Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Suđenje Darku Kovačeviću zvanom Daruvarac nastavlja se 10. prosinca

05.12.2018. 09:01
Suđenje Darku  Kovačeviću  zvanom  Daruvarac  nastavlja se 10.  prosinca


U ponedjeljak, 10. prosinca, nastavlja se suđenje Darku Kovačeviću zvanom Daruvarac (31) zbog prijetnji i nanošenja teških tjelesnih ozljeda 18-godišnjoj Zadranki koju je brutalno pretukao 13. lipnja u  kafiću Chill out na predjelu Melada. 
Sutkinja Općinskog suda u Zadru Mitra Meštrović koja je spis »Daruvarac« preuzela prošlog tjedna, nakon što je raspravni sudac Tomislav  Šimić zbog zdravstvenih problema završio u zagrebačkom KBC Rebro i  otvorio bolovanje, promptno je zakazala novo ročište na koje je pozvala  sve preostale svjedoke koje sudac Šimić nije stigao ispitati. Ukoliko u tome uspije, do kraja idućeg tjedna, odnosno 14. prosinca, kada Kovačeviću istječe maksimalan rok za zadržavanje u istražnom zatvoru,  mogla bi donijeti i nepravomoćnu presudu. Općinsko državno odvjetništvo sudu je predložilo da Kovačevića za počinjena djela kazni zatvorskom kaznom u trajanju od pet i pol godina, a ukoliko to sutkinja  Meštrović i prihvati, Kovačević neće na slobodu kako se to nagađalo i s  čim se spekuliralo nakon što je prije čitanja optužnice njegov odvjetnik  Andrej Korljan zatražio izuzeće suca Šimića, zadarskog Općinskog suda,  predsjednice tog suda Ane Mišlov, njezine zamjenice Ivane Klišmanić te  predsjednika Županijskog suda u Zadru Borisa Babića.


Završetak istražnog zatvora
Kao što je poznato, ti zahtjevi su odbijeni, nakon čega je krenulo  suđenje. Kovačević je zanijekao prijetnju, a za teške tjelesne ozljede 18- godišnjakinji izjavio je kako nije kriv na način opisan u optužnom aktu.  Isticao je svoju konzumaciju velike količine alkohola inkriminiranog dana u kombinaciji s pripravcima koje uzima za povećanje mišićne mase,  aludirajući kako zbog toga nije vladao svojim postupcima. No vještak  psihijatrijske struke to je opovrgao, kazavši kako ta kombinacija ne može  imati takav učinak. Kovačevića je procijenio kao osobu s poremećajem  ponašanja, sklonu nasilju, krivljenju drugih i opravdavanju sebe, kršenju  zakona, normi i slično. U svom dosjeu Kovačević ima niz prekršajnih i  kaznenih prijava, te osam presuda u kojima je oglašen krivim među kojima i nanošenja tjelesnih ozljeda te otmicu. Upravo njegova ranija  kažnjavanost, koja očito nije polučila željene rezultate, mladoj djevojci i  njezinoj obitelji, s obzirom na prethodne prijetnje likvidacijom, utjerivala je strah u kosti s približavanjem 14. prosinca.  Strah su im pospješile i  prijetnje koje je djevojka nedavno primila na svoj mobitel, no počinitelji  – 24-godišnji muškarac, 19-godišnja djevojka i 14-godišnjak su ubrzo otkriveni, a pokazalo se kako su svi stalni gosti kafića u kojem je djevojka  brutalno pretučena, a o čemu zorno svjedoči snimka s nadzorne kamere  u tom ugostiteljskom objektu. Prvookrivljeni mladić je državnom odvjetniku izjavio da nije riječ o prijetnji i zastrašivanju djevojke, već o »zafrkanciji«, no ona ga je koštala kaznene prijave.


Brutalno premlaćivanje
Kovačević je mladu djevojku s kojom je bio u povremenoj vezi tog 13.  lipnja čim se pojavila u ugostiteljskom objektu udario u potiljak, a nakon  što je ona pobjegla u toalet, nastavio ju tući šakama tamo te joj udarati  glavom o umivaonik. Nastavio ju je tući i u drugom zaletu u kojem je ona  pokušala naći spas pa i u unutrašnjosti kafića naočigled brojnih gostiju,  od kojih nitko ništa nije poduzeo da je zaštiti. Taj dio događaja jasno se  vidi na snimci nadzorne kamere, a o brutalnosti i upornosti nasilnika  najbolje svjedoči udarac nogom iz voleja djevojci u glavu, nakon što se  podigla u sjedeći položaj sva već krvava od udaraca. Djevojka je dva puta  podvrgnuta operativnom zahvatu nosa, a slijedi joj još i uklanjanje duboko zasječenog ožiljka. Od nemilog događaja ona posjećuje i psihijatra  kako bi prebrodila psihičke teškoće kao posljedicu proživljenoga.