Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Simbolika kraljeva i njihovih darova

05.01.2011. 23:00
Simbolika kraljeva i njihovih darova


Misno slavlje u katedrali Sv. Stošije u Zadru na svetkovinu Bogojavljenja – Sveta Tri kralja predvodio je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić. Mons. Puljić je na početku svete mise blagoslovio puk blagoslovljenom vodom, a nadbiskupov tajnik don Dario Tičić je tijekom euharistije navijestio značajnije blagdane u godini. Srijeda Pepelnica je 9. ožujka i početak svetog korizmenog posta. Blagdan Uskrsa slavi se 24. travnja, 2. lipnja je blagdan Uzašašća Isusa Krista, a 12. lipnja je blagdan Duhova. Svetkovina Tijelova slavi se 23. lipnja. Prva nedjelja Došašća je 27. studenoga.
– U ovo vrijeme oko Božića osjećamo nešto osobito što se tiče pokreta. Kad razmišljamo o pastirima, kad je Bog došao, oni su se pokrenuli. Osobito spominjemo trojicu mudraca, kraljeva koji su također znakovima bili upućeni da se nešto osobito dogodilo u Betlehemu, najmanjem gradiću Judinom pa su se pokrenuli, kazao je nadbiskup u uvodnim riječima dodajući da su i vjernici pozvani pokloniti se malenom Isusu poput kraljeva.
– Ovih dana prateći čitanja koja nam je liturgija nudila u svezi s događajem Isusova rođenja, mogli smo osjetiti i doživjeti jedan povijesni događaj opisan onako kako su ga evanđelisti zabilježili i jedan otajstveni događaj koji izmiče našim zemaljskim očima, koji se može samo shvatiti otajstvom vjere. Svetkovina Bogojavljenja upravo to želi vidljivo i opipljivo pokazati. I ona kao i drugi dani Božića je svetkovina koja pokazuje sve u pokretu. U pokretu su pismoznanci dalekog Istoka, pastiri koji se odvažuju potaknuti glasom anđela poći pokloniti se Novorođenomu, jer otkada je Bog odlučio sići na zemlju i poći ususret ljudima i ljudi su krenuli prema njemu. Obilazeći ovih dana naše crkve u središtu pozornosti su jaslice koje rado pokazujemo našoj djeci i zajedno s njima vršimo isti onaj poklonstveni obred koji su učinili pastiri i kraljevi. Jaslice nam, naime, žele dočarati događanja koja su evanđelisti opisali. Tako uz Mariju i Josipa nalazimo skupinu pastira, ovce, vola i magarca, slamu, zvijezde i mudrace s Istoka. To vizualno uprizorenje ima svoju poruku i svoje značenje, rekao je mons. Puljić pojasnivši zatim značenje likova betlehemske štalice.
– Među likovima betlehemske štalice pastiri su najuočljiviji. Njihova je uloga jasno definirana: oni vode brigu za ispašu, hranu i vodu svoga stada; bdiju i čuvaju stado od opasnosti i vremenskih neprilika, a žive nomadskim životom. Druga skupina interesantnih biblijskih likova oko jaslica su mudraci s Istoka. Njih nazivamo i kraljevima. I oni se lijepo uklapaju u povijest i značenje jaslica. Nije ni bitno jesu li bili kraljevi ili mudraci. Oni objedinjuju svećeničku, kraljevsku i proročku dimenziju, a predstavljaju ljude koji znaju čitati znakove vremena. Posebice je uočljiv njihov broj i darovi koje donose. Broj tri tumači se kao “punina”, kao “zajedništvo”. Troje, ali zajedno, kao na primjer Presveto Trojstvo. U to troje skupljeni su starost, odraslost i mladost, prošlost, sadašnjost i budućnost, ili tri strane svijeta kojima se nadodaje ona strana prema kojoj su putovali, a to je Betlehem. To troje može objedinjavati također zoru, podne i sumrak ili, kako se najčešće govori, oni su predstavnici triju rasa ljudskih, pojasnio je nadbiskup.  Posebice su znakovita tri dara koje kraljevi donose: smirna, zlato i tamjan. Smirna upućuje na novo rađanje, čuva tijelo od raspadanja i simbol je preoblikovanja života. Zlato nije samo simbol bogatstva, nego je simbol onoga što izlazi iz dubine zemlje, kao najdublja tajna. Ono je i simbol prosvjetljenja. Treći dar, tamjan koji se upotrebljava u liturgiji simbolizira teško uhvatljivi zrak, dim i miris. Kao što se tamjan diže prema nebu, tako se dižu i molitve.


 IVAN PERKOVIĆ I ŠIME ŽILIĆ POSTAVLJENI U SLUŽBU AKOLITA


Bogoslovi Ivan Perković iz Klisa pored Splita i Šime Žilić iz Briševa su tijekom svete mise postavljeni u službu akolita. Ivan i Šime su tijekom obreda primili posudice s kruhom i vinom za slavljenje euharistije kako bi dostojno služili stolu Gospodnjem i stolu Crkve. Obojica su studenti pete godine Bogoslovije Ivan Pavao II. u Rijeci, koja je područni studij Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu.
– Po službi akolitata oni imaju udjela u službi Crkve, te mogu biti pomoćnici prezbiterima i đakonima. Neka im ova služba pratioca-akolita pomogne da budu svjesni onoga što rade, kako bi sutra kao đakoni i svećenici mogli učiti druge što sami vjeruju, te se sve više suobličavati otajstvu križa Gospodnjega. Neka Gospodin do kraja izvede ono što je započeo na njihovom krštenju, rekao je nadbiskup Puljić, uputivši čestitke Perkoviću i Žiliću, njihovim roditeljima, bogoslovnoj zajednici, župama iz kojih dolaze i Zadarskoj nadbiskupiji.