Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Telašćica kao poligon projekata održivosti i prirode i turizma

08.12.2019. 16:00


Park prirode Talašćica, jedan od bisera prirode i turističkih atrakcija Hrvatske i cijelog Mediterana, u nizu je intenzivnih projekata i postupaka međunarodnog značenja usmjernih ka održivom turizmu, unaprijeđenju brige o prirodi kao i razvoju svoje turističke uloge.
Odnosno, na ovom prostoru jednovremeno se provode aktivnosti koje bi unaprijeđenjem posjetiteljskih kapaciteta uvećale turističku atraktivnost s procesima i projektima koji će podići očuvanje prirodnog resursa na bitno veću razinu. Riječ je o uključivnaju u projekt Med IHERITURA, potom gradnji Interpretacijsko edukacijskog centra Grpašćak odnosno najnovijem izvješću Svjetske organizacije za zaštitu prirode (WWF) o stanju zaštite na cijelom Mediteranu s Telašćicom kao pozitivnom iznimkom.


INHERITURA
Predstavnice Ministarstva turizma, uključene u realizaciju EU projekta INHERIT, organizirale su niz sastanaka na području Zadarske županije s ciljem daljnjih koraka radi uspostavljanja (pilot) područja INHERITURA u prostoru Parka prirode Telašćica na Dugom otoku.
Održani su sastanci s ravnateljicom PP Telašćica Nikolinom Baković i njenim suradnicama uz prezentacije vezano uz nadolazeće tzv. pilot testiranje PP Telašćica kao budućeg INHERITURA područja i nositelja oznake INHERIT. Odžani su i sastanci s predstavnicima lokalne vlasti, zainteresiranom javnošću i ostalim lokalnim dionicima na Dugom otoku kao i snimanje i prikupljanje podataka na području PP Telašćica. Sastanci su obuhvatili i Branku Batur, pomoćnicu ravnatelja Županijske lučke uprave Zadar, pridruženog partnera u projektu, a u svrhu realizacije manjeg infrastrukturnog zahvata na području Telašćice, kao i Lovru Jurišića, pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove i s njegovu zamjenicu Martu Hordov, kako bi ih pobliže upoznali sa zaključcima održanih sastanaka i mogućim sljedećim koracima u projektu.


Grpašćak: utvrda se pretvara u novi edukacijski Centar
Na najvišem dijelu Dugog otoka, iznad čuvenih klifova, uskoro bi trebala početi izgradnja Interpretacijsko edukacijskog centra Grpašćak. Fond za zaštitu okoliša, Općina Sali te EU fond za europski razvoj uložit će 25 milijuna kuna u izgradnju Centra. Važan geostrateški položaj Grpašćaka prepoznala je još Austro Ugarska pa je tamo izgradila objekt koji je bio u vojnoj funkciji sve do 2006.g. Uz pomoć 13 milijuna kuna iz EU fondova, tamo uskoro kreće uređenje centra koji će kroz više manjih objekata posjetiteljima dati uvid u bogatstva Telašćice, ali i spektakularan pogled na Kornate




»Unutar znanstveno-edukativnog kompleksa planira se gradnja glavne zgrade koja je oblikovana kao kombinacija suhozidnih elemenata u prizemlju s reflektirajućim volumenom na katu. Konceptom dematerijalizacije, relativno velik volumen kompleksa ne doživljava se kao takav, već se nastoji uklopiti u krajolik naglašavajući njegovu ljepotu.
Vedran Jukić


– Imamo centralnu zgradu u kojoj će se nalaziti dvorana Dobrog dupina i potopljenih jezera gdje će biti interpretirane prirodne vrijednosti parka, u bivšoj puškarnici i oružarnici će se prezentirati povijest same utvrde i okolnog područja, zatim imamo dvoranu za interpretaciju podmorja parka, toranj će se preurediti tako da u donjem dijelu se interpretira podmorje Telašćice, a u gornjem dijelu će biti vidikovac odnosno zvjezdarnica odakle će se moći izaći na konzolne mostove gdje ćete doći na sam rub stijena odakle će se moći doživjeti veličanstvenost stijena. Nema tu velikih radova u smislu velikih građevinskih zahvata jer je riječ o rekonstrukciji, ističe ravnateljica parka Nikolina Baković.
Osim edukativne, budući centar Grpašćak ima još dvije važne dimenzije: angažirat će lokalnu zajednicu – zaposlit će 4 osobe kroz cijelu godinu te angažirati dugootočne poduzetnike koji će tamo nuditi svoje proizvode, a svojom ponudom Centar će rasteretiti preopterećen uvalu Mir: kroz projekt se uspostavljaju vozne linije, jedna će ići od Sali do samog centra, druga od uvale Mir do centra i time će se gro posjetitelja koji dođe u Mir distribuirati i smanjiti opterećenja u uvali.


Pohvala wwf-a: PP Telašćica pozitivan primjer očuvanja prirode
Novi izvještaj Svjetske organizacije za zaštitu prirode (WWF) pokazuje da skoro sve mediteranske zemlje nisu uspjele izvršiti svoje globalno obećanje i učinkovito zaštititi 10% obalnih i morskih područja te zaustaviti neprekidan pad bioraznolikosti u regiji. PP Telašćica je pozitivan izuzetak.
Premda se ukupna površina zaštićenih morskih područja u Hrvatskoj povećala za 9%, čime je dosegnuta ukupna površina teritorijalno zaštićenog mora na 15,7%, većina zaštićenih morskih područja i dalje je zaštićena samo na papiru, a to se mora hitno promijeniti, rekao je Patrik Krstinić iz morskog programa u WWF Adriji.
– Kako ne bi bilo sve tako crno, naša iskustva s terena pokazuju i napredak, naročito u odnosima između upravljača zaštićenih područja i lokalne zajednice, a najveći napredak uočljiv je u PP Telašćica, dodo je Krstinić.
Ravnateljica Parka prirode Telašćica Nikolina Baković ističe kako su s lokalnim ribarima u sklopu projekta Uspostava modela zajedničkog upravljanja malim gospodarskim ribarstvom u Sredozemlju postigli dogovor:
– Cilj nam je postići da se smanji ribolovni napor u Parku prirode Telašćica i da se očuva riblji fond. Uspjeli smo s lokalnim ribarima postići dogovor, čak smo i oformili savjetodavno vijeće za ribarstvo u parku čiji članovi su profesionalni ribari s otoka.


»MirPeace« znanstveno-edukativno-turistički kompleks
U arhitektonskom studiju SODAarhitekti izrađen je projekt »MirPeace« znanstveno-edukativno-turistički kompleks u Parku prirode Telašćica. Sadržavat će tri dijela: znanstveni kompleks, dužobalnu šetnicu i edukativnu stazu. Dužobalna šetnica sastoji se od uređenja rive i zone kupališta s elementima poput pristupnih pontona i plutajuće pozornice. Edukativna staza koja povezuje uvalu sa slanim jezerom sadrži edukativni trg i sanitarni čvor za posjetitelje.


Program INHERIT
INHERIT odobren je za financiranje u sklopu Interreg Mediterranean programa. Na integriranom projektu INHERIT sudjeluje ukupno 15 partnera iz 10 MED zemalja, čiji je cilj očuvanje i valorizacija prirodne baštine u obalnim i priobalnim MED destinacijama. Projekt će testirati i razviti novi pristup prilagođen MED specifičnostima, štiteći prirodnu baštinu od štetnih učinaka intenzivnog razvoja turizma.
INHERIT će promicati održivi turizam koji ublažava sezonalnost i rasterećuje nosive kapacitete u destinaciji, planiranjem i provedbom »bottom-up« zaštite temeljene na samoregulaciji i praćenju lokalnog stanovništva, kao i ostalih dionika u turizmu.