BUTKOVIĆ: Zadarska Lučka kapetanija jedna je od najboljih u Hrvatskoj

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
BOLJI UVJETI - Ministar mora otvorio novo sjedište Lučke kapetanije u Gaženici
Naše je Ministarstvo uložilo dodatna sredstva za opremu prostora, a zahvaljujem i Županijskoj lučkoj upravi te svima koji rade na tome da prepoznamo značaj Lučke kapetanije kao jedne od najvažnijih institucija na hrvatskom Jadranu, istaknuo je Butković
Zvonko KUCELIN
Lučki kapetan Alen Rukavina i ministar Oleg Butković položili su vijenac u more povodom blagdana sv. Nikole

Nakon prvog kruga unutarstranačkih izbora u ožujku ove godine te drugog 22. studenog, lokalni HDZ sutra bira članove Županijskog odbora. Osim njih, u nedjelju se biraju i izaslanici za Opći Sabor stranke u Zagrebu.
S obzirom da HDZ unutarstranačke izbore više ne provodi po delegatskom modelu, već po sustavu jedan član jedan glas, izbori se održavaju u sjedištu stranke u Medulićevoj ulici, a ne u hotelu Donat kao što je bilo na prošlim izborima u stranci. Tako će novo članstvo Županijskog odbora birati izaslanici za županijsku skupštinu izabrani još 22. studenog kada se biralo rukovodstvo Gradskog i Županijskog odbora.
Naime, Županijski odbor broji 34 člana kojih će birati 273 izaslanika. Svi članovi stranke koji žele ući u ŽO morali su za kandidatutu prikupiti 14 potpisa. No, ovdje treba napomenuti kako je petero članova Županijskog odbora već izabrano na izborima u studenom, a to su predsjednik i četvorica potpredsjednika: Božidar Kalmeta kojemu je članstvo nedavno povjerilo još jedan mandat na čelu ŽO-a, te potpredsjednici Josip Bilaver, Božidar Longin, Milivoj Kurtov i Jure Fabijan.
Zbog izbora u zahtjevnoj epidemiološkoj situaciji, glasovanje će biti omogućeno čitavog dana do sedam sati navečer, zbog čega će rezultati biti poznati tek u ponedjeljak.Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković na trajektnom terminalu luke Gaženica otvorio je nove prostore Lučke kapetanije Zadar, nakon čega je s državnim tajnikom Josipom Bilaverom, županom Božidarom Longinom i gradonačelnikom Brankom Dukićem, povodom bagdana svetog Nikole, položio vijenac u more za sve poginule pomorce.

Ministar Butković istaknuo je da je došao obići nove prostore jedne od najvećih i najboljih lučkih kapetanija u Hrvatskoj koja ima i najveći broj intervencija te je dobro da se sada sve nalazi na istom mjestu u ovako funkcionalnim prostorima.
- Lučkom kapetanu, svim djelatnicima Lučke kapetanije i svim pomorcima čestitam blagdan zaštitnika pomoraca i zahvaljujem na njihovom doprinosu u ovoj teškoj godini, kao i svih ovih godina u njihovu svakodnevnom radu traganja, spašavanja i intervencija. Zahvaljujem se i Županiji i Gradu Zadru s kojima smo imali plan preseljenja Lučke kapetanije. Naše je Ministarstvo uložilo dodatna sredstva za opremu prostora, a zahvaljujem i Županijskoj lučkoj upravi te svima koji rade na tome da prepoznamo značaj Lučke kapetanije kao jedne od najvažnijih institucija na hrvatskom Jadranu, istaknuo je Butković, napominjući kako je ove godine, uz turizam, i pomorski sektor bio pogođen.

Elektronski upisnik brodova

- U tom smo dijelu napravili nekoliko krupnih stvari kako bismo olakšali našim pomorcima, prvenstveno pri repatrijaciji budući da smo predsjedali Vijećem Europske unije. Radili smo to i u koordinaciji s ostalim članicama EU-a, a ono što je najbitnije, produljili svjedodžbe i sve ostale dokumente kako u ovo vrijeme ne bi trebali ići u dodatna ulaganja i dolaziti u Lučku kapetaniju i ostale ustanove. Jednako tako, dali smo im i uputu o ona 183 dana, što je vrlo važno jer se odnosi na oslobođenje od poreza na dohodak, budući da neki pomorci nisu mogli otići na brod i imati vrijeme u plovidbi da bi mogli ostvariti ta potrebna 183 dana, naglasio je Butković.
Ministarstvo je ove godine prvi put uvelo i elektronski upisnik brodova, što je velik korak naprijed, a dobra je suradnja na području digitalizacije ostvarena i s Ministarstvom pravosuđa i Financijskom agencijom, sve s ciljem kako bi olakšala rad pomorcima i svima koji rade na upisu brodova.

