Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Val dobrote širi se gradom

05.12.2020. 09:27


Štićenici zadarske Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Svjetlo jučer su na Narodnom trgu prezentirali svoje radove. Vrijedne ruke štićenika stvorile su boriće, kuglice, anđelčiće, heklane figurice te još mnoštvo božićnih ukrasa. Prikupljali su donacije kako bi refundirali utrošeni materijal, a građani su radosno prilazili štandu. Štićenici kažu da su jako sretni kada nešto naprave, ponosni su i zadovoljni.


Socijalna uključenost
– Promoviramo i našu udrugu, senzibiliziramo javnost i ukazujemo na potrebe osoba s intelektualnim poteškoćama, kazuje Irena Palčić, predsjednica udruge Svjetlo, dodavši kako surađuju s drugim udrugama i tako šire val dobrote.
Udruga Svjetlo Zadar je udruga osoba s intelektualnim teškoćama koja provodi program poludnevne skrbi van obitelji za osobe s intelektualnim poteškoćama nakon završenog programa i obrazovanja.
Program »Naši mali gušti«, poludnevni boravak za osobe s intelektualnim teškoćama, traje od 1.6.2020. do 31.5.2023., sufinancira ga Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a partneri su Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Zadra i Centar za socijalnu skrb Zadar.
Opći cilj je podizanje kvalitete života i socijalne uključenosti te prevencija institutionalizacije osoba s intelektualnim teškoćama u Zadarskoj županiji. Osim toga, organizira se poludnevna, izvaninstitucijska skrb kroz poludnevni boravak za osobe s intelektualnim teškoćama, osnažuje se te osobe za samostalan život u lokalnoj zajednici te se informira i senzibilira lokalna zajednica o stanju, kako mogućnostima, tako i potrebama tih osoba.


Radno-okupacijske aktivnosti
Dakle, poludnevni boravak je mjesto gdje se osobe s intelektualnim teškoćama okupljati, družiti, upoznavati nove ljude, kao i razvijati svijest o vlastitoj vrijednosti.
Pomoću raznih aktivnosti i radionica nastoji se očuvati njihova stečena znanja i vještine, razvijati nova te omogućiti lakše uklapanje u lokalnu društvenu zajednicu. Također, važno je da lokalna društvena zajednica pruži podršku i pokaže razumijevanje kako bi njihov život van institucija bio što ugodniji.
– Kroz uključenost korisnika u život lokalne zajednice mijenja se i njihova uloga u društvu i odnos društva prema njima, istaknuto je na letku udruge Svjetlo.
U poludnevnom boravku provode se radno-okupacijske aktivnosti koje omogućuju stjecanje novih vještina u likovno-kreativnom, keramičkom, informatičkom i glazbenom izražavanju, kao i stjecanje novih vještina u kulinarstvu, plesnom izražavanju, u sportu. Također, uključena je edukacija o osnovnim životnim potrebama, radna terapija na otvorenom tržištu rada, stjecanje novih znanja i vještina u radionici fotografije te kulturno-socijalizacijske aktivnosti.
– Rad s korisnicima u poludnevnom boravku uvelike dovodi do boljeg emocionalnog stanja korisnika, tako stvaraju pozitivnu sliku o sebi, zadovoljniji su, sretniji, hrabriji i sposobniji za samostalan život. S druge strane, sve to prenosi se na njihove obitelji koje se tako osnažuje, saznajemo od Ive Župan.




»Rad s korisnicima u poludnevnom boravku uvelike dovodi do boljeg emocionalnog stanja korisnika, tako stvaraju pozitivnu sliku o sebi, zadovoljniji su, sretniji, hrabriji i sposobniji za samostalan život«
Iva ŽUPAN