno je da obrana osporava iskaz današnjeg svjedoka koji se neposredno nakon događaja tamo zatekao, pozivajući se na to da on nema  saznanja o samome događaju, a traži ispitivanje ljudi koji se tog kritičnog dana nisu nalazili u blizini, navela je Dalija Orešković.
Sutkinja je također odbila i prijedlog obrane da se provede očevid na  licu mjesta, svojevrsna rekonstrukcija kako se i što zapravo dogodilo, na  što je branitelj optuženog Korljan ustvrdio da bi odbijanjem dokaznih  postupaka obrane sud povrijedio prava optuženog i doveo ga u neravnopravan položaj čime bi postupak postao nepravičan.
Na sljedećoj raspravi, koja je zakazana za 14. veljače 2019. trebao bi  svjedočiti dr. Davor Majer.