Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

PROJEKT COOLTURIZACIJA Uključivanje mladih Zadarske županije u kulturne i umjetničke aktivnosti

05.12.2018. 10:12
PROJEKT COOLTURIZACIJA Uključivanje  mladih Zadarske  županije u  kulturne i  umjetničke  aktivnosti


Uživao sam. Baš je bilo odlično. Meni je izložen jedan  rad. Jedan, ali vrijedan. Radio sam vodenim bojicama, a motivi su  mi uglavnom sve što me okružuje. Mrtva priroda, uglavnom. Ali,  osim što smo se svi zajedno dobro zabavili, radili smo i ono što volimo – rekao je Matej Kolesarić učenik trećeg razreda obrovačke srednje škole, dok je njegova kolegica Antonija Bašić maturantica, potvrdila kako je i njoj bilo lijepo na školskim radionicama na kojima  su pripremali izložbu. Ona je izrađivala razne predmete u glini. Dodala je kako bi voljela da se organizira još takvih i sličnih radionica.  No, nisu u điru samo prsti, ima nešto i "u oku"…


Ljubav prema fotografiji
– Na ovoj izložbi je mojih osam fotografija. Obožavam fotografiju.  To mi je velika ljubav i namjeravam se time baviti dalje, u životu.  Nadam se da ću uspjeti – rekla je Matea Cindrić ne ispuštajući fotoaparat iz ruke ni jučer, u Kneževoj palači gdje je u organizaciji  Zadarske županije i zadarskog Narodnog muzeja u Edukativnoj  dvorani – otvorena izložba COOLturizacija. Riječ je o izložbi umjetničkih djela učenika Srednje škole Obrovac.
– Radi se o europskom projektu koji se organizirao prvi put, a jedini preduvjet je bio da se projektom obuhvate učenici škola ruralnih područja do pet tisuća stanovnika. Projekt je vrijedan oko 700  tisuća kuna i u cijelosti je financiran europskim novcem. Mislim da  je cijela priča uspjela, a to potvrđuje i činjenica  da se od početka,  pa do kraja realizacije ovog projekta pod nazivom – COOLturizacija  uključivao sve veći broj mladih. Svrha i cilj, ali i želja nam je bila da  učenike zainteresiramo za kulturu, umjetnost i da iz njih "izvučemo" kreativnost koje, kao što se može vidjeti i na izložbi, ne  nedostaje – rekao je Ivan Šimunić pročelnik Upravnog odjela za  obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije dodajući, kako se  radi o uključivanju mladih Zadarske županije u kulturne i umjetničke aktivnosti koja se provodi u sklopu Operativnog programa  pod nazivom "Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020". Europskog socijalnog fonda koji su vezani uz umjetnost i kulturu.


Radionice od početka školske godine
Prijavitelj i nositelj projekta je Zadarska županija, a partneri su  Narodni muzej Zadar i zadarsko Kazalište lutaka. Podršku projektu  COOLturizacije pružilo je i Ministarstvo kulture te Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva. Izloženi radovi rezultat su edukativnih i praktičnih likovnih radionica koje su se provodile od početka školske godine.
Izložba će se moći razgledati do 15. siječnja 2019. u Kneževoj palači Narodnog muzeja Zadra, a ulaz je slobodan.