Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

VRIJEDAN JUBILEJ Ono što nije uspjelo mnogima, uspjelo je sedmorici veličanstvenih članova Udruge turističkih vodiča Donat

05.12.2018. 18:00
VRIJEDAN JUBILEJ Ono što nije  uspjelo mnogima,  uspjelo je  sedmorici  veličanstvenih  članova Udruge  turističkih vodiča  Donat


Udruga turističkih vodiča Donat Zadar, pokretač je osnivanja Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske kao i Zajednice za  interpretaciju kulturne baštine Hrvatske pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, Odsjeka za turizam.
Na Danima grada Zadra i blagadana sv. Krševana sudjelovali su sa  čak dvije javne tribine, poput naslova: Antičko maslinarstvo "Stari temelji – novi sadržaji" te "Uloga i značaj turističkih vodiča u promociji i  imidžu Grada Zadra".
U goste kao predavače pozivaju duhovne autoritete, sveučilišne profesore, kustose i ravanatelje muzeja.
Kao što je poznato, zadarski turistički vodiči, članovi Udruge Donat –  Zadra već desetak godina svakodnevno rade na promicanju ugleda  Grada Zadra, njegove Županije i šire. Tu aktivnost promidžbeno osmišljavaju putem različitih edukativnih akcija, pokrenuvši na Danima  turizma u Petrčanima osivanje Zajednice turističkih vodiča Hrvatske,  koja je bila i temelj osnivanja Zajednice za interpretaciju Kulturne  baštine Hrvatske pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, Odsjeka za turizam.  S geslom  „Znanja nikad dosta“ s puno ljubavi, znanja, htijenja,  ponosa prezentiraju život, običaje, tradiciju, kulturno – povjesnu baštinu s područja Grada Zadra, Županije i Lijepe naše.  Pokrenuli su razne  edukativne javne tribine u nastojanju kako bi i građani sudjelovali u  kreiranju kulturno-turističkog života i povjesne baštine zadarskog područja i šire. Javne tribine, a njih je bilo čak 29, na kojima su predavači  eminentne osobe odjeknule su snažno a tome su predonijele i zanimljive teme, naslovi poput: Zadar je snažan koliko je snažna njegova  Županija, Kvaliteta a ne cijena, Upoznaj svoj zavičaj, Valorizacija pomorske zbirke muzeja i druge.
U Svečanoj dvorani zadarskog Sveučilišta uspješno su organizirali  javnu tribinu naslova: „Otočni dragulji Zadarske i Šibensko – kninske  županije“. S geslom „Zadrani turisti u svom gradu„ organiziraju dva  puta godišnje besplatno razgledavanje stare gradske jezgre za sve zainteresirane građane.
Raduje ih što su njihovu aktivnost prepoznali mnogi, građani, čelnici  turističkih zajednica Grada i Županije, što je i razlog pozitivnih preporuka u dobivanju dviju vrijednih nagrada, Grba Grada Zadra i Godišnje  nagrade Zadarske županije. Također, njihovu aktivnost prepoznali su i  zadarski pjevači pa su na javnim tribimana, na radost nazočnih, njihovi  rado viđeni gosti. Svi sveučilišni profesori, ravanatelji muzeja, kustosi  odradili su uvijek s puno žara, znanja i radosti ulogu predavača na volonterskoj bazi. I mali privatnici sa svojim skromnim prilozima uveličali bi javne tribine popraćene domjencima, kao i uplate novčane pripomoći za troškove trodnevnog gostovanja predstavnika turističkih vodiča RH.


Trodnevno gostovanje turističkih  vodiča RH u Zadru
Trodnevno gostovanje turističkih vodiča RH, tih malih „veleposlanika“ održavalo se lani u prosincu. Uz piće dobrodošlice i domjenak,   doček predstavnika turističkih vodića ZDTVH je započelo u Baroknoj  kući u Ninu. Nakon toga, slijedio je razgled kraljevskog grada Nina te  Skupština Krovne udruge. Večera u konobi Branimir. Svima gostima  osiguran je smještaj u Zadru. Idući dan s  programom naslova: Od Aenone do Skradone posjećuje se grad Benkovac, Kaštel Benković, Asserija, poljoprivredno imenja Bože Bačića na kojem je organizirana  degustacija šampionskog vina uz prikladan domjenak, Bribirska glavica,  Bribir, Skradin, Vrana te na kraju posjet kraljevskom gradu Biogradu i  Zavičajnom muzeju.
Treći dan predviđeno je bilo druženje Zadrana i hrvatskih vodiča u  Loži, na kojem su bili pozvani gospodarstvenici, čelnici Županije i direktori turističkih zajednica. Na kraju trodnevnog druženja predviđeno  je razgledavanje stare gradske jezgre i Muzeja antičkog stakla. Uz svaki  kutak palače Cosmacendi i njenom dograđenom djelu zavirili su turistički vodiči u stječući dojam kako je Zadar uz već bogatu antičku i  kršćansku baštinu, postojećim muzejima, perjanicom Zlata i srebra Zadra te s morskim orguljama i Pozdrav Suncu, postao jedan od najpoželjnijih kulturnih i turističkih destinacija na području Lijepe naše i  šire. Međutim, kako se čulo na Skupštini i presedan. Jer, dok razgledi  drugih dalmatinskih gradova poput Šibenika, Splita i Dubrovnika traju  maksimalno dva sata, za razgled Zadra, grada starijeg od vječnog Rima,  treba dvostruko više, četiri sata. Zadrani su zbog te činjenice ponosni,  ali pitaju se kakav itinerar napraviti za razgled stare gradske jezgre da  traje dva i pol sata.
 Turistički vodiči nazočili su nedjeljnoj svetoj misi u katedrali Svete  Stošije u kojoj su za goste, turističke veleposlanike bila namjenjena korska sjedala u stilu cvjetne gotike.  Nakon nedjeljne mise slijedio je posjet Muzeju Zlato i srebro Zadra te posjet Gradskoj loži, poklona ravnateljice Renate Peroš, umjetničkog godišnjeg kalendara Stephana Lupina.
Uz pozdravno putno piće, domjenka i torte slijedilo je druženje kolega u Udruzi turističkih vodiča Donat-Zadra.