Više novca za novorođeno dijete, studentske stipendije i djelatnike vrtića

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Donesene mjere demografske obnove podvelebitskog kraja
Sa željom da se zaustavi pad broja stanovnika našeg kraja ulažemo velike napore za poboljšanje kvalitete života i razvoj zajednice. Osim stalnih komunalnih i infrastrukturnih projekata povećali smo naknade za novorođeno dijete i studentske stipendije, povećali koeficijente djelatnicima vrtića. Izgradili smo i dječji vrtić, pred nama je nova škola i školska dvorana, rekao je načelnik Krste Ramić
Velimir BRKIĆ
Na posljednjoj sjednici starigradskog Vijeća donesene bitne demogafske mjere

Općina Starigrad (Seline, Starigrad Paklenica, Tribanj) koja je položena duž dvadesetak kilometara morske obale, a u podnožju veličanstvenog Velebita spaja planinu i more, u proračunu za 2020. godinu od 19.554.500 kuna za unaprjeđenje življenja općinskih žitelja predviđeno je 12.860.000 kuna, a za javne potrebe u školstvu, predškolskom odgoju i naobrazbi 1.521.000 kuna.
Najviše za Dječji vrtić Osmijeh, čak 1.204.900 kuna. Za OŠ Starigrad osiguran je iznos od 166.500 kuna, a za prijevoz srednjoškolskih učenika i studentske stipendije 150.000 kuna.
- Dobro znamo kako je demografija prioritetni problem jer od 1971. godine kad je ovdje živjelo 2.400 stanovnika, danas ovdje živi oko 2.000 stanovnika. Svjesni smo kako je jedan od najvećih interesa za Općinu stalna briga za djecu i mladež, kao i briga za obitelj. Sa željom da se zaustavi pad broja stanovnika našeg kraja ulažemo velike napore za poboljšanje kvalitete života i razvoj zajednice. Izgradili smo i dječji vrtić, pred nama je nova škola i školska dvorana, rekao je Krste Ramić.

Stipendije s 500 na 750 kuna

Ističe kako su komunalna i infrastrukturna izgradnja preduvjeti za zaustavljanje iseljavanja, što će istovremeno omogućiti i demografsku obnovu ovog podvelebitskog kraja.
- Kako od ove školske godine država učenicima kupuje udžbenike, rashodi vezani za školstvo odnose se na tekuće donacije OŠ Starigrad, sufinanciraju se razni programi škole i radnih materijala za učenike te projekt ranog učenja njemačkog jezika, stipendije za 14 studenata te sufinanciranje troškova prijevoza učenika srednje škole, nabrojio je Ramić.
Općina Starigrad je u akademskoj godini 2019./2020. povećala stipendije studentima, umjesto 500 kuna sad je iznos mjesečne studentske stipendije 750 kuna.
- Od početka stipendiranja u akademskoj godini 2006./2007. pa sve do danas, uključujući i akademsku godinu 2019./2020. sveukupno je stipendirano 89 studenata s područja općine, kaže Ramić te nastavlja:
- Mjesečne stipendije puno znače uspješnim mladim ljudima, ali i njihovim roditeljima. Kako su stipendije ulaganje u njihovu i našu budućnost, neka im to bude poticaj za još veći trud, poručio je Ramić.

Za četvrto dijete 10.000 kuna

Pored navedenog roditeljima novorođene djece daju novčanu pomoć. Štoviše, odlukom vijećnika s nedavne sjednice Općinskog vijeća donesena je odluka o ostvarenju prava na dar za novorođeno dijete u Općini Starigrad, kojom se uređuju uvjeti i način ostvarivanja, korištenja prava na dar odnosno naknadu za novorođeno dijete, te visina naknade, od 1. siječnja 2020. uvodi se nova potpora roditeljima za svako novorođeno dijete.
Umjesto dosadašnjih 1.000 kuna za prvo i drugo dijete te 5.000 kuna za treće, četvrto i svako sljedeće dijete, od iduće godine potpora će iznositi 2.500. kuna za prvorođeno dijete, 5.000 kuna za drugorođeno dijete, 7.500 kuna za trećerođeno dijete, a za četvrto i svako sljedeće dijete po 10.000 kuna.
- Ulaganje u studente, djecu i mladež, sigurno je i ulog za budućnost, što je i glavni motiv za dodjelu većih poticaja za novorođenu djecu. Za to će uvijek biti novca, poručio je Ramić.
Rashodi socijalne skrbi odnose se i na naknade građanima i kućanstvu, sufinanciranje prijevoza vode u naselja na području općine Starigrad u kojima nema vodovodne mreže, te sufinanciranje troška dječjeg vrtića za djecu s poteškoćama u razvoju.

Koeficijenti, regresi, božićnice, darovi

- Temeljem prijedloga prve izmjene pravilnika o radu Dječjeg vrtića Osmijeh kojeg je predložilo Upravno vijeće donesena je odluka da se od siječnja 2020. godine povećaju koeficijenti za djelatnike dječjeg vrtića u visini od 7 posto, istaknuo je Ramić.
Osim povećanja koeficijenta, djelatnicima u vrtiću će se isplatiti i godišnje nagrade za božićne blagdane, odnosno božićnica, kao i regres za godišnji odmor i darove za dijete mlađe od 15 godina do visine neoporezivog iznosa.
- Najbitniji su komunalna i infrastrukturna izgradnja kako bi se stvorili uvjeti za investicijska ulaganja i otvaranje novih radnih mjesta.
Za to su nam potrebne i državne mjere i poticaji kako bi se statistika našeg prirodnog prirasta okrenula ili barem neutralizirala u sljedećim godinama, zaključio je Ramić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno