Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Dok je pacijent u bolnici nema izdavanja uputnica i recepata

Autor: Ljerka Bratonja Martinović

05.01.2010. 23:00
Dok je pacijent u bolnici nema izdavanja uputnica i recepata


Bolnice, da bi potrošile što manje novaca, prebacuju trošak pojedinih pretraga ili lijekova na teret HZZO-a, umjesto da ih plate iz svog proračuna
Zbog učestale prakse bolnica da od pacijenata koji su na bolničkom liječenju traže uputnice obiteljskog liječnika za pojedine bolničke pretrage ili lijekove na recept, HZZO je najavio da će oštro sankcionirati svaki takav slučaj. Očitovanje o takvoj praksi tražit će se i od samih pacijenata, a ovisno o tome čija se krivnja utvrdi, teretit će se ili bolničke ustanove, ili liječnici obiteljske medicine.
Bolnice se, naime, da bi potrošile što manje novca i ispostavile što više računa HZZO-u, služe različitim sredstvima. Jedno od njih je prebacivanje troška pojedinih pretraga ili lijekova na teret HZZO-a i primarne zdravstvene zaštite, umjesto da ih plate iz bolničkog proračuna. Tako se događa da hospitalizirani pacijenti, odnosno njihovi bližnji, za vrijeme dok se pacijent vodi u bolnici moraju donijeti uputnice za određene pretrage od obiteljskog liječnika, iako po zakonu pacijent kompletnu zdravstvenu skrb, uključujući sve pretrage, lijekove, pelene, pomagala, ima pravo i mora dobiti u ustanovi u kojoj je hospitaliziran. Umjesto da im bolnica to i osigura, pretrage nerijetko obave tek kad u bolnicu donesu “crvenu” uputnicu od svog liječnika, a i za lijekove se često moraju pobrinuti sami.
HZZO je kontrolom računa za bolničko liječenje utvrdio niz nepravilnosti. Obiteljski su liječnici na zahtjev bolnice pisali više uputnica za bolničko liječenje, iako se radilo o jednoj epizodi liječenja. Za vrijeme hospitalizacije propisivali su recepte za lijekove, pacijenti su u bolnici obavljali pretrage na “crvenu” uputnicu koju također izdaje obiteljski liječnik, a u ljekarni podizali lijekove na ponovljivi recept. Sve su to prekršaji koji spadaju u tešku povredu ugovora, i za koje HZZO ima pravo kazniti ugovorne obiteljske liječnike oduzimanjem dijela glavarine, u iznosu od 3.000 do 9.000 kuna, odnosno raskidom ugovora.
Obiteljski liječnici ogorčeni su što su se ponovno našli na udaru zbog bolničkog sektora koji im nameće pravila igre.
– Nebrojeno puta imali smo slučajeve kad su pacijent ili njegova obitelj tražili lijek ili uputnicu dok su u bolnici. Bolnice to rade da bi smanjile potrošnju, jer usluge na uputnicu terete obiteljskog liječnika, iako ih on nije sam indicirao. Dobro je dok znamo da je pacijent u bolnici, ali što kad ne znamo, pita se jedna obiteljska liječnica koja je i sama primila upozorenje HZZO-a. Najčešće se, kaže, događa da bolnice neopravdano traže dodatne uputnice za ljude koji su hospitalizirani kod njih, a u drugoj ustanovi moraju obaviti neku pretragu ili zahvat, primjerice kardiokirurške dijagnostičke procedure, ugradnju pacemakera, stenta, žilnih proteza, i nakon toga se vratiti na oporavak u “matičnu” bolnicu. Isto tako, pacijenti dolaze svom liječniku po recept za stalnu terapiju za tlak dok su hospitalizirani na očnom odjelu, iako im je bolnica dužna osigurati sve potrebne lijekove.
– U tim slučajevima moramo odbiti dati pacijentu uputnicu ili recept ako znamo da je u bolnici, no oni nam često ne vjeruju da moramo tako postupiti, pa jednostavno prenesu karton drugom liječniku, kaže naša sugovornica.


Administracija počinje obračun


Kako su u većini slučajeva nepotrebno “štancanje” uputnica i recepata tražile same bolnice, zdravstvena će administracija obračunati i s njima. Ako se utvrdi da je pacijent za vrijeme bolničkog liječenja na traženje bolnice donosio svoje lijekove, trošak tih lijekova platit će bolnica. Ako je obitelj pacijenta u vrijeme hospitalizacije sama nabavila lijek u ljekarni na ponovljivi recept, izabrani obiteljski liječnik odgodit će propisivanje lijeka za onoliko dana koliko je pacijent proveo na bolničkom liječenju, što znači da mu ga do tada mora osigurati bolnica u kojoj je ležao.