Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

DOBROTA NA DJELU Topla odjeća ugrijat će srca pacijenata

06.12.2020. 10:15


Matija Lončar, potaknuta teškom epidemiološkom situacijom koja uvelike utječe i na gospodarsku, odlučila je pokrenuti humanitarnu akciju kako bi se pomoglo onima kojima je posebno teško, pacijentima Psihijatrijske bolnice Ugljan.
Prikuplja se odjeća i obuća kako bi pacijenti osjetili toplinu u nadolazećim ledenim danima, ali kako bi se i njihovo srce ugrijalo zbog dobrote i brige drugih ljudi.


Vrijeme darivanja
– Ako imate odjeće koja je očuvana i netko bi ju mogao koristiti, moći ćete to donijeti u simboličnom vremenu darivanja, od Svetog Nikole (6. prosinca) do Svete Lucije (13. prosinca) od 10 do 12 h i od 17 do 19 h u Dom u Sutomišćici, iznad Caffe bara Jadran, i ostaviti na predviđenom mjestu. Važno je da je odjeća čista i bilo bi dobro da je topla. Potrebno je i donje rublje, posebno čarape, pozvala je Lončar i dodala da mještani mogu donijeti i posteljinu, deke i prekrivače.
Dobrodošle su i higijenske potrepštine, šamponi, sapuni, paste za zube, britvice, pjene za brijanje, vlažne maramice i slično. Osim Doma, moguće je donijeti svoj doprinos i u trgovinu »Bure« u Sutomišćici gdje se prikupljaju i novčane donacije.
– U dogovoru s nadležnim osobljem Psihijatrijske bolnice Ugljan, kupit će se potrepštine koje su potrebne korisnicima, ovisno o svoti novca koja se skupi, kazuje Lončar o planovima.
Također ističe kako je ovo doba godine kada svi volimo malene znakove pažnje, a ovim ljudima, koji žive u drukčijim i težim uvjetima, to još više znači.
– Potičem sve, a posebno stanovnike otoka Ugljana, da se odazovu te da pomognu na način koji im najviše odgovara jer je svaki doprinos dragocjen, zaključuje Lončar.


Socijalna osjetljivost
Matija Lončar je apsolventica socijalnog rada, stoga ne iznenađuje njena socijalna osjetljivost i velika želja da pomogne.
Valja naglasiti kako zbog nepovoljne epidemiološke situacije ne može organizirati akciju u Zadru, već samo na otoku Ugljanu.
– Dakako, ako je netko voljan sudjelovati u organiziranju u Zadru, to bi bilo odlično. Dogovorili bismo se za slanje na otok i potom otpremanje u bolnicu, dodaje Lončar.
Osvrt na humanitarnu akciju dao je i ravnatelj Psihijatrijske bolnice, Mladen Mavar, koji objeručke prihvaća donacije budući da je potpuna briga o bolesnicima oslonjena na njihova sredstva.
– Nema neke službene akcije prikupljanja odjeće i higijenskih potrepština za našu bolnicu, a u kojoj smo mi nositelji i inicijatori akcije. Povremeno se pojedine grupacije, udruge i pojedinci samovoljno organiziraju i doniraju bolnici. Ja kao ravnatelj, a poznavajući situaciju s našim bolesnicima koji nemaju novčanih primanja, koji obitelj ili nemaju ili ih ne posjećuje te moramo od naših sredstava kompletno o njima brinuti, uvijek prihvaćam takve donacije, zaključuje Mavar.




»Povremeno se pojedine grupacije, udruge i pojedinci samovoljno organiziraju i doniraju bolnici. Ja kao ravnatelj, a poznavajući situaciju s našim bolesnicima koji nemaju novčanih primanja, koji obitelj ili nemaju ili ih ne posjećuje te moramo od naših sredstava kompletno o njima brinuti, uvijek prihvaćam takve donacije«
Mladen MAVAR