Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

SVI U SAMOIZOLACIJI Odgođeni ogledi s Cedevitom Olimpijom, Šibenkom i Cedevitom Junior

05.12.2020. 09:00


Košarkaši Zadra ipak će još morati neko vrijeme pauzirati od utakmica jer im im se u svlačionicu uvukao ‘nesretni’ koronavirus. Zbog toga je umjesto današnjeg sraza u Krešinom domu s Cedevitom Olimpijom u 9. kolu ABA lige cijela momčad sa stručnim stožerom morala u samoizolaciju pa su im analogno zamrznute i ostale predviđene obveze u narednih pet dana. Tako se u nedjelju neće igrati protiv Šibenke na Baldekinu u sklopu 12. kola HT Premijer lige kao što se neće zbiti za srijedu predviđeno gostovanje kod Cedevite Junior u osmini finala Krešinog kupa. Iz kluba je shodno toj (ne)prilici stiglo šturo priopćenje da se zbog novog slučaja zaraze Covidom-19 u njihovoj momčadi odgađaju sljedeće tri utakmice. Saznanje o tome je stiglo nakon što su se igrači i stručni stožer testirali uoči gostovanja Ljubljančana i neslužbeno se može saznati da nije samo riječ o jednom slučaju kako se navodi u priopćenju, no bez obzira na broj zaraženih nužnost je nalagala da se privremeno obustavi svaka aktivnost na Višnjiku s optimističnom prognozom da će se ipak moći odigrati prva sljedeća utakmica nakon ove tri odgođene, a to je baš premijerligaški derbi u Draženovom domu protiv Cibone zakazan 11. prosinca. Zanimljivo da je ovo prvi put u svim natjecanjima ove sezone da su za odgodu neke utakmice »krivci« Zadrani. U regionalnoj ligi su odgode protiv Budućnosti i FMP-a išle zbog zaraženih u njihovim redovima dok je dosad jedina odgođena utakmica u domaćem natjecanju, ona sa Sonik Puntamikom, obustavljena zbog propisane samoizolacije članovima mlađeg zadarskog prvoligaša. Ali, slabu će utjehu u tim podacima naći na Višnjiku kojima će se, u najboljoj teoriji ako više ne bude odgoda (u što je teško povjerovati), sve ove odgođene utakmice natiskati u raspored s ostalim predviđenim obvezama za prosinac i siječanj. Naravno, u situaciji kad se mora kazati: »kako svima ostalima tako i nama« nema previše prostora za kukanje, ali će zato biti zanimljivo vidjeti kako će se uspjeti Mršićevi štićenici snaći u tom više nego izazovnom zgusnutom ritmu. A tom izazovu će se pak moći posvetiti nakon nadamo se što skorijeg razgrtanja korona oblaka koji su se ovih dana nadvili nad kupolom Krešine dvorane.


Krnje 12. kolo HT Premijer lige
Teško je više i pamtiti kad su to posljednji put košarkaši Zadra istrčali na abaligaški teren. Prošlo je skoro mjesec dana od 7. studenoga kad je Mršićeva momčad gostovala kod Partizana. Nakon te utakmice 6. kola uslijedile su odgode s Budućnosti u 7. kolu (novi termin – 23. prosinac), pa s FMP-om u 8 kolu (novi termin – 5. siječnja), a sada je i 9. kolo s Cedevitom Olimpijom prebačeno za neki drugi još uvijek nepoznati termin. Zanimljivo da osim te utakmice, sve ostale 9. kola ABA lige se igraju. To pak nije slučaj s HT Premijer ligom s njenim krnjim 12. kolom u kojem će se za vikend odigrati tek dva ogleda, onaj današnji između Sonik Puntamike i Škrljeva te sutrašnji između Zaboka i Cibone. Virus se nažalost probio osim u svlačionicu na Višnjiku i u redove Gorice, Alkara i Hermes Analitice, pa su odgođene utakmice Split – Gorica, Furnir – Alkar i Hermes Analitica – Vrijednosnice Osijek.


Košarkašice ponovno u Rigu, košarkaši u Ankaru
MUENCHEN – Upravni odbor Europskog ogranka Međunarodnog košarkaškog saveza (FIBA) u petak je donio odluku o domaćinima turnira tijekom kojih će biti odigrana posljednja dva kvalifikacijska kola za odlazak na EuroBasket košarkašica 2021., odnosno košarkaša 2022. godine. Hrvatske košarkašice će plasman na EuroBasket pokušati izboriti početkom veljače u Rigi, dok će košarkaši, koji su s četiri pobjede iz isto toliko nastupa još prošlog tjedna osigurali plasman na europsku smotru u drugoj polovici veljače ponovno u Tursku, ovoga puta u Ankaru.
Naše košarkašice su sredinom studenoga već boravile u Rigi gdje su ostvarile pobjedu protiv Sjeverne Makedonije te poraz od Latvije, one će 4. veljače igrati protiv Njemačke, a dva dana poslije još jednom protiv Sjeverne Makedonije. Uoči tih dvoboja Hrvatska s Njemačkom dijeli prvo mjesto na ljestvici skupine I s tri pobjede i jednim porazom, slijedi Latvija sa po dvije pobjede i poraza, dok je na dnu Sjeverna Makedonija s četiri poraza. Plasman na EuroBasket koji bi se trebao održati u Francuskoj i Španjolskoj od 17. do 27. lipnja izborit će prve dvije ekipe iz skupine, a Hrvatskoj je za osiguranje prolaska potrebna jedna pobjeda.
Košarkaši su prije pet dana pobjedom protiv Švedske u Istanbulu osigurali jedno od prva tri mjesta u svojoj skupini D koja vode na EuroBasket koji će se održati u Njemačkoj, Italiji, Češkoj i Gruziji od 1. do 18. rujna 2022., a 20. i 22. veljače sljedeće godine očekuju ih susreti protiv Nizozemaca i Turaka u Ankari. Te utakmice više će značiti našim suparnicima s obzirom da se bore za osiguranje jednog od prva tri mjesta u skupini koja vode na EuroBasket. Trenutačno je Hrvatska vodeća s omjerom 4-0, slijedi Nizozemska sa 2-2, dok su Belgija i Turska na diobi trećeg mjeta sa 1-3. (h)




Odgođena i utakmica Jazine Arbanasi – Cedevita Junior
Sudbinu prve momčadi s Višnjika nisu uspjeli izbjeći ni članovi druge momčadi, Jazina Arbanasi, gdje se većina igrača morala također podvrgnuti samoizolaciji. Shodno tome odgođena je njihova utakmica 8. kola Prve lige protiv Cedevite Junior koja se trebala igrati danas na Višnjiku.