S RIJEČI NA DJELA Sredstvima EU i u suradnji s 14 ministarstava, rade se projekti vrijedni preko 200 milijuna kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Zoran Pelicarić, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov, o ulaganjima
Općinski službenici trenutno rade i subotom te daju izuzetno veliki doprinos. U zajedništvu maksimalno ulažemo trud, znanje i volju kako bi i naša Općina Sv. Filip i Jakov bila sredina u kojoj žive sretne i zadovoljne obitelji, naglašava Pelicarić dodajući kako ga svaki radni dan čini sretnim jer predstavlja novi izazov
Ive MOROVIĆ/TZ
Sv. Filip i Jakov je među onim hrvatskim općinama u kojima se najviše ulaže

Nikada se u povijesti u Općini Sv. Filip i Jakov u jednom trenu nije radilo toliko projekata kao sada. Sredstvima EU i u suradnji s 14 od 19 ministarstva rade se ili su pred samim početkom projekti u vrijednosti od preko 200 milijuna kuna, bez nove luke u Sv. Filipu i  Jakovu vrijedne oko 40 milijuna kuna i luke u Sv. Petru vrijedne oko 80  milijuna kuna.

- Mnogo se ulaže u gradnju komunalne infrastrukture i poboljšanje  kvalitete života općinskih žitelja. Dobro je poznato kako su djela mnogo  jača od riječi, ističe Zoran Pelicarić Peco, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov.

Odluke o UPU-ima do Nove godine

Sv. Filip i Jakov je jedna od općina u Hrvatskoj u kojoj se najviše  ulaže.

- Općinski službenici trenutno rade i subotom te daju izuzetno veliki  doprinos. U zajedništvu maksimalno ulažemo trud, znanje i volju kako  bi i naša Općina bila sredina u kojoj žive sretne i zadovoljne obitelji, naglašava Pelicarić dodajući kako ga svaki radni dan čini sretnim jer predstavlja novi izazov.

S Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja surađuje se na  više razina, jedna su prostorni planovi uređenja (PPU) i urbanistički planovi uređenja (UPU). Na posljednjem Vijeću donesena je Odluka o izmjenama i dopunama PPU-a i dugo očekivani UPU Sv. Petra za obalni  pojas, a trenutno se radi na još pet UPU-a za područja izvan naselja.

- Odluke o UPU-ima će se donijeti na Vijeću do Nove godine, jer bi u  protivnom shodno odluci bivše ministrice Mrak Taritaš mogli ostati bez  tih zemljišta. Možemo i ne uspjeti, ali nastavljamo pokušavati, kaže Pelicarić koji se pritom zahvalio Ministarstvu graditeljstva i prostornog  uređenja na sufinanciranju PPU-a i cestovne infrastrukture.

Putem Ministarstva zaštite okoliša i energetike gradi se reciklažno  dvorište.

- Vrijednost projekta je 2.967.554,78 kuna, od čega su bespovratna  sredstva Europske Unije 2.451.917,88 kuna. Zbog rekonstrukcije cjevovoda projekt će koštati oko 4,5 milijuna kuna, otkriva Pelicarić dodajući  kako je za odvajanje otpada naručeno 3.222 spremnika, 304 spremnika  od 120 litara, 2.869 spremnika od 240 litara i 49 kontejnera od 1.100 litara.

Mjerom 7.2.2. Ministarstva poljoprivrede - Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju gradi se nerazvrstana cesta u  dužini od 860 metara u prstenu oko borove šume i nogometnog igrališta  NK Croatie na predjelu Krš u Turnju s obostranim nogostupom, javnom  rasvjetom, vodovodom i kanalizacijom.

- Vrijednost EU projekta je 4,2 milijuna kuna, navodi Pelicarić.

Šetnica u Sv. Petru

S Ministarstvom zaštite okoliša i energetike, u suradnji s Hrvatskim  vodama i Komunalcem Biograd izgradilo se 1,5 kilometara sustava odvoda fekalnih voda i uredila šetnica uz more u Sv. Petru, sve to u vrijednosti  od 10 milijuna kuna.

Također u suradnji s Komunalcem Biograd, a pod mjerom 7.2.1. radi  se II. faza kanalizacijskog sustava u Sv. Filipu i Jakovu u vrijednosti od 10  milijuna kuna.

- Od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova dobili smo 120.000  kuna za rekonstrukciju vanjske rasvjete i 100.000 kuna za dokumentaciju  za Dječji vrtić Cvitić Turanj. Projekt vrijedan oko 3,5 milijuna kuna putem mjere 7.4.1. apliciran je na Agenciju za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i čekaju se rezultati, kaže Pelicarić. Također,  projekt modernizacije javne rasvjete je sufinanciralo i Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja s iznosom od 74.000 kuna.

U svezi nove katastarske izmjere za k.o. Turanj, a u suradnji s Državnom geodetskom upravom, radi se na lobiranju prema Ministarstvu pravosuđa za dovođenje suda za 2019. godinu za II. fazu, odnosno obnovu  zemljišnih knjiga.

Topli obrok svima

- S Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture - Hrvatske ceste, radi  se na biciklističkoj stazi Sv. Petar – Turanj u vrijednosti od 3,6 milijuna  kuna. Sami smo financirali građevinsku dozvolu u vrijednosti 150.000  kuna. Natječaj provodi Općina i to je pilot program poveznice biciklističke staze od Zadra do Draga. Ugovor će biti potpisan do kraja godine,  govori Pelicarić.

Od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture osigurano je tri milijuna kuna za sanaciju velikog lukobrana, odnosno "Parapeta" u Turnju.  Pelicarić zahvaljuje zadarskoj Županijskoj lučkoj upravi.

- Ministarstvo turizma nam je shodno projektu plaže Morovička u Turnju ove godine doznačilo 500.000 kuna, prethodno 400.000 kuna za projektnu dokumentaciju plaža Morovička i Iza Banja u Sv. Filipu i Jakovu.  Vjerujemo da ćemo sljedeće godine nastaviti radove na plaži Morovička  uz sufinanciranje Ministarstva turizma. Općinskim sredstvima izgradili  smo prvi čvrsti objekt, sanitarni čvor na plaži Iza banja u Sv. Filipu i Jakovu za žene, muškarce, invalide i previjanje djece, nabraja Pelicarić.

U sinergiji Općine i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u Dječjem vrtiću Cvit u Sv. Filipu i Jakovu renovirana su  dva sanitarna čvora u vrijednosti 200.000 kuna.

- Općina od ove godine u OŠ Sv. Filip i Jakov u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te ravnateljicom Gordanom Kurtov, osigurava topli obrok svim učenicima te je uveden cjelodnevni boravak, ističe  Pelicarić.

Zapošljavanje žena

- Od Ministarstva kulture dobili smo sredstva za obnovu Fortice, kule  na otoku Babcu, te 300.000 kuna za digitalizaciju kino dvorane – Pogon  kulture Sv. Filip i Jakov, navodi načelnik.

Zadarska županija je podržala Centar za rehabilitaciju Sv. Filip i Jakov i  želju ravnateljice Barbare Čirjak da se pored stubišta izradi platforma za  invalide, kao i rampa za prilaz moru. Vrijednost projekta je 400.000 kuna,  Zadarska županija je sudjelovala sa 160.000 kuna, a Općina s 240.000 kuna.

- Korisnici i djelatnici su izuzetno sretni, a platformu koriste i žitelji i  turisti invalidi. U suradnji s Ministarstvom demografije, obitelji mladih i  socijalne politike i Domom za starije i nemoćne osobe Zadarske županije planiramo izgradnju doma za starije i nemoćne u Raštanima Gornjim.

Projekt "Zaželi - program zapošljavanja žena" Ministarstva rada i mirovinskog sustava sufinanciran je bespovratnim EU sredstvima u iznosu  od 917.952,42 kuna. Projekt je omogućio obrazovanje i zapošljavanje pet  žena s područja Općine Sv. Filip i Jakov.

- Zbog osjetljivosti za ljude u trećoj životnoj dobi u 30-mjesečni projekt se aktivno uključila i Općina, iako nam to nije bila obveza. Naime,  djelatnice su imale premalu plaću od 2.800 kuna, stoga svakoj djelatnici  na plaću dodajemo iznos od 700 kuna te plaće sada iznose 3.500 kuna.  Sve je to rezultiralo da umjesto 16 korisnika sada ima 21 korisnika programa "Pomoć u kući", priča Pelicarić.

Groblje Raštane Donje

U suradnji s hotelskom kućom Ilirija, „Kod bunara“ u Sv. Filipu i Jakovu u vrijednosti od 1,1 milijun kuna rekonstruirano je i obnovljeno igralište malih športova.

- U Sikovu je kod mjesnog groblja izgrađena ispraćajnica, a u suradnji  s Zadarskom županijom – ŽUC, u vrijednosti od 500.000 kuna (Općina  55%, ŽUC 45%) nogostup od mjesne crkve do spomenika hrvatskim braniteljima, kaže Pelicarić dodajući kako je u Raštanima Donjim u tijeku  završna faza uređenja groblja.

- Svi će se iznenaditi kad za mjesec dana dođu i svakako će se prekrižiti  pred novim centralnim križem, jer ga dosad nije ni bilo, kaže naš sugovornik te dodaje kako je završeno proširenje groblja u Sv. Filipu i Jakovu,  dok će proširenje groblja u Sv. Petru uslijediti iduće godine.

- U Raštanima Donjim podignuto je dječje igralište, dok je u Sv. Filipu i  Jakovu na plaži Iza banja, kompletno obnovljeno. Za iduću godinu planiramo podignuti igrališta u Raštanima Gornjim i u Sv. Petru. Na taj bi  način u svih šest naselja bilo po dječje igralište za igru i zajedništvo,  druženje roditelja, baka i djedova, susjeda, kaže Pelicarić, nastavljajući  nabrajati projekte.

U suradnji s Županijskom upravom za ceste izgradila se lokalna prometnica, od Rogova, preko zaseoka Baturi do Industrijske zone Biograd  na Moru.

"Izmisliti" kune

- Vrijednost investicije je oko 700 tisuća kuna, Općina je sudjelovala s  350.000 kuna, Zadarska županija - ŽUC s 210.00 kuna, a Grad Biograd sa  140.000 kuna. Treba "izmisliti" općinskih 350.000 kuna za cestu za koju  mnogi i ne znaju da postoji, a znači dosta za mještane zaobalja, naglašava Pelicarić.

U dobroj suradnji s Udrugom Napredak postavljena je nadstrešnica  na tržnicu u Sv. Filipu i Jakovu. Općina je sudjelovala s dvije trećine, a  Napredak s jednom trećinom sredstava.

- U istom omjeru osvijetlili smo i parkiralište iznad plaže Iza Banja,  dok za iduću godinu pod istim uvjetima za 1,1 milijun kuna u centru planiramo kompletno uređenje parkirališta s proširenjem za 1.100 metara  četvornih prema istoku, najavljuje Pelicarić dodajući kako su komunalnom pogonu kupili novu mehanizaciju.

- Obnovili smo vozni park kupivši traktor s malčerom, traktorske četke  za čišćenje pločnika, cesta i staza, prikolicu od 11 tona nosivosti, rovokopač-utovarivač, tzv. kombinirku, frezu s prikolicom, dva kombi vozila,  motor, dva bicikla i brodicu. Ljetno naplaćivanje parkinga pokazalo se  dobrim te po uzoru na Općinu Sukošan krećemo s pilot programom naplaćivanja priveza brodova na bove. Slijedi izgradnja garaže u sklopu radionice, planira Pelicarić naglasivši još kako su za DVD financirali navalno vozilo vrijedno 400.000 kuna.

U planu je i osvjetljenje igrališta NK Nove Zore i NK Croatie kako bi se  moglo trenirati i po mraku.

Dva nova hotela

Općina ima 17 objekata, a osim što se legaliziraju u njih se i ulaže.

- Pod arheološkim nadzorom u Turnju se s 1,1 milijun kuna sanirala  Kontrata, povijesna kamena kala. Rekonstruirala se javna infrastruktura,  vodovod i kanalizacija, a s oko 1,9 milijuna kuna obnovit će se Trg Gospe  Karmelske ispred istoimene crkve. Ukupna vrijednost projekta je tri milijuna kuna. Ujedno se i zahvaljujem Ministarstvu državne imovine na  rješavanju 15-godišnjeg najma Kule Turanj za nula kuna, ističe načelnik.

Kad je riječ o privatnim ulaganjima, između ostalog, iznad Jadranske  magistrale u Sv. Filipu i Jakovu uskoro započinje izgradnja velikog supermarketa Plodine, čije otvaranje je predviđeno za Uskrs iduće godine. 

- Uz Plodine, sljedeće godine bi trebala biti izgrađena i dva nova hotela  na području Sv. Filipa i Jakova što će povećati turističku ponudu i potaknuti otvaranje novih radnih mjesta, navodi Pelicarić zaključujući kako je  smisao svih općinskih projekata da svaki općinski žitelj bude zadovoljan  kako u materijalnom tako i u duhovnom smislu te da dominiraju temeljne ljudske i civilizacijske vrijednosti poput solidarnosti, humanosti i brige za bližnje.

Stoga je Zoran Pelicarić pozvao sve ljude dobre volje da u nadolazećem vremenu Božića upravo budu junaci dobrote, humanosti i solidarnosti.

POS-ovi stanovi do 900 eura po  "kvadratu"

S Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja vode se razgovori za izgradnju  iz Programa društveno poticane stanogradnje (POS) na Rabatinu za što su već predviđene parcele. U tijeku je javni poziv za iskazivanje interesa za POS-ove stanove.

- Kroz POS-ov program Rabatin u suradnji s ministarstvom ćemo osigurati potrebitu infrastrukturu, priključak na kanalizaciju, vodu i struju pa će u konačnici cijena  kvadratnog metra biti jeftinija, maksimalno 900 eura, ističe Pelicarić

Parcele na Rabatinu za 37 domaćih i  13 fureštih

- Dobili smo četiri hektara građevinskog zemljišta vrijednog 36 milijuna kuna za  stambenu izgradnju na Rabatinu, od čega je hektar za ceste, nogostupe i dvije trafostanice, na čemu zahvaljujem Ministarstvu državne imovine i Vladi RH. Na temelju Odluke i Ugovora o darovanju, raspisan je javni natječaj za prodaju darovanih  zemljišta, sve sukladno zakonima RH kao i općim aktima Općine Sv. Filip i Jakov, ističe Pelicarić dodajući kako se Općina obvezala izgraditi kompletnu komunalnu infrastrukturu.

- To obuhvaća pripremu i čišćenje terena, formiranje puteva, kolnika, nogostupa,  sustava fekalne odvodnje, vodovodizacije, uređenja oborinskih voda, javnu rasvjetu,  izgradnju dvije trafostanice čija procijenjena vrijednost iznosi 20 milijuna kuna. Isplatit će se i Hrvatskim šumama iznos od jedan milijun kuna kao naknada za izdvajanje iz šumsko-gospodarske osnove, kaže Pelicarić dodajući kako su u natječaj za  prodaju oglašene 62 nekretnine po cijeni od 65 eura po metru četvornom.

- Odaziv je bio jako dobar, zaprimili smo ponude za 50 nekretnina. Nakon pregleda i ocjene ponuda, utvrđeno je da 37 ponuditelja spada u domicilno stanovništvo  (75%), dok je 13 ponuditelja (25%) s područja cijele RH. Kao mjeru poticaja,  Općinsko vijeće je donijelo i Odluku o oslobađanju žitelja Općine Sv. Filip i Jakov od  plaćanja komunalnog doprinosa do 90 % za prvu nekretninu, ovisno o broju godina  prijavljenog prebivališta na području Općine Sv. Filip i Jakov.

Optička mreža i turbo brzi internet

Značajan projekt je Razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa internetu, odnosno izgradnja mreže temeljene na tehnologiji kojom će se osigurati pokrivanje brzim  i ultrabrzim pristupom na teritoriju obuhvata projekta na području "Sukošan", koje  obuhvaća područja općina Sukošan, Galovac, Škabrnja i Sv. Filip i Jakov. Izgradnjom nove infrastrukture omogućit će se njenim žiteljima prelazak na veće brzine sa  širokopojasnim pristupom za što postoji veliki interes u današnje vrijeme.

- Brzi i ultra brzi internet preduvjet je razvoja novih gospodarskih grana i privlačenja mladih i kreativnih poduzetnika u naš kraj, kaže Pelicarić.

Kanalizaciji i vodovodizaciji još 160  milijuna kuna

- U sklopu Ministarstva zaštite okoliša i energetike provodi se projekt Aglomeracija  Biograd-Pašman-Tkon vrijedan 800 milijuna kuna od kojih je 160 milijuna za našu  Općinu. Ove godine intenzivno se radilo na određivanju trasa vodovoda u zaobalju i  fekalne odvodnje s promjenom vodovodnih cijevi u priobalju kako bi se izbjegli imovinskopravni problemi. To je naša autocesta, međutim, javnost treba znati da će na  160 milijuna EU novca trebati uložiti oko 15 milijuna kuna iz općinskog proračuna.  Do konca godine je izdavanje svih dozvola, a od sljedeće godine počinju radovi koji  bi trebali završiti do 2021. godine, naglašava Pelicarić.

Film postao in

Doći na kinopredstavu u kinodvoranu - Pogon kulture, postalo je in, pravi filmski  bum, dvorana je rasprodana. Za milijun kuna saniran je krov, obnovljena unutrašnjost kinodvorane, produžena pozornica, a kako bi bili ukorak s vremenom i ostatkom  Europe digitalizirano je i kino, kupljen je 3D projekt i izvršila se izolacija. Od Ministarstva kulture dobilo se 300.000 kuna, a Općina je dodala još 106.000 kuna.

Općina podržava inicijative udruga.

Udruga U pokretu, koju vodi plesna pedagoginja Lucija Mikas, u suradnji s  Općinom prošla je na projektu vrijednom 2,2 milijuna kuna. Od tog iznosa 30 posto  sredstava ide za opremu kina, rasvjetu za pozornicu, tapete, pod i klimu te uređenje  galerije s interijerom, dok će Općina osigurati nove sjedalice. S preostalih 70 posto  sredstava zaposlit će se nekoliko djelatnika te u sljedeće dvije godine organizirati događanja.

Rotor s kipom sv. Mihovila

U Općini će se izgraditi prvi kružni tok. Izgradit će se iznad podvožnjaka u Maloj  ulici i to ne bilo kakav, već s kipom sv. Mihovila, nebeskog zaštitnika Sv. Filipa i Jakova.

Ocjena: 
Prosječno: 3.5 (2 glasova)

Komentari

Slika korisnika Fredo
Evo još jedan u nizu reciklirani propagandni članak o pustim projektima kojem je jedina svrha samopromocija . O nekim obećanjima i projektima slušamo kroz različite novine već godinama, reciklažno dvorište se ne gradi , taj "projekt" je u fazi pauze, neka novinari izlaze na teren pa se sami uvjere koliko se gradi ! Kad bi šetnica u Sv. Petru bila uređena, imala bi asfalt ili ploče za ugodnu šetnju i ipak nešto više od dvije klupe i kante za smeće na 1,5 kilometara,uz to, tamo se ljudi više nemaju gdje kupati budući da je podignut visoki potporni zid .Priču o novom dječjem vrtiću u Turnju, proširenju groblja u Sv Petru,biciklističke staze između Sv Petra i Turnja slušamo već 10 godina. S obzirom na brzinu realizacije projekata u općini, (ultra)turbo brzi internet za svako kućanstvo ostaje znanstvena fantastika.