Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Njegovo smrdljivo visočanstvo – češnjak

05.12.2020. 10:14


 
U kultnom Balu vampira Romana Polanskog nepregledni vijenci biloga luka iliti češnjaka štitili su uboge transilvanijske seljake od grofa Drakule nikad sitoga krvi mlađahnih kćeri. Egipatski faraoni su ga obvezno nosili na svoja zagrobna putovanja, a grčki olimpijci ga koristili kao stimulans pred natjecanjima. Rimski legionari su njime poticali snagu i hrabrost, a možda čak umanjivali i izbijanje infekcija kod ranjavanja. Na legendarnoj Tabuli Smaragdini ili Smaragdnoj ploči na kojoj je navodno sam egipatski bog Tot iliti grčki Hermes, odnosno Hermes Trimegistos, uklesao hermetički alkemijski tekst, a koji mi znamo samo iz prijepisa, nalazilo se i njegovo veličanstvo češnjak. S nama je dakle tisućljećima, poput mitske panaceje i neizostavnog sastojka naše prehrane, da nas liječi, štiti od zlih duhova, vampira i uroka. A, kad treba s nama je i za podizanje libida, pa se priča da su ga baš zbog ove intrigantne sposobnosti svojedobno izbacili iz prehrane nekih samostana.


​Simbol dalmatinske kuhinje
Mala lukovica koja se sadi ručno, česan po česan, plitko u zemlju u kasnu jesen i rano proljeće zaštitni je znak naše dalmatinske kužine, a starinski upleteni vijenci od bilog luka jedan od simbola Ravnih kotara. Malo je biljaka koje su poput češnjaka prošle toliko ekspertiza modernih nevjernih Toma iliti naših znanstvenika. I svaki puta bi dobivala najviše ocjene i od najstrožih znanstvenih laboratorija, otkrivajući malo pomalo sve više od svog blagotvornog obilja. Upravo su čudesni ti nizovi spojeva koje sadrži, pa se čini da kombinacije tih sinergija sve usmjerene na našu dobrobit. Još je Plinije Stariji naveo čak 61 primjenu češnjaka u liječenju različitih bolesti. Alliin, allicin, allixin, allyl polysulfides (APS), diallyl sulfide (DAS),su na početku niza od 16 sumpornih spojeva koje sadrži, zaslužnih za mnoge ljekovite učinke, ali i za onaj vonj od kojeg neke nježnije dušice zaziru. Sjemenke češnjaka sadrže vodu, bjelančevine, masti, ugljikohidrate i vlakna. A od minerala natrij, kalij, magnezij, kalcij, fosfor, sumpor, selen, mangan, željezo i bakar. Među vitaminima su E, B1, B2, B3, C te karoten. Međutim, glavnu zdravstvenu vrijednost daje mu biljni antibiotik – alicin.


​Brojne korisne uloge
Češnjak štiti krvne stanice i žile od upalnih i oksidativnih procesa. Oštećenje krvnih žila visoko reaktivnim molekulama kisika je ključni faktor koji povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, uključujući infarkt i arterosklerozu. Češnjak također utječe na razinu triglicerida i kolesterola u krvi. Osim toga što štiti naše krvne sudove od začepljenja, češnjak sprečava stvaranje krvnih ugrušaka, zahvaljujući jednom posebnom sastojku koji se zove ajoen.
Vrlo impresivna je sposobnost bijelog luka u smanjenju krvnog tlaka. Pretpostavlja se da alicin u sastavu češnjaka blokira aktivnost angiotensina, što sprečava nepoželjnu kontrakciju krvnih žila i rast krvnog tlaka. Ljekovito djelovanje češnjaka na kardiovaskularni sustav je također povezano sa visokim sadržajem vitamina C, vitamina B6, selena i mangana.
Jedna moja prijateljica se nažalost morala svojedobno nositi s rakom kože. Liječnici su napravili svoj dio, odstranili kancerogeno tkivo i navalili s kemoterapijom. A ona je u međuvremenu navalila s velikim unosima češnjaka tako da i dan danas, nakon 15 godina, njezin dah podsjeća na tu nemilu avanturu. Iako liječnička prognoza nije bila naročito ružičasta, ona danas živi potpuno zdrava. I nimalo joj nije žao što su liječnici oko nje u »padali nesvijest«, od paklenog vonja što ga je širila oko sebe. Da, češnjak je antikancerogen za niz zločudnjaka, kako onih koji se pojavljuju na organima, tipa grlo ili debelo crijevo, tako i onih vrsta koji su na staničnim razinama, kao leukemija.




​Antibakterijska i antivirusna svojstva
Antibakterijska i antivirusna svojstva češnjaka su već dobro znana, pa ga koristimo za alergije, kašalj, dijabetes, visoki tlak, kolesterol, zubobolju, proljetni umor, imunitet, bradavice, upale kože i sluzokože, sinusa i niz drugih manjih i većih tegoba. No, vodite računa o onome što dojavljuju iz znanstvenih laboratorija o novim vrstama bakterija, i kako upravo na svojoj koži eksperimentiramo, na žalost i virusa. Svako malo iskrsne još poneka bakterija za koju se naša mala rajska glavica pokaže kao pravi penicilin. To radi bakterijama. Za viruse, nije loše to što ova lukovica »diže« imunitet, ako već direktno ne može utamaniti tu gadnu beštiju.
Jedan stari likovnjak, duboki štovatelj svih bića i čudesa ovoga našeg svijeta i fanatični štovatelj libida kao našeg mosta u vječnost, vazda je u džepu svoga kaputa ili hlača nosio glavicu češnjaka i malo pomalo je zgrickao kroz dan. Doživio je osamdeset i neku i otputovao u snu bez i jedne mučne boljetice. Ako ste dakle u fazi da razmišljate o tome kako je krajnje vrijeme da promijenite ploču i počnete živjeti zdravo i još samo dvojite o načinu predlažem vam iz sveg srca – put češnjaka! Vaše je samo da ga svakog dana blagujete, po mogućnosti svježeg i nekuhanog, izniklog iz naše blagoslovljene crljenice. Sa salatom, blitvicom i špinatom, svježim sirom i maslinovim uljem, ribom, dagnjama, škampima ili mesom. Sve ostalo učinit će taj mali bili čudotvorac i hram vašeg bića će opet zasjati punim sjajem.