VOLONTERSKA RUKA Ovogodišnji dobitnici nagrade studentica Karmen Kovačević i Udruga umirovljenica Pozitiva Senior

Slika korisnika mkvanja
Dodijeljene županijske nagrade Volonterskog centra Zadar
Zvonko KUCELIN
Dobitnici ovogodišnjih županijskih nagrada i zahvalnica Volonterskog centra Zadar

Studentica Karmen Kovačević i Udruga umirovljenica Pozitiva Senior dobitnici su ovogodišnjih županijskih nagrada Volonterskog  centra Zadar "Volonterska ruka". Prigodnom dodjelom nagrada u  Gradskoj loži Volonterski centar je obilježio jučerašnji Međunarodni  dan volontera te iskoristio priliku da zahvali svima koji doprinose promicanju volontiranja na području Zadarske županije.

Tako su, osim nagrađenih, zahvalnice dobili i ostali nominirani. U  kategoriji organizatora volontiranja to su Kabinet za ranu intervenciju  Caritasa Zadarske nadbiskupije, Udruga mladih Ahimsa, Dječji vrtić Latica i Udruga Zajedno Benkovac. U kategoriji za najbolje volontere bili  su još nominirani Zdenko Ajduk, korisnik Doma Sv. Frane koji svakodnevno dostavlja obroke nemoćnim građanima na Poluotoku te iz udruge Zajedno Benkovac Tatjana Miličević, Kristina Miličević i Martina Orlović.

Posebno su zahvalnice dodjeljene Školi za Primijenjenu umjetnost i  dizajn Zadar koja je osmislila i izradila nagradu Volonterska ruka, Prirodoslovno-grafičkoj školi za uključivanje u volonterske aktivnosti, posebno i profesorici Anamariji Ivković iz Prirodoslovno-grafičke škole.  Zahvalnicu je dobio i Domski bend Motovun kojeg čine korisnice i korisnici Doma za odrasle Motovun jer su jučer uljepšali cijelo događanje  i na kraju podignuli atmosferu izvedbom pjesme Sretan Božić svakome.

Josip Vidov, voditelj Volonterskog centra je pozdravio i čestitao svim  volonterima.

- Teško je sažeti sve osjećaje i akcije koje smo proveli posljednjih šest  godina od osnutka Volonterskog centra, ali istaknuo bih da smo najponosniji na to što smo educirali preko 90 koordinatora za volontiranje.  Oni su zaista 'perpetuum mobile', stalno pokreću akcije, povezali su  nas svih, pustili su naše volontere u svoje organizacije i dopustili da ostave otisak svojeg srca. Svima koji volontiraju, hvala što ste takvi i nikad  ne zaboravite moć vašeg primjera, kazao je Vidov.

Samo velike i lijepe riječi za volontere imali su i Jagoda Surać, zamjenica gradonačelnika te Nikica Miletić, pročelnik za javnu nabavu i  upravljanje imovinom Zadarske županije.

Surać je istaknula kako ovako organizirano volontiranje, ne samo da  poboljšava kvalitetu života cijele zajednice, nego i okuplja dobre ljude  te vraća vjeru u društvo.

- U svima nama čuči volonter, ali oni kojima je to način života danas  posebno zahvaljujemo, kazala je Surać.

Miletić je istaknuo kako je volontiranje postalo unaprijeđeno, mnogo  vidljivije i povezanije od osnutka Volonterskog centra 2013. godine.

- Hvala vam što svoje slobodno vrijeme, kojeg svi imamo premalo,  darujete ljudima u potrebi. Vi ste uzor svima nama, zaključio je Miletić.

Nagrađena volonterka

Nagrađena volonterka Karmen Kovačević ima 23 godine, studira ruski i španjolski jezik i književnost te već dvije godine volontira preko  Udruge mladih Ahimsa. Volontira čak pet puta tjedno po sat-dva-tri i to  u Domu za stare i nemoćne na Sfingi, u Udruzi za Down sindrom Zadarske županije i u Azilu za napuštene životinje.

- Krenula sam po malo, ali kako sad imam više vremena jer je manje  obveza na fakultetu, odlučila sam ga potrošiti volontirajući. Nemam  potrebu to vrijeme potrošiti drugačije, na kavi s prijateljima, jer tamo  gdje volontiram jesu moji prijatelji. Meni to predstavlja sreću, zadovoljstvo, ispunjava me. Nikad mi nije teško ići volontirati, a sve ima još  više smisla kad vidim koliko su korisnici na tome zahvalni, kako im je  drago kad dođemo i uvijek žele da dođemo opet. Na kraju ipak, ne  znam kome to više znači, onome koji volontira ili onome kojem pomaže. Želim i drugima reći da se uključe jer je nevjerojatno koliko je  ljudi oko nas kojima je potrebna pomoć, a dovoljan im je nekad samo  naš osmijeh ili da znaju da će ih netko saslušati i već smo učinili puno,  rekla je vesela Karmen.

Članice Udruge umirovljenica Pozitiva Senior, nagrađene u kategoriji  organizatora volontiranja, svakodnevno volontiraju u Domu za stare i  nemoćne osobe Zadar. S korisnicima Doma provode kreativne radionice, potiču ih na učenje novih znanja te razmjenu iskustva i kreativnih  ideja, kao i na druženje u sklopu izložbi, humanitarnih akcija i sličnih  događanja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)