Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Volonterska ruka u rukama Pere Varović

05.12.2019. 15:26


Međunarodni dan volontera, koji se svake godine obilježava 5. prosinca, Volonterski centar Zadar obilježio je jučer tradicionalnom svečanom dodjelom županijskih priznanja volonterima, kako bi se na lokalnoj razini prepoznalo i nagradilo osobe i organizacije koji su se svojim volonterskim radom i angažmanom posebno istaknuli u zajednici.
U nazočnosti brojnih volontera, te predstavnika Grada Zadra i Zadarske županije, na svečanosti u predvorju Kneževe palače uručene su nagrade "Volonterska ruka" koje se kao i svake godine dodjeljuju u dvije kategorije – za najistaknutijeg volontera i najistaknutiju organizaciju.


Duh volonterstva trebao bi biti u svima nama
Ove je godine nagrada "Volonterska ruka" za najistaknutijeg volontera otišla u ruke Peri Varović, volonterki Udruge Nada – za suzbijanje zlouporabe droga i pomoć obitelji ovisnika. Pera Varović svojim dugogodišnjim predanim volonterskim angažmanom u ovoj udruzi ostavila je veliki i neizbrisiv trag pomažući u brojnim aktivnostima – od organizacije predavanja, tribina, okruglih stolova, posjeta terapijskim zajednicama, a posebno pružanjem svesrdne podrške članovima obitelji ovisnika.
Dobitnik nagrade "Volonterska ruka" za razvoj volonterstva, kao organizator volontiranja na području Zadarske županije za 2019. godinu je Udruga mladih Ahimsa. Ova udruga, kako se navodi u obrazloženju nagrade, promijenila je i aktivirala brojne volonterske programe, između ostalih u Udruzi za Down sindrom, Domu za odgoj djece i mladih Zadar, Zadarskom azilu, te Domu za starije i nemoćne Zadar. Udruga okuplja veliki broj volontera koji kontinuirano volontiraju u različitim organizacijama i trude se educirati svoje volontere i brinuti o njihovom razvoju.
Kako je na svečanosti istaknula zamjenica zadarskog gradonačelnika Jagoda Surać volonterstvo je temelj zajednice, a osnivanjem Volonterskog centra Zadar poboljšana je kvaliteta življenja mnogim skupinama stanovništva kojima brojni volonteri pomažu pružanjem različitih usluga.
– Duh volonterstva bi trebao biti u svima nama, i dok se u predbožićno vrijeme mnogi uključuju u volonterske akcije, nekima je to način življenja tijekom cijele godine, istaknula je Jagoda Surać i iskazala poštovanje svima koji svoje slobodno vrijeme nesebično dijele s drugima kako bi im pomogli i olakšali život.
Zamjenik zadarskoga župana Šime Mršić naglasio je kako je volonterstvo prisutno na zadarskom području oduvijek, no kako je osnivanjem Volonterskog centra Zadar 2013. godine dobilo još izraženije mjesto u životu lokalne zajednice.
– Čestitke i pohvale svim dobitnicima nagrada koji su najpožrtvovaniji među kolegama volonterima, kazao je Mršić.


Nominirani volonteri
Ostali nominirani volonteri su: Zoran Šterger za svakodnevnu pomoć pri dostavi obroka starijim i nemoćnim sugrađanima na Poluotoku, Anamarija Ivković za važan doprinos volonterstvu kroz različite humanitarne kreativne aktivnosti u Domu za odrasle osobe Sveti Frane Zadar u koje uključuje i svoje učenike, te pružanje grafičkih rješenja za aktivnosti Doma, Marko Džaja za doprinos radu Udruge za osobe s intelektualnim teškoćama "Svjetlo" i njihovim korisnicima kroz individualni pristup čime je utjecao na poboljšanje kvalitete njihova rada i života, Ljerka Paleka za promicanje volonterstva u lokalnoj zajednici kroz sudjelovanje u radu Udruge "Pozitiva senior" kroz vođenje kreativnih radionica i nesebičan trud, Jakov Vrančić za promicanje volonterstva u lokalnoj zajednici kroz sudjelovanje u radu Udruge za Down sindrom, te za nebrojene aktivnosti koje priprema i provodi u Zadarskom azilu, Petra Rundek Vrdoljak za izuzetan doprinos korisnicima i zaposlenicima Udruge Cinaz kroz nesebično dijeljenje svojih znanja i vještina za dobrobit drugih, Bruna Bišćan za važan doprinos volonterstvu u pružanju poticaja i motivacije učenicima za volontiranje, te aktivan pristup u organizaciji i provedbi manifestacije 3. Zadarski MS đir, i Josipa Romić za izuzetan doprinos volonterstvu putem uključivanja, organiziranja i koordiniranja volontera i programa u Udruzi za Down sindrom Zadar, Domu za odgoj djece i mladeži Zadar, Zadarskom azilu, Crvenom križu.




Istaknuti organizatori volontiranja
Nominirani za organizatore volontiranja su: Društvo oboljelih od multiple skleroze Zadarske županije za uključivanje volontera u rad njihova programa, čime izravno utječu na podizanje svijesti o multiploj sklerozi i poboljšanju kvalitete života oboljelih, Hrvatska udruga leukemije i limfomi podružnica Zadar za izuzetan doprinos volonterstvu putem organizacije različitih volonterskih aktivnosti, nesebično pružajući pomoć osobama oboljelima od hematoloških bolesti, Udruga slijepih Zadarske županije za uključivanje volontera u rad udruge što ima pozitivan utjecaj na promicanje volonterstva i podizanje svijesti videće populacije prema slijepim osobama i njihovim potrebama, Obrtnička škola Gojka Matuline Zadar za izuzetan doprinos promicanju volonterstva putem uključivanja učenika u humanitarnu akciju "Matulinina srca" s ciljem uređivanja ustanova korisnika socijalne skrbi u Zadarskoj županiji, Udruga osoba s intelektualnim teškoćama za značajan volonterski angažman u lokalnoj zajednici s naglaskom na zaštitu i promicanje prava osoba s intelektualnim teškoćama i Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića Zadar za važan doprinos promicanju volonterstva putem uključivanja učenika i zaposlenika u volonterske aktivnosti.
Nagradu "Volonterska ruka" su već tradicionalno osmislili i izradili volonteri učenici zadarske srednje Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn.
Istaknimo još kako je odluku o dobitnicima nagrade donijelo Vijeće Volonterskog centra Zadar, sastavljeno od članova iz javnog sektora kao i iz organizacija civilnog društva.
Inače, Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila je još 1985. godine 5. prosinca Međunarodnim danom volontera kako bi se aktivnosti volontera i njihov rad učinili vidljivima na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini, ali i poticalo volonterstvo kao dobrovoljan i besplatan rad na dobrobit zajednice i društva u cjelini.