Komunalnoj infrastrukturi osam milijuna kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
razanac
Velimir BRKIĆ
Ovogodišnji proračun Općine Ražanac planiran je na oko 12 milijuna kuna

Na području  Općine Ražanac će se u odnosu na proteklu 2009. godinu  ove godine osjetno više novca  usmjeriti u izgradnju i  održavanje komunalne infrastrukture. Naime, planeri ovogodišnjeg proračuna koji iznosi 12 milijuna kuna, za te su  namjene odredili 8 milijuna  kuna, ili 66 posto od svih proračunskih sredstava. Za tako  ambiciozan program od komunalne naknade i komunalnog doprinosa planira se prikupiti 1,1 milijun kuna, mjesnih samodoprinosa i to prvenstveno s osnove vodovodizacije 4 milijuna kuna, od  prodaje prirodnih bogatstava  milijun kuna te od potpora  države, županije, gradova fondova i Hrvatskih voda još 2,4  milijuna kuna.

Sanacija luka i lučica

Kada su u pitanju ulaganja  onda treba istaknuti da će se  najviše, točnije 3,3 milijuna  kuna, investirati u novu katastarsku izmjeru na cijelom  području općine Ražanac. Potom slijedi projekt odvodnje i  pročišćavanja otpadnih voda  za mjesta Ražanac, Rtina,  Ljubač i Ljubački Stanovi gdje  će se transferirati milijun kuna. Na trećem su mjestu luke i  lučice u Ražancu, Rtini,  Ljupču i Ljubačkim Stanovima u čiju će se sanaciju i  izradu projektne dokumentacije izdvojiti 600.000 kuna. Za  izgradnju mrtvačnice u Rtini i  Ražancu te za uređenje površina unutar i izvani groblja u  Ražancu, Rtini, Ljupču, Krnezi, Radovinu i Jovićima planira se usmjeriti 400.000 kuna.  Isto toliko novca biti će izdvojeno iz proračuna za izradu urbanističkih planova  uređenja i studija utjecaja na  okoliš za luku u Ražancu, za  gospodarsku zonu Vukovac te  za mjesta Rtinu, Ražanac,  Ljubač, Joviće i Ljubačke Stanove. Iznos od 350.000 kuna  izdvojiti će se za održavanje  javne rasvjete, potrošnju električne energije, ugradnju podzemnih elektrovodova, popravak dosadašnjih rasvjetnih  tijela i drugo vezano za elektrifikaciju u Ražancu i svih  njegovih sedam općinskih  mjesta.

Poticaji za  poljoprivrednike

Građenje i održavanje javnih površina u Podvršju, Jovićima i Krneze te uz to još  imenovanje ulica i trgova u  Ražancu, uređenje plaža i  obalnog pojasa u Rtini,  uređenje plaža, izrada projektne dokumentacije za zaobilaznicu i uređenje obalnog  pojasa u Ljupču te izgradnja  nogostupa Beretini-župna crkva u Radovinu stajat će  300.000 kuna.

Poljoprivrednike će se putem subvencija za nabavu sadnica višegodišnjih nasada  maslina i vinove loze poduprijeti sa 250.000 kuna. Izrada  projektne dokumentacije za  proširenje školskih zgrada i  izgradnju Dječjih vrtića u  Ražancu i Radovinu stajat će  200.000 kuna dok će isto toliko koštati zgrada društvenog  Doma u Podvršju. Za sanaciju  divljeg odlagališta na Škulića  glavici i izradu novog plana  gospodarenja otpadom transferirat će se 180.000 kuna. Sa  po 100.000 kuna popratit će se  pojedinačno održavanje ulica  i nerazvrstanih cesta, održavanje i popravak poljskih putova  i izradu projektne dokumentacije poslovnih zona. Na kraju kažimo da se iz proračunskog "kolača" za program  upravljanja komunalnim gospodarstvom i grobljima planira investirati 70.000 kuna, a  za izradu projektne dokumentacije za toliko željene športske dvorane u Radovinu i  Ražancu 50.000 kuna.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno