Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Zadar ostaje bez još jednog pedijatrijskog tima?!

05.01.2011. 23:00
Zadar ostaje bez još jednog pedijatrijskog tima?!


Ukoliko dr. Moković ne dobije produženje ugovora do kraja godine angažirat ćemo pedijatra, novog umirovljenika iz bolničkog sustava. Naime, on ima 65 godina te nema takvih prepreka kao što ima dr. Moković koji ima 70 godina. Imamo kontakte s dr. Josipom Mišulićem, specijalistom pulmologije kojeg ćemo nastojati angažirati, kaže dr. Kraljić


Iako je opće poznata činjenica kako grad Zadar pati od kroničnog nedostatka stručnog pedijatrijskog kadra, a postojeći timovi su preopterećeni te brojem pacijenata iskaču iz svih zakonskih okvira te tako sve teže obnašaju svoju dužnost i posao, HZZO, ali ni Ministarstvo zdravstva nemaju previše razumijevanja za te probleme, čime prvenstveno pokazuju nebrigu za najmlađe stanovnike, novorođene bebe te malu djecu predškolske dobi.
Zakonska zapreka
S obzirom da u mirovinu po slovu Zakona o zdravstvu mora poći jedan zadarski pedijatar iz razloga jer je navršio 70 godina života, Zadar ostaje bez još jednog neophodnog pedijatrijskog tima. U posljednje vrijeme pod prevelikom opterećenošću brojem pacijenata zdravstvena usluga pedijatrijskih timova uglavnom svela na obradu bolesne djece dok su sistematski pregledi zdrave djece stavljeni u drugi plan iz čisto realnog razloga, jer da se i to obavlja, pedijatri ne bi imali vremena za zaista bolesnu djecu. No, ne treba kriviti pedijatre koji iscrpljeni nakon ogromnog broja zaprimljene djece jedva preživljavaju radni dan, pokušavajući svoj djeci pružiti adekvatnu zdravstvenu zaštitu. Naravno, iako su oni tu najmanje krivi, manjkavosti u pružanju usluge najmlađima roditelji, a samim time i njihova djeca, itekako osjećaju.
Dr. Josip Kraljić, županijski pročelnik za zdravstvo i socijalnu skrb ističe kako je uputio dopis kojim je molio Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi s obzirom na izvanredne okolnosti da se unatoč zakonskim odredbama dopusti rad pedijatrima i nakon navršene 70. godine života. Molba je uskraćena, a dr. Kraljić tvrdi kako je svjestan da je ministar Darko Milinović pravno postupio kako treba i u skladu sa zakonskim propisima, no jednako tako je istaknuo da se neke stavke, pogotovo u specifičnim situacijama trebaju mijenjati. Iz Županije su apelirali na praktičnu situaciju Ministarstvu unatoč potpuno jasnim pravnim preprekama, no dobili su samo kratkoročno produženje ugovora unutar kojeg se trebaju smisliti alternativna rješenja.
– Prema podacima kojima raspolažemo riječ je samo o jednom pedijatru koji ispunjava uvjete za mirovinu, i to o izvrsnom liječniku i stručnjaku dr. Ivanu Mokoviću. Radi se o jednom izuzetno kvalitetnom i vrijednom liječniku koji je tijekom svog liječničkog radnog staža zaista puno dao na polju pedijatrije. Međutim, njegova sadašnja prepreka za daljnji rad stoji u čl. 159 Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji kaže kada po sili zakona zdravstveni radnici u mreži javne zdravstvene službe idu u mirovinu. Dakle, oni po sili zakona kada navrše 65 godina i 20 godina radnog staža idu u mirovinu po redovnom postupku. Iznimno kod ugroženosti, odnosno manjkavosti, tj. nedostatka pružanja zdravstvene zaštite, može se taj rok produžiti do navršenih 70 godina određenog liječnika, koliko je navršio dr. Moković i to je sada najveća pravna prepreka, iako bi sam dr. Moković svoju praksu mogao još kvalitetno obnašati. Prije nekoliko dana mu je rješenje o obnašanju liječničke dužnosti produženo do 31. ožujka 2011. godine te ćemo nakon toga vidjeti kako će se situacija dalje razvijati. Što se tiče njegovih pacijenata, mogu samo sa sigurnošću potvrditi da neće ostati bez adekvatne zdravstvene zaštite, prvenstveno jer su drugi pedijatrijski timovi preopterećeni te samim time i u nemogućnosti primanja novih pacijenata. Nakon isteka ovog roka u ožujku vidjet ćemo je li to definitivno kraj rada dr. Mokovića ili će se njegov rad ipak produžiti, dok će se o pacijentima pobrinuti ugovorni partneri Dom zdravlja i HZZO. U tom problematičnom kratkom razdoblju nastojat ćemo pronaći rješenje, kazao je dr. Josip Kraljić.
Dva specijalizanta
Trenutačni broj ugovorenih timova pedijatrije s HZZO-om je 9 na području Zadarske županije, od toga 7 u Zadru, 1 u Biogradu i 1 u Benkovcu. Optimalan broj, dakle, onoliko koliko ih može biti na ovom području je 12 timova. Sve govori da su nam postojeći pedijatrijski timovi prezasićeni, odnosno nedostaje pedijatara. Zadarska županija školuje onoliko timova pedijatara koliko Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi dopusti, odnosno u skladu s tim koliko ih HZZO financira, a to su trenutačno dva specijalizanta koji bi sa školovanjem trebali biti gotovi najkasnije u 2012. godini. Odlaskom dr. Mokovića u mirovinu Zadrani će ostati uskraćeni za jedan tim, mada ih je i prije bilo premalo i svi su bili preopterećeni, s brojem pacijenata daleko iznad zakonskog maksimuma. Kvaliteta zdravstvene zaštite novorođenčadi i djece predškolske prema svemu sudeći drastično opada.
– Maksimalni broj pacijenata koje smije po zakonu imati jedan pedijatrijski tim je 1.250 pacijenata, dok ih naši timovi, prvenstveno u Zadru imaju mnogo više, što drastično utječe i na kvalitetu pružanja zdravstvene zaštite našim najmlađim sugrađanima, bebama i djeci. Trenutačno imamo devet pedijatrijskih timova, dok ih je u mreži 12, a od tih devet, njih osam ima oko 1.500, dok jedan ima oko 1.300 pacijenata, dakle svih devet timova imaju pacijenata preko maksimalno dozvoljenog broja. Trenutačno rješenje vidimo u skorašnjoj budućnosti jer imamo dva specijalizanta koji bi sa školovanjem trebali završiti krajem 2011. ili tijekom 2012. godine. Kada dr. Moković ode u mirovinu, s ta dva specijalizanta u mreži za grad Zadar imat ćemo osam pedijatrijskih timova, dakle, i dalje će nam jedan nedostajati, jer dr. Moković odlazi. Do tada ćemo nastojati osigurati adekvatni prostor, ukoliko dr. Moković ne dobije produženje ugovora do kraja godine te angažirati pedijatra kojeg ćemo imati na raspolaganju, a radi se o relativno novom umirovljeniku iz bolničkog sustava. Naime, on ima tek 65 godina te nema takvih prepreka kao što ima dr. Moković, te vjerujem da ćemo to sukladno čl. 159 uspjeti realizirati. Imamo kontakte s dr. Josipom Mišulićem, specijalistom pulmologije kojeg ćemo nastojati angažirati u određeno vrijeme te na takav način sačuvati kontinuitet skrbi za djecu, istaknuo je Kraljić te dodao kako se dodatno opterećenje na ostale pedijatrijske timove ne smije raditi, a osim toga oni po zakonu ne smiju niti primati osiguranike izvan maksimalnog dopuštenog broja.
Dr. Kraljić je istaknuo kako rješenje ovog problema ne vidi u angažiranju liječnika obiteljske medicine te to smatra nezadovoljavajućim.
– Timovi obiteljske medicine koji na udaljenijim područjima također skrbe i o djeci i ovdje su jedna od opcija, no to je u sustavu zdravstvene zaštite predškolske djece ipak korak natrag, jer smo svjesni da je pedijatar ipak dodatno educiran za određenu dob djece za razliku od obiteljskog liječnika, naglasio je Kraljić.


 MOKOVIĆU PRODUŽENO DO 31. OŽUJKA




Ministarstvo zdravstva u srijedu je produljilo suglasnost dr. Ivanu Mokoviću za nastavak rada u pedijatrijskoj ordinaciji, ali samo do 31. ožujka ove godine. Do travnja bi se trebalo pronaći trajnije rješenje. Ako se postigne dogovorom s dr. Josipom Mišulićem, i to će biti na kraće staze, jer nakon odlaska u redovnu mirovinu s posla u Općoj bolnici, dr. Mišulić u ordinaciji može raditi najdulje do 70. godine života.


 ŠKOLSKA DJECA NE PRIPADAJU PEDIJATRIJSKIM TIMOVIMA


Dr. Josip Kraljić ističe kako su pedijatrijski timovi opterećeni djelomično i činjenicom što u svojim ordinacijama još uvijek zadržavaju određene kategorije pacijenata, odnosno djece školske dobi, koji više ne pripadaju pedijatrijskim timovima, osim u slučaju bolničkog liječenja.
– HZZO ima na raspolaganju pacijente sa svim njihovim dobnim skupinama. Postoji jedan dio pacijenata koji ne pripada u pedijatrijske timove što je zapravo zadatak ugovornog partnera, dakle HZZO-a da u direktnim kontaktima s kolegama riješi. Ako pogledamo bazu podataka, u kojoj imamo djecu koja pripadaju u pedijatrijske timova, njih ima oko 12.170, a kad pogledate broj opredijeljenih upisanih ima ih 13.140, dakle, znatno je više upisanih nego što ih ima u bazi podataka. To su jednostavno kategorije pacijenata koje ne pripadaju pedijatrijskim timovima. No, to je problem HZZO-a, ugovornog partnera pedijatara jer oni znaju o kojim kategorijama pacijenata se radi. Na područjima koja su urbanizirana, pritom posebice mislim na grad Zadar gdje je prijavljeno puno više djece nego što ih je u bazi podataka. To je kao što imamo liječnika obiteljske medicine u Biogradu gdje u bazi podataka imamo zavedeno 5.400 djece, dok ih je preko 10 tisuća prijavljeno. Dakle, to je područje koje je i dalje od našeg samog grada te su oni primorani djecu upisati kod liječnika obiteljske medicine, kazao je Kraljić.