Za virski vrtić 1,4 milijuna kuna

Slika korisnika admin
Branko BOŽIĆ
Općina Vir ove će godine više sredstava izdvojiti za socijalu, školstvo, sport, kulturu

Općina Vir u ovu je godinu krenula s jednim od najvećih proračuna do sada. Riječ je o 42 milijuna kuna. To znači da će na prijedlog Općinske uprave s načelnikom Kristijanom Kapovićem na čelu pored većih investicijskih ulaganja iz proračunskog "kolača" ove godine više novca otići kulturi, socijali i sportu.

Za stipendije 335 tisuća kuna

Kad je po srijedi kultura onda se može zaključiti kako će se od 620.000 kuna planiranih, najviše 250.000 kuna isplatiti za ljetne manifestacije "Virsko ljeto". Iznosi od po 100.000 kuna otići će na račune domaćeg KUD-a "Sv. Ivan" te domaće muške klape "Vir". Znanstveni rad na daljnjem otkrivanju rodoslovlja Virskih obitelji biti će financiran s 50.000 kuna koliko će se izdvojiti i za doček naredne 2012. godine na otvorenome. Maškare i karneval popratit će se s 55.000 kuna dok će se Župnom uredu Sv. Jurja doznačiti 15.000 kuna za obnovu crkvenih objekata.

Što se tiče socijalne skrbi, pružanja pomoći te zbrinjavanja socijalno ugroženih osoba na području općine Vir kao i pružanja pomoći organizacijama i udrugama građana koje u svojim programima njeguju slične aktivnosti, planira se ukupno izdvojiti 1,2 milijuna kuna. Od toga 335.000 kuna usmjerit će se za stipendije i školarine kako najboljim i najdarovitijim studentima i učenicima tako i onima koji dolaze iz siromašnih obitelji.

U okviru pronatalitetne politike potpora majkama za nabavu opreme za novorođeno dijete kretat će se u visini od 250.000 kuna. Pomoć u novcu pojedincima i obiteljima imat će na raspolaganju 150.000 kuna, dok će se potpora udrugama građana i ustanovama među kojima je i DDK Vir kretati u iznosu od 50.000 kuna. Ostale naknade iz proračuna bit će isplaćene u iznosu od 25.000 kuna. U ovu kategoriju svrstana je i nabava sadnog materijala za građanstvo za što je planirano izdvojiti 350.000 kuna.

"Zec" dobiva sto tisuća kuna

Kad je u pitanju školstvo i obrazovanje virski općinski planeri za projektno-tehničku dokumentaciju izgradnje nove školske zgrade i školske sportske dvorane planirali su 900.000 kuna. Za izgradnju novog dječjeg vrtića odobreno je 1,4 milijuna kuna, a za financiranje postojećih aktivnosti ove iste ustanove izdvojit će se 1,6 milijuna kuna. Osnovnoj školi Privlaka za realizaciju zajedničkih programa doznačit će se 20.000 kuna dok će se s iznosom od 250.000 kuna sufinancirati javni prijevoz učenika.

Gradnja novih sportskih sadržaja kao i sportske aktivnosti također će biti izdašno popraćeni. Tako je za izgradnju kapitalnog projekta sportsko-rekreacijskog centra planirano milijun kuna. Po 200.000 kuna planira se usmjeriti na račun otočnog nogometnog kluba "Mornar" te boćarskom klubu "Vir". Lovačko društvo "Zec" bit će financirano sa 100.000 kuna.

Održavanje sportsko-rekreacijskih terena stajat će 150.000 kuna te će još toliko biti isplaćeno za potpore ostalim sportskim udrugama i manifestacijama.

Osim toga, Općina Vir kao rijetko koja jedinica lokalne uprave financira javne potrebe u zdravstvu na svom području. To će tijekom ove godine učiniti s iznosom od 830.000 kuna.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno