Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

SUDU NEDOSTUPAN Policija traži bivšeg šefa Krima

05.12.2018. 09:10
SUDU  NEDOSTUPAN Policija traži  bivšeg šefa Krima


Bivši šef Odjela krim-policije, 50-godišnji Zrinko Perica,  jučer se nije odazvao raspravi na Općinskom sudu u Zadru koji mu sudi  zbog optužbe da je državu oštetio za 41.083,26 kuna.
Općinsko državno odvjetništvo u Zadru, kojega zastupa Maša Jurjević,  tereti ga da je počinio kazneno djelo prijevare u razdoblju od veljače  2003. do veljače 2012. godine u Benkovcu i Zadru s ciljem da se u znatnoj  mjeri materijalno okoristi nepripadnim ostvarenjem prava na uvećani  osobni odbitak i priznavanjem olakšica za uplaćene premije za dopunsko zdravstveno osiguranje te nepripadnom isplatom naknade za  troškove međumjesnog javnog prijevoza koji nisu stvarno bili izvršeni.  Ističu kako je koristio činjenicu da od rođenja ima prijavljeno prebivalište u mjestu koje se nalazi na području posebne državne skrbi druge  skupine, a svjestan da stvarno s obitelji živi u kući koja je bila u vlasništvu njegovog punca u drugom mjestu na području posebne državne  skrbi treće skupine.


"Okoristio se na štetu RH"
– Tereti ga se da je, protivno odredbama čl. 38. i čl. 63. st. 2. Općeg poreznog zakona, za svaku godinu u navedenom razdoblju podnosio ispostavi Porezne uprave prijave poreza na dohodak, lažno prikazujući  službenicima te ispostave da stvarno živi u mjestu gdje je obiteljska kuća  njegovih roditelja, zbog čega su mu oni, uvjereni da trebaju primijeniti  olakšice i umanjenja u odnosu na činjenicu prebivališta na području posebne državne skrbi druge skupine nepripadno isplatili pojedinačne iznose povrata poreza na dohodak ukupnom iznosu od 23.331,26 kuna.  Tereti ga se da je od 9. siječnja 2003. do 12. srpnja 2004. lažno prikazujući  poslodavcu da stvarno svakodnevno putuje na posao u Zadar iz mjesta  gdje ima prijavljeno prebivalište, iako je stvarno putovao u Zadar iz drugog mjesta, po čl. 3. Dodatka Kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike i rješenju poslodavca,  primio ukupno 29.048 kuna naknade  putnih troškova, iako mu je trebalo isplatiti naknadu stvarnih putnih  troškova u iznosu od 11.296 kuna. Time mu je iznos od 17.752,00 nepripadno isplaćen, čime se okoristio na štetu Republike Hrvatske za ukupno 41.083,26 kuna, navodi se u optužnici.


Odjavio boravište u Dragama
No, kako se Perica nije pojavio na raspravi, sudac Ante Bačić donio je  odluku o raspisivanju objave. To praktično znači da će policija pronaći  njegovu adresu i navesti ga da se javi sudu. Ukoliko se sam ne javi, slijedi  privođenje u istražni zatvor, rečeno je na sudu.
Naime, na jučerašnjoj se raspravi nije pojavio niti njegov odvjetnik te  je nova zakazana za siječanj. Utvrđeno je da ga se ne može naći na niti  jednoj od prijavljenih adresa, u Dragama i u Zadru, te je sudac Bačić naložio "da se izvrši terenska provjera na adresi na kojoj okrivljenik ima  prijavljeno boravište".
– Sijedi da je okrivljenik Zrinko Perica iseljen s adrese Benka Benkovića  u Zadru, te da je njegova zadnja adresa Murterska ulica, kazao je sudac.
Utvrđeno je da je Perica odjavio boravište u Dragama 19. rujna 2015.  godine, a dopisom Policijske uprave zadarske razvidno je da je na terensku provjeru upućena Policijska postaja Biograd, međutim, sud do danas nije dobio obavijest od te postaje o tome je li zatečen na adresi u  Dragama, napomenuo je sudac.  




Suspendiran u svibnju 2015. godine
Bit će zanimljivo pratiti hoće li se bivši šef zadarskog Krima javiti sudu  nakon objave o pronalasku njegove adrese ili će biti priveden. 
Naime, postupak je ovo koji je izazvao veliku pažnju javnosti, s obzirom da je riječ o bivšem načelniku Krim-policije, ali i zbog činjenice da  je protiv njega pokrenut još jedan sudski postupak kojim ga USKOK tereti za zlouporabu položaja i ovlasti kada je optužen je da je tijekom dvije  godine iz policijske blagajne za operativne troškove uzeo oko 30.000 kuna na način da je blagajniku naređivao da mu dade novac.
Nakon što mu je interna kontrola pronašla nepravilnosti u radu, Perica je zbog svega ovoga suspendiran u svibnju 2015. godine, a zanimljivo  je da je dotadašnje boravište u Dragama odjavio samo dva mjeseca ranije. 
Perica je već odgodio i početak suđenja uz opravdanje da njegov odvjetnik nije imao dovoljno vremena pripremiti se za raspravu.