52 milijuna kuna za stipendije

- Znali smo da će sezona biti vrlo teška i da treba olakšati i privući ljude na Jadran te u tom smislu i nastavljamo s daljnjom digitalizacijom. Ministarstvo je dosad uložilo 52 milijuna kuna u stipendiranje srednjoškolaca, studenata i vježbenika, a jučer sam potpisao tri milijuna kuna stipendija. Nastavljamo i s potporama u edukaciji i obrazovanju naših budućih pomoraca. Tu je i renesansa na hrvatskom Jadranu, ulaganja u luke preko milijardu kuna, uglavnom iz europskih fondova, ali udružujući i državna sredstva. Nikad se nije gradilo kao danas i ulagalo u luke, lukobrane i rive. Budući da je prvi takav europski projekt bio ovdje u Tkonu, čestitam županu i ravnatelju Županijske lučke uprave na tom projektu. Pripremaju se i drugi projekti, pomorska smo zemlja i pripremao i covid fond za buduće velike perspektive kako bi ovakvi i slični projekti bili financirani i u budućem razdoblju, poručio je na kraju ministar, dodajući kako je naša zemlja pomorska, pa je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture svjesno svoje uloge i u edukaciji pomoraca.

Bolja usluga pomorcima

Lučki kapetan Alen Rukavina napomenuo je kako je cilj preseljenja bolje funkcioniranje Lučke kapetanije Zadar, kao i bolja usluga pomorcima koji sada u Gaženici mogu dobiti sve usluge na jednom mjestu.
- Druga je važna stvar što je naša posada brodova dosad bila dislocirana od nas, a sada se u vrlo kratkom vremenu od tri minute može ukrcati na svoja plovila i započeti s misijom spašavanja i pružanja pomoći stanovnicima Zadarske županije, kazao je Rukavina, napominjući kako zgrada Male kapetanije na Poluotoku i nakon iseljenja ostaje u njihovom posjedu.
Nakon otvaranja novog sjedišta, ministar Butković isplovio s delegacijom Grada i Županije brodom Lučke kapetanije te je položio vijenac za sve poginule i nestale pomorce, uz blagoslov svećenika don Josipa Lenkića.


Longin: Naši će pomorci imati uslugu kakvu nema nitko

Zahvaljujući se na dolasku ministru Olegu Butkoviću, državnom tajniku Josipu Bilaveru te generalnom vikaru Zadarske nadbiskupije don Josipu Lenkiću, zadarski župan Božidar Longin naglasio je kako naši pomorci sada na jednom mjestu imaju sve potrebne usluge.

- Pod istim krovom su Jadrolinija, Lučka kapetanija, Lučka uprava, Pomorska i Granična policija te svi važni faktori koji znače jako puno za jednu ovakvu modernu luku koja je prošle godine dobila prestižnu nagradu za najbolju luku na svijetu. Imamo novi centar koji pokriva cijeli prostor cijele Lučke uprave i kamerama je sve pokriveno 24 sata. Raduje me da će naši građani i pomorci imati dobru uslugu, možda onakvu kakvu nema nitko u Hrvatskoj, istaknuo je župan.


Longin: Naši će pomorci imati uslugu kakvu nema nitko

Zahvaljujući se na dolasku ministru Olegu Butkoviću, državnom tajniku Josipu Bilaveru te generalnom vikaru Zadarske nadbiskupije don Josipu Lenkiću, zadarski župan Božidar Longin naglasio je kako naši pomorci sada na jednom mjestu imaju sve potrebne usluge.
- Pod istim krovom su Jadrolinija, Lučka kapetanija, Lučka uprava, Pomorska i Granična policija te svi važni faktori koji znače jako puno za jednu ovakvu modernu luku koja je prošle godine dobila prestižnu nagradu za najbolju luku na svijetu. Imamo novi centar koji pokriva cijeli prostor cijele Lučke uprave i kamerama je sve pokriveno 24 sata. Raduje me da će naši građani i pomorci imati dobru uslugu, možda onakvu kakvu nema nitko u Hrvatskoj, istaknuo je župan.


»Važna stvar što je naša posada brodova dosad bila dislocirana od nas, a sada se u vrlo kratkom vremenu od tri minute može ukrcati na svoja plovila i započeti s misijom spašavanja i pružanja pomoći stanovnicima Zadarske županije
Alen Rukavina, zadarski lučki kapetan

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